Σε… ανάκριση ο Ντράγκι για την Ελλάδα

Για τις συνέπειες που έχει επιφέρει στην οικονομία των χωρών της Ευρωζώνης η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και για τη στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έναντι της Ελλάδας, αναμένεται να ερωτηθεί σήμερα το απόγευμα ο «ηνίοχος» της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια της κατάθεσης που θα δώσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την παραπάνω αποκάλυψη έκανε σήμερα το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ απέρριψε πρόταση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των Τραπεζών να απαγορευθεί στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα η αύξηση του χαρτοφυλακίου εντόκων γραμματίων τους, λόγω της ανησυχίας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο μία πρόοδο σε πολιτικό επίπεδο.

Στο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνεται επίσης ότι μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι έκανε κάνει χαρακτηριστικά αισιόδοξες δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. «Μία βιώσιμη ανάκαμψη συνεχίζεται. Μπορούμε εύλογα να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές», δήλωσε στις 16 Μαρτίου. Τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, πιθανόν να ενισχύσουν τις δηλώσεις του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντα με το διεθνές πρακτορείο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χώρων της Ευρωζώνης έλαβαν την περασμένη εβδομάδα από την ΕΚΤ μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 98 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από τις προβλέψεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι τράπεζες συμμερίζονται την αισιοδοξία της ΕΚΤ.

Αναλυτές δηλώνουν ότι το απροσδόκητα μεγάλο ενδιαφέρον αντανακλά τις προσδοκίες των τραπεζών ότι αυξάνεται η ζήτηση πιστώσεων. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη μπορεί να δείξουν ότι ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες της Ευρωζώνης πιθανόν να αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά από το 2012.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα