“Πρώτα να παράγουμε”

Την εκτίμηση ότι δεν θα γίνουν εκλογές σε κοντινό διάστημα, εξέφρασε σε δήλωσή του από τα Χανιά, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε στο Ανουσάκειο Ίδρυμα Κισσάμου και απαντώντας σε ερώτηση εάν «βλέπει» εκλογές το 2017, τόνισε:
«Δεν βλέπω ότι θα υπάρχουν εκλογές στο κοντινό διάστημα. Σημασία έχει, όμως, να αποφασίσουμε να βγάλουμε μπροστά τις δυνάμεις τις κρυμμένες που έχει ο τόπος. Να παράγουμε και να προσφέρουμε. Αυτό έχει ανάγκη η Ελλάδα. Να παράγουμε και να προσφέρουμε. Με αυτήν τη σειρά. Γιατί αν δεν παράγουμε, αν δεν έχουμε πράγματα να δώσουμε στους ανθρώπους μας, θα είμαστε αναγκασμένοι μια ζωή να έχουμε απλωμένο το χέρι και να παρακαλάμε για βοήθεια».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Θεοδωράκης συνομίλησε με τους τρόφιμους και το προσωπικό, ενώ άκουσε κρητικά κάλαντα και ένα ριζίτικο τραγούδι. «Ήρθαμε να δούμε τις γιαγιάδες, τους παππούδες μας, να ακούσουμε τις ιστορίες τους, τις συμβουλές τους, τα παράπονά τους, αν έχουν, αν και δεν έχουν, γιατί το Ανουσάκειο προσφέρει πολλά στον τόπο και στους ίδιους. Αυτές οι μέρες είναι μία αφορμή να γυρνάμε όλοι στις ρίζες μας. Τους ευχηθήκαμε, λοιπόν, να έχουν ελπίδα και ό,τι καλό στις οικογένειες τους», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
Πάντως το ποτάμι πήρε θέση για το Κυπριακό και το ενδεχόμενο να υπάρξει συμβούλιο πολιτικώνα ρχηγών. Σε ανακοίνωση του υποστηρίζει: “Η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα Εθνικά θέματα είναι επιβεβλημένη. Γι’ αυτό ακριβώς το Ποτάμι έχει προτείνει την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο οποίο θα συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των δημοκρατικών κομμάτων, οι εκλεγμένοι πρώην πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης και η φυσική ηγεσία του στρατεύματος. Εθνική συνεννόηση απαιτείται ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή και στο Κυπριακό. Η Ελλάδα πρέπει να συνδράμει την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των άλλων ηγετών της μεγαλονήσου για λύση. Η κατοχή και η διχοτόμηση του νησιού πρέπει να τελειώσει. Η προσπάθεια για μια δικοινοτική ομοσπονδία που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων καθώς και την ασφάλεια, την ειρήνη και την ανάπτυξη της Μεγαλονήσου μέσα στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον, πρέπει να συνεχιστεί και να τελεσφορήσει”.
Για την Γεροβασίλη
Στο μεταξύ το Ποτάμι μπορεί να ζήτησε την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη μετά τις αποκαλύψεις από κυριακάτικη εφημερίδα, όμως με δύο ανακοινώσεις φρόντισε να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.
Η πρώτη ανακοίνωση τόνιζε: “Οι γνωστοί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντί να απαντήσουν βρίζουν. Τσιμουδιά για την ουσία της υπόθεσης της κυρίας Γεροβασίλη. Το ίδιο που κάνουν πάντα: από τα ταξίδια του κ. Παππά στο Καράκας ως τις offshore της Αυγής. Τους καλούμε ή να διαψεύσουν το δημοσίευμα ή να παραιτηθεί η κυρία Γεροβασίλη. Απάντηση δεν είναι ούτε οι ύβρεις τους ούτε οι “τρολιές” τους”.
Εν συνεχεία η Σεβαστουπόλεως εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση: “Το Σύνταγμα στο άρθρο 57 είναι απολύτως σαφές: Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.
Επίσης, το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια ότι οι Βουλευτές οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. «Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή», είναι η σαφής συνταγματική διάταξη.
Η κυρία Γεροβασίλη παραβίασε όλες αυτές τις συνταγματικές διατάξεις και πρέπει έστω και τώρα – που η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την αντισυνταγματική της συμπεριφορά – να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί από βουλευτής. Αν δεν το πράξει οφείλει ο πρωθυπουργός να την αποπέμψει και παράλληλα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις μαρτυρούν, για άλλη μια φορά, τον πλημμελή έλεγχο του Πόθεν Έσχες αφού η παραβίαση του συντάγματος δεν διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά από δημοσιογράφους”.
Για την υγεία
Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Μπαργιώτας αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Guardian για το ΕΣΥ. Και αναλυτικά τονίζει:
“Το εθνικό σύστημα υγείας είναι σε άθλια κατάσταση. Τώρα και σε παγκόσμια μετάδοση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Επαγγελματικές ενώσεις, κόμματα το επισημαίνουν από χρόνια. Ασθενείς που είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία των επειγόντων ή την τραυματική εμπειρία να νοσηλευτούν σε τρύπια σεντόνια αγοράζοντας φάρμακα από απέναντι το γνωρίζουν. Οι αποκαμωμένοι και αποκαρδιωμένοι γιατροί και νοσηλευτές απέμειναν μόνοι.
Η κυβέρνηση φαίνεται να διαφωνεί. Ανακοινώνει διορισμούς, έτσι χωρίς πρόγραμμα, και ναι, συνεχίζει τις περικοπές προϋπολογισμών τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τα νοσοκομεία σε πλήρη συνεννόηση με την Τρόικα. Ούτε χρηματοδότηση, ούτε πολιτική. Αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης. Όμως το σύστημα όντως διαλύεται. Έχει ανάγκη από αλλαγές, συγχωνεύσεις, οικονομίες κλίμακας και, πάνω απ’ όλα, εθνικό σχέδιο για τις επιδημίες, τον καρκίνο, προτεραιότητες και δράσεις για τις υπηρεσίες επειγόντων και στήριξη των μονάδων που πιέζονται από την υγειονομική κρίση.
Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα. Έχει αλλεργία στις αλλαγές και πολύ εύκαμπτη μέση στις απαιτήσεις της Τρόικας ταυτοχρόνως.
Το 2017 θα εξελιχθεί στην ίδια γκρίζα ζώνη της σταδιακής διάβρωσης των πάντων”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα