«Ποιος είναι; Ο Πάπας της Ρώμης;»

Ανέβηκαν στην Βουλή οι τόνοι με αφορμή το ζήτημα της τιμής των φαρμάκων, με τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη που έδωσε είχε εκτιμήσει ότι θα μειωθούν οι τιμές σε 17 φάρμακα, όμως το νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνει μειώσεις τιμών σε 7.500 φάρμακα. Χαρακτήρισε «μνημείο ανοησίας αρχηγού αντιπολιτεύσεως αυτό που είπε για 17 φάρμακα», προκαλώντας την αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου.

«Δεν θα κρίνουμε αυτό που είπε ο Τσίπρας. Ποιος είναι; Ο Πάπας της Ρώμης;», επέμεινε ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζοντας ότι με αυτά που λέει «δεν κρίνω το πρόσωπο». Ακόμη ο υπουργός χαρακτήρισε ως «μεγαλειώδη ανοησία» όσα είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «ναι, ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε τι του γίνεται για τα φάρμακα».

«Αυτό λέγεται ελάφρυνση;»
Από την πλευρά της η κα Αγαθοπούλου επεσήμανε ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα. «Η μείωση των τιμών είναι 12% τον τελευταίο χρόνο αλλά έχουμε αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου κατά 26%. Αυτό λέγεται ελάφρυνση; Προφανώς όχι», είπε αναφέροντας ότι «η ασφαλιστική τιμή έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό και η νέα λιανική τιμή έχει μειωθεί πολύ λίγο, με αποτέλεσμα την διαφορά να την καλύπτει ο ασφαλισμένος».

«Εχει σημασία ο καταναλωτής να επιλέγει φαρμακοποιό που θα του λέει τι πρέπει να κάνει», απάντησε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι με αίτημα των φαρμακοποιών μεσολαβεί χρονικό διάστημα για να προλάβουν οι φαρμακοποιοί να πουλήσουν τα φάρμακα που έχουν αγοράσει με την παλαιά τιμή. Έτσι το νέο δελτίο τιμών ισχύει από 10 Μαρτίου και από τότε θα υπάρξει το όφελος του ασφαλισμένου.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε πως «ο σοφός ελληνικός λαός, που προφανώς δεν παρακολουθείτε, έχει μία παροιμία: στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ακόμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεπε μείωση τιμής σε 17 φάρμακα, το υπουργείο σε 6.000 και τελικά μειώθηκε η τιμή σε 7.500 φάρμακα. «Να σταματήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων. Πάθατε Βατερλώ με τα φάρμακα γιατί δεν ψηφίσατε τη μείωση της τιμής», είπε ο υπουργός.

Τέλος, όσον αφορά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης η εκτίμηση του Υπουργείου ήταν για 300 εκατ. Ο ΕΟΦ υπολόγισε ότι θα υπάρξει μείωση 276 εκατ. ευρώ από ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή δαπάνη, στα οποία πρέπει να προστεθούν και άλλα 30 εκατ. από την αύξηση του rebate.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα