«Προέχει η κοινωνική πολιτική»

Η κοινωνική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα  για την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο Μάκης Βορίδης στον realfm 97,8. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει τα εισπρακτικά μέτρα που προέβλεπε το μνημόνιο.

 «Η χώρα βρέθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε. Έπρεπε να κάνει μία τεράστια προσαρμογή προκειμένου να πετύχει δημοσιονομικούς στόχους, γιατί βρισκόταν σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού και γιατί -κακά τα ψέματα- απαιτήθηκαν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα μαζί», είπε ο κ. Βορίδης.

Και πρόσθεσε: «Αυτό ήταν κάτι στο οποίο η δημόσια διοίκηση, αλλά εγώ θα πω και το πολιτικό προσωπικό ήταν κάτι που δεν το είχαν κάνει ποτέ, ήταν κάτι τελείως ξένο σ’ αυτούς, ήταν κάτι που δεν είχαν συνηθίσει και κακά τα ψέματα για να μην τα ρίχνουμε όλα στις πλάτες τις δικές μας, αυτό ήταν και κάτι, η προσαρμογή που έχει κάνει η Ελλάδα και η προσπάθεια που έχει κάνει, το οποίο δεν έχει γίνει στον κόσμο. Αρα λοιπόν έπεσε ένα πολύ μεγάλο βάρος.

Έπρεπε να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, όλα μαζί και η χώρα αντεπεξήλθε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα μπορούσε να αντεπεξέλθει. Αυτές ήταν οι δυνατότητες, όλων μας να το πω διαφορετικά στην κατάσταση αυτή. Τώρα τα πράγματα παίρνουν την ισορροπία τους, βρίσκουν τη σταθερότητά τους».

Στην ερώτηση αν όντως συμβαίνει αυτό ή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Οχι, όχι, όχι… 100% σας λέω πραγματικά ότι είναι η ώρα που θα γίνουν αποτιμήσεις αυτής της προσαρμογής, διορθώσεις αυτής της προσαρμογής.

Οι κατευθύνσεις θα πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα να αποφασίσουμε κεντρικά σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή και εξαιτίας της προσαρμογής, να απαμβλύνουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις που είχε αυτή η προσαρμογή, άρα θέλουμε προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική.

Και θα σας πω ότι το μέτρο το οποίο πάρθηκε για το θέμα της κάλυψης των ανασφάλιστων και στο κομμάτι της φαρμακευτικής δαπάνης – έχουν καλυφθεί νοσοκομειακά- αυτά είναι μέτρα τα οποία ακριβώς έρχονται να εκφράσουν αυτή την αναγκαιότητα. Και την κοινωνική προτεραιότητα που πρέπει να έχουμε από δω και πέρα. Αυτό όμως γίνεται γιατί στην πραγματικότητα έχουν διαμορφωθεί οι δημοσιονομικές δυνατότητες για να γίνει αυτό.

«Οχι ότι τα λύσαμε όλα, όχι ότι το δημοσιονομικό περιβάλλον είναι ανθηρό. Αλλά όμως έχουν δοθεί διαφορετικού τύπου δημοσιονομικές δυνατότητες, γιατί υπάρχουν τα πλεονάσματα, γιατί έχει ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σ’ αυτό και επομένως όλοι ζητούν δύο πράγματα. Στην πραγματικότητα, αυτή την πολιτική προτεραιότητα, αλλά και να επιμείνουμε στην αύξηση της αποδοτικότητας των χρημάτων.

Άρα προφανώς όλα τώρα, ας το πω, θα προσαρμοστούν σε μία πραγματικότητα, όπου η χώρα και θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται και να αλλάζει την οικονομία της, την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και ταυτόχρονα θα κοιτάει να απλώσει ένα κοινωνικό δίχτυ προκειμένου να βοηθήσει όλους αυτούς που μέσα σ’ αυτή την κατάσταση προσαρμογής ακόμη δεν έχουν βρει το δικό τους ρόλο στον παραγωγικό μηχανισμό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα