Προσεχώς ΚΛΕΙΣΤΟΝ!

 

Θέμα χρόνου είναι πλέον για την Ελλάδα να γίνει μια νέου τύπου φυλακή Γκουαντάναμο, ώστε να προστατέψει την Ευρώπη από τις ορδές των προσφύγων και μεταναστών. Με τη Γηραιά Ήπειρο να αποδεικνύεται ντροπή του παρελθόντος της, η χώρα μας βρίσκεται εμπρός σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Στην 7η Μαρτίου είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής επί της ουσίας θα αποφασιστεί το μέλλον τόσο της Ελλάδας όσο και γενικότερα της Ευρώπης. Ήδη στην Κομισιόν επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για την αντιμετώπιση του καυτού ζητήματος του προσφυγικού, με τη χώρα μας να αναδεικνύεται σε αδιαπραγμάτευτο πρωταγωνιστή αλλά και θύμα ενός παράπλευρου πολέμου.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η οποία ευθέως κάνει λόγο για σχέδιο εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα έστω και αν αυτό προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

Το σχετικό άρθρο της εφημερίδας αναφέρει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα κάνει τη διαχείριση του προσφυγικού πιο εύκολη για την Ευρώπη.

Το «plan b», υποστηρίζει η «Wall Street Journal», προωθείται για να αντικαταστήσει το σχέδιο Μέρκελ που περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά είναι ένα σχέδιο που δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης κρατών μελών. Όπως τονίζει η εφημερίδα, στη Σύνοδο Κορυφής στις 7 του Μαρτίου θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στη συνεργασία με την Τουρκία και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αν δεν αποδώσει καρπούς, τότε υπάρχουν οι πρόθυμοι για να βάλουν το plan B στο τραπέζι.

Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, καθώς στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων η ύπαρξη προσφύγων θα μπορούσε να φουντώσει τις εθνοτικές συγκρούσεις ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα, εκτιμούν ότι μόλις οι πρόσφυγες αντιληφθούν ότι θα παραμένουν κολλημένοι στην Ελλάδα, τότε θα ανακοπεί και η ροή τους από την Τουρκία προς τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα δεν θα ήταν και το χειρότερο μέρος για να έχουμε μία ανθρωπιστική κρίση για μερικούς μήνες», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος και υπογράμμισε πως ο ελληνικός πληθυσμός ήταν πολύ πιο φιλικός προς τους υπόλοιπους πρόσφυγες σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων Βαλκανικών χωρών και της Ανατολικής Ευρώπης.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για ένα πακέτο ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόσφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρoσφυγικό. Την ίδια ώρα, πάντως, εκτιμάται ότι το κόστος θα άγγιζε το 1 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η Επιτροπή ψάχνει τρόπους να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει στην Ελλάδα, δίχως ωστόσο να αναφέρει ποσά.

 

Εκβιαστικά σενάρια…

Το πρόβλημα για την Ελλάδα όμως είναι πως οι Ευρωπαίοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και, σε μια προσπάθεια να διασώσουν εαυτούς, δεν διστάζουν να θυσιάσουν έναν ολόκληρο λαό.

Χαρακτηριστικό είναι πως, ενώ κάνουν σχέδια εις βάρος των Ελλήνων, δεν γίνεται καμία αναφορά στο οικονομικό κομμάτι και την περιβόητη αξιολόγηση, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να πολεμά σε δύο μεγάλα μέτωπα.

Μάλιστα, φροντίζουν με δηλώσεις τους να ξεκαθαρίσουν πως τα δύο θέματα δεν εμπλέκονται, αποδίδοντας αρμοδιότητες για το μνημόνιο αποκλειστικά στους Θεσμούς, ως αυτοί να είναι αυτόνομοι και όχι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ.

Έτσι, πλέον, πληθαίνουν οι ψίθυροι που θέλουν η αξιολόγηση να μην κλείνει εν τέλει μέσα στον Μάρτιο, επαναφέροντας τα εκβιαστικά σενάρια του Μαΐου, οπότε και η Αθήνα εν όψει των υποχρεώσεων του επόμενου διαστήματος θα είναι υποχρεωμένη να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας διασυνδέσεις με συγκεκριμένα κέντρα τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, επαναφέρουν ζητήματα όπως η δραστική μείωση των συντάξεων ως τη μόνη λύση για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Υποχρεώνοντας το υπουργείο Εργασίας να διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνοντας πως αυτά «έχουν ως καθημερινό στόχο να πλήξουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία για πρώτη φορά αντιμετωπίζει ισότιμα και με ενιαίους κανόνες τους ασφαλισμένους».

«Ο υπουργός Εργασίας έχει κατηγορηματικά και κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων», επισημαίνει το υπουργείο.

Προσθέτει δε ότι «η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων και τη θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, που θα εξασφαλίζει ισότιμη μεταχείριση, κοινωνική δικαιοσύνη και διαγενεακή αλληλεγγύη».

Την ίδια ώρα, όμως, κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν πως προκρίνονται στοχευμένες μεν αλλά γενικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν –στους υψηλότερα αμειβόμενους– και το 25%.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μείωση του ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 2.700 ευρώ για την κύρια σύνταξη και στα 3.000 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις. Οι περικοπές εδώ αναμένονται αρκετά βαθιές, χωρίς όμως ακόμη να προσδιορίζεται το τελικό πλαφόν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα