Ρύθμιση για το χρέος και σεβασμός στους Έλληνες

Με το βλέμμα στη συμφωνία και εφόσον αυτή υπάρξει στην ψήφισή της κινείται το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Βέβαια οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Η κ. Γεννηματά από τις Βρυξέλλες ζήτησε την αρωγή των εταίρων, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν απέκλεισε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Μηνύματα προς τους δανειστές έστειλε από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ το συνολικό πλαίσιο εξόδου από την κρίση ζήτησε από την κυβέρνηση, ο προκάτοχός της Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά λίγο μετά την συνάντησή της με τον Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες. Η ίδια άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επιχείρησε όμως να θέσει και τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους, καλώντας τους να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από το 2012 και αφορούν και τις περαιτέρω ρυθμίσεις για το χρέος αλλά και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. «Δεν είναι ώρα για την δικαίωση κανενός παρά μόνο για την δικαίωση της ελπίδας του ελληνικού λαού. Είμαστε εδώ γιατί η ελπίδα είναι στην Ευρώπη», είπε, σημειώνοντας με νόημα ότι το συμφέρον της χώρας, είναι αυτό που θα κρίνει και θα καθορίσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Βενιζέλος
Την ίδια ώρα πάντως, για «πολύ μεγάλη πολιτική στροφή του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης» μιλούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας όμως ότι θα αυξηθεί και άλλο ο λογαριασμός, αφού «δεν πληρώνουμε μόνο τον λογαριασμό του χαμένου πενταμήνου, αλλά πληρώνουμε και τον λογαριασμό της αντιμνημονιακής ψευδολογίας των τελευταίων πολλών ετών», όπως είπε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει το συνολικό πλαίσιο εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. «Εδώ μιλάμε συνεχώς για τον κατάλογο μέτρων που θα πάρει η Ελλάδα. Δεν έχει μιλήσει κανείς για το τι μας δίνουν οι εταίροι. Τι κατάφερε να πάρει ο κ. Τσίπρας», είπε, αναρωτώμενος αν μπαίνουμε σε ένα μνημόνιο που είναι παράταση του μνημονίου 2, ή αν πρόκειται για το μνημόνιο 2,5 με προοπτική να πάμε στο μνημόνιο 3, αλλά και πόσα λεφτά θα μας δώσουν, αν πρόκειται για χρήματα μόνο για τις διεθνείς υποχρεώσεις μας ή και για τις εσωτερικές υποχρεώσεις του κράτους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είχε η αποστροφή του κ. Βενιζέλου στο ερώτημα αν βλέπει εκλογές. «Δεν τις αποκλείω. Αλλά βλέπετε τις φοβάται, δεν τις θέλει τις εκλογές», είπε για την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας από την άλλη ότι είναι αστείο να μιλά κανείς για δημοψήφισμα όταν ο χρόνος τελειώνει και στις 30 Ιουνίου πρέπει να πληρωθεί το ΔΝΤ. «Αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει κυβέρνηση, δεν έχει πλειοψηφία, δεν έχει αντοχή, μη νομίζει ότι φοβάται η αντιπολίτευση τις εκλογές», είπε, σημειώνοντας πάντως ότι κανείς δεν ζητά εκλογές, αφού «η Βουλή αυτή μπορεί να δώσει λύση», όπως είπε με νόημα, εξηγώντας ότι για το διάστημα ενός χρόνου από τις τελευταίες εκλογές, κάλπες μπορούν να στηθούν ξανά μόνο από εκλογική κυβέρνηση και όχι από την υπάρχουσα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα