Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την «ποινική συνδιαλλαγή»

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης  για την «ποινική συνδιαλλαγή» με το οποίο δίνονται κίνητρα  σε καταταχραστές του δημοσίου χρήματος για επιστροφή των κλεμμένων .

Το νομοσχέδιο μεγάλη  μείωση των ποινών σε περίπτωση επιστροφής των χρημάτων .Οι νέες  διατάξεις για  την «ποινική συνδιαλλαγή», αφορούν όσους κατηγορούνται για  οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου και ειδικότερα  για  κακουργήματα  σχετικά με παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας , τελωνειακού κώδικα , προστασίας συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  του νόμου περί πόθεν έσχες,  ξέπλυμα μαύρου χρήματος , καθώς  και απιστία και υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Σε περίπτωση πλήρους ικανοποίησης  του δημοσίου εκ μέρους των  κατηγορουμένων  προβλέπονται μειωμένες ποινές , ανάλογα με το στάδιο  που θα επιστρέψουν τα  χρήματα . Ακόμα και αν η προβλεπόμενη ποινή  είναι η ισόβια κάθειρξη  , αν ο δράστης έχει επιστρέψει πίσω  όλα τα χρήματα  η ποινική του τιμωρία διαμορφώνεται ως εξής : Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών , αν  αυτό συμβεί μέχρι την  απολογία του  στον ανακριτή, κάθειρξη  μέχρι 7 χρόνια  , αν  τα χρήματα επιστραφούν  μέχρι την έναρξη  της πρωτοβάθμιας δίκης .

Αν η προβλεπόμενη στο νόμο ποινή είναι κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, επιβάλλεται:

* Φυλάκιση μέχρι ένα έτος, αν η ικανοποίηση των ανωτέρω προσώπων λάβει χώρα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή και  φυλάκιση μέχρι δύο έτη, αν η ικανοποίηση τους λάβει χώρα μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας της πρωτοβάθμιας δίκης.

Από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιρούνται  κατηγορούμενοι που είχαν διατελέσει  Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές ,Ευρωβουλευτές, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς ,Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι , Πρόεδροι Δημοσίων Επιχειρήσεων  και Δημοσίων Οργανισμών.

Ακόμα στο νομοσχέδιο αναφέρονται και οι κατηγορίες των κρατουμένων που θα μεταχθούν στις υπό κατασκευή φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού, τις αποκαλούμενες τύπου Γ.

Εκεί   θα μεταχθούν καταδικασθέντες και υπόδικοι  για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης αλλά και όσοι  χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη.

Οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές θα εξαιρούνται απο το καθεστώς άδειας

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

-Οι κατάδικοι ή υπόδικοι για τα προαναφερόμενα αδικήματα θα “φιλοξενούνται” υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται μετά τη δεκαετία  με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο  χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α ή Β τύπου τότε οι αιτήσεις τους για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το Συμβούλιο των φυλακών. Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και δια ζώσης επικοινωνία με τους συγγενείς τους.

-Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από  τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές  υψίστης Ασφαλείας . Η κράτηση τους  θα μπορεί να παρατείνεται  επι 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι.

ΟΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ

Δεν εξαιρούνται από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατικές πράξεις και έχουν ήδη εκτίσει  σε άλλη φυλακή τα δέκα χρόνια της ποινής τους.Θα μεταφερθούν και αυτοί  στις φυλακές υψιστης ασφαλείας  και για  τη συνέχιση της κράτησης τους στο κατάστημα Γ’  για ακόμα δύο χρόνια  θα  αποφαίνεται εντός εξαμήνου ο Εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Ακόμα οι καταδικασθέντες σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα τρομοκρατίας αλλά για ανθρωποκτονίες που έχουν τελεστεί στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης δεν θα αποφυλακίζονται με όρους αν δεν έχουν συμπληρώσει κράτηση είκοσι ετών.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ακόμα ορίζεται ότι : Η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή ή ευρωβουλευτή εν ενεργεία στο ακροατήριο  για συγκεκριμένα αδικήματα  επιφέρει αυτοδικαίως την αναστολή των συνδεόμενων αμέσως με τη βουλευτική ιδιότητα ατελειών και προνομίων. Η αμετάκλητη καταδίκη τους  για τα ίδια εγκλήματα συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων τους.

Ανάμεσα στα αδικήματα είναι η κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία , πλαστογραφία  , πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων με ψευδή βεβαίωση, , ψευδή καταμήνυση , απιστία δικηγόρου , απιστία περί την υπηρεσία (δωροδοκία , καταπίεση , παράβαση καθήκοντος , συκοφαντική δυσφήμηση , υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφου , παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα