Πού πήγαν τα λεφτά (του Ρώσου)

Από την ώρα που ανέλαβε, ο Ιβάν Σαββίδης έβαλε 10 εκατ. ευρώ για να πάρει το 51% των μετοχών. Λίγους μήνες αργότερα, προκήρυξε και κάλυψε μόνος του μία νέα αύξηση 15 εκατ. ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «κλείσει» μία ακόμη με 20 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας συνολικά τη συνεισφορά του στην ομάδα σε χρήμα στα 45 εκατ. ευρώ. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν κάνοντας χρήση του νόμου να πάρει παράταση για ένα μήνα η ΑΜΚ της ΠΑΕ, ώστε να δουν το πώς θα εξελιχθεί το θέμα των χρεών, μετά τη συνάντηση που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα, και στη συνέχεια να προχωρήσουν. Αυτά τα 45 εκατομμύρια ευρώ λοιπόν (25+20), κάπου έχουν ξοδευθεί.

Είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό το νούμερο, ειδικά για τις μέρες που περνάει η χώρα μας. Ο Ιβάν Σαββίδης αισθάνεται ικανοποιημένος από το πού πηγαίνουν τα λεφτά ή νομίζει ότι τα ρίχνει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο;

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του επενδυτές στον ΠΑΟΚ, έριξε (και ρίχνει ακόμα) πολύ μεγάλο βάρος στο «νοικοκύρεμα» της ΠΑΕ και στη βελτίωση των υποδομών. Τακτοποίησε τις οφειλές προς πρώην παίκτες της, προπονητές και προμηθευτές, ενώ συμμάζεψε την Τούμπα, βελτιώνοντας μάλιστα τις εγκαταστάσεις στο προπονητήριο της Μεσημβρίας. Κι όλα αυτά, την ώρα που έχει ανακοινώσει ότι θέλει να φτιάξει δικό του ιδιόκτητο κέντρο.

Πού πήγαν τα λεφτά

Ο Σαββίδης κάλυψε τη ζημία που προκλήθηκε την περασμένη περίοδο με τον αποκλεισμό της ομάδας από τους ομίλους του Europa League και την τιμωρία με τρεις αγώνες κεκλεισμένων των θυρών εφέτος και την επιβολή ενός σημαντικού προστίμου. Σε αριθμούς, η ζημία αποτυπώνεται στα 4,7 εκατ. ευρώ παθητικό του ισολογισμού της προηγούμενης περιόδου, μια τρύπα που καλύφθηκε από τα χρήματα του μεγαλομετόχου, ο οποίος μέτρησε και περίπου 1,2 εκατ. ευρώ απώλεια από τις εισπράξεις των εισιτηρίων από τα ματς με Μέταλιστ, Σάλκε και Σαχτιόρ που έγιναν χωρίς κόσμο. Τα υπόλοιπα έξοδα είναι:

Χρέη προς τρίτους: 10 εκατ. ευρώ
«Λίφτινγκ» Τούμπας: 2 εκατ. ευρώ
Προπονητικό Μεσημβρίας: 400.000 ευρώ

Στο συμμάζεμα λοιπόν της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Σαββίδης, που έχει και την πείρα της διαχείρισης εταιρειών γενικότερα, τα καταφέρνει μια χαρά. Στο αγωνιστικό τμήμα, που είναι πιο δύσκολη η οικονομική διαχείριση, έχουν γίνει λάθη, τα οποία φαίνονται από… μακριά.

Λύση συνεργασίας με Δώνη

Ο ομογενής επιχειρηματίας και οι συνεργάτες του δεν μπόρεσαν να πετύχουν ένα βελούδινο «διαζύγιο», με αποτέλεσμα ο Έλληνας τεχνικός και το τιμ του να κερδίσουν πολλά χρήματα μέσω δικαστηρίων. Κι έμοιαζε μάλιστα μια υπόθεση χαμένη από χέρι, αλλά παρ’ όλα αυτά η ΠΑΕ συνέχισε τη διαδικασία δικαστικά.

Οι πρώτες μεταγραφές της εποχής Σαββίδη ήταν μπόλικες και όχι όλες επιτυχημένες. Εξαιρώντας τον Κώστα Κατσουράνη (350.000 ευρώ ετησίως), τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς (με το μπόνους των 15.000 ευρώ του 50% των συμμετοχών θα ξεπεράσει τις 100.000) και τον Ιτάνζ που δόθηκε δανεικός και θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ για να βγάλουμε οριστικό πόρισμα (αγοράστηκε με 250.000 ευρώ από τον Ατρόμητο), οι άλλες τρεις κινήσεις κρίνονται αποτυχημένες.

Αναλυτικά:
Δώνης και συνεργάτες: 800.000 ευρώ αποζημίωση
Γκόρντον Σίλντενφελντ: 250.000 για έξι μήνες
Ραζαγκί Καμαρά: 125.000 ευρώ έξι μήνες
Σέκου Ολίσε: 250.000 ετησίως (παίζει ακόμη)

Ακολούθησε η πρώτη μεγάλη μεταγραφική περίοδος για τον Σαββίδη, το περασμένο μόλις καλοκαίρι. Αρχικά έγιναν οι αναμενόμενες ανανεώσεις των Λίνο (140.000 ευρώ ετησίως), Χακόμπο (200.000 ευρώ), καθώς και η επιστροφή Γκαρσία που δεν μπορεί να κριθεί με αγωνιστικούς όρους αφού υπήρχε η ιδιαιτερότητα της σχέσης του με τον κόσμο. Αλλά πήγε τσάμπα.
Παράλληλα, ήρθε στην Τούμπα μία δεκάδα παικτών που κρίνονται σε κάθε ματς, με εξαίρεση τον Ινίγο Λόπεθ που είναι ουσιαστικά εκτός ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά:
Γιώργος Τζαβέλλας: 240.000 ευρώ
Ινίγο Λόπεθ: 180.000 ευρώ
Μίροσλαβ Στοχ: 1.000.000 ευρώ
Γιάννης Σκόνδρας: 250.000 (συν 300.000 ευρώ για αγορά από τον Ατρόμητο)
Αλέξανδρος Τζιόλης: 250.000 ευρώ
Μιγκέλ Βίτορ: 250.000 ευρώ
Λούκας Πέρεθ: 380.000 ευρώ (συν 700.000 ευρώ στην Καρπάτι για την αγορά του)
Νίκος Σπυρόπουλος: 200.000 ευρώ
Σωτήρης Νίνης: 250.000 ευρώ

Στους παραπάνω, προσθέτουμε και τον Τόμας Νέτσιντ που αποχώρησε για τη Σλάβια Πράγας. Ο οποίος έπαιρνε καλά χρήματα (δεν έχουν γίνει γνωστά), σε σχέση με την προσφορά του.
Στην αποτίμηση τώρα, ο Στοχ δεν δικαιολογεί ούτε στο ελάχιστο το 1 εκατ. ευρώ που παίρνει. Ο Λόπεθ είναι μία μετριότητα που ετοιμάζει βαλίτσες για την Ισπανία, ο Σκόνδρας δεν μπορεί να βρει σταθερή θέση στο βασικό σχήμα και ο Σπυρόπουλος, μόλις στα τελευταία παιχνίδια, προσπαθεί να πάρει μπρος. Απόλυτα πετυχημένες κρίνονται ως τώρα οι κινήσεις των Λούκας και Βίτορ.

Πάμε τώρα στις δύο νέες κινήσεις. Εδώ και λίγες ημέρες στο ρόστερ του ΠΑΟΚ βρίσκονται ο Μάαρτεν Μάρτενς που θα αμείβεται με 700.000 ευρώ (ενώ δόθηκαν και 300.000 στην Άλκμααρ) και ο Χέντβιχες Μαντούρο που οι απολαβές του προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο. Μένει να δούμε αν θα πιάσουν τόπο τα χρήματα.

Κάποιος όμως ο οποίος ελέγχεται, και σίγουρα πληρώνεται αδρά, είναι το πιο βαρύ όνομα στον ΠΑΟΚ για φέτος, ο Χουμπ Στέφενς. Έχει ηγεμονικό συμβόλαιο αξίας 1,8 εκατ. ευρώ, με το 1,5 εκατ. σχεδόν να έχει εισπραχθεί! Μαζί με τους συνεργάτες του, η συνολική αμοιβή του τεχνικού τιμ ξεπερνά τα 2 εκατ.

Είναι, λοιπόν, αρκετά τα χρήματα που δίνει ο Ιβάν Σαββίδης. Κάθε μέρα που περνάει, ξεκαθαρίζει μέσα του αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσει ή αν πετάει τα χρήματά του σε… πηγάδι. Ειδικά όταν ο ΠΑΟΚ συνδυάζεται (όχι οικονομικά) και με μερικές άλλες επιχειρήσεις, όπως το Μακεδονία Παλλάς και άλλα.

Χαράλαμπος Μάνος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα