«Στήριξη χωρίς συναλλαγή»

Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της ΝΔ για μη συμμετοχή σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Και ο λόγος δεν είναι ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θέλει να υποδαυλίσει το καλό κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά εάν η ΝΔ εισέλθει στην κυβένρηση τότε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να παίξει το 3ο κόμμα, δηλαδή η Χρυσή Αυγή, κάτι που το απεύχονται όλοι.
Το ότι η ΝΔ δεν θα εισέλθει σε κυβερνητικό σχήμα δεν σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα βάλει πλάτη. Εξάλλου αυτό το υποσχέθηκε και στο ΕΛΚ ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ την περασμένη Κυριακή. Και όπως λένε στην Συγγρού, το χειρότερο δυνατό σενάριο αυτή την εποχή για τη χώρα είναι η αστάθεια.
Η πολιτική σταθερότητα για την οποία εγγυάται η ΝΔ σημαίνει και την αποφυγή υποβολής πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση ή ενεργοποίησης οποιασδήποτε διαδικασίας που θα ανεδείκνυε με καθαρό τρόπο την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον κ Τσίπρα. Ένας επιπλέον λόγος για τη γαλάζια στάση είναι και το ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί εμπλοκή στην υλοποίηση του νέου μνημονίου, θέλοντας να αφήσει τον κ. Τσίπρα να αναλάβει το φορτίο εφαρμογής των δύσκολων μέτρων. Σε αυτή την προσπάθεια, η θέση της ΝΔ είναι ότι δεν θα εμπλακεί σε σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας, ειδικού σκοπού ή έστω μειοψηφίας εάν δεν ανακύψει το ζήτημα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος σημείωναν ότι μόνον στην περίπτωση που οι 17 βουλευτές του Ποταμιού και οι 13 του ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν για την διαμόρφωση κυβερνητικής πλειοψηφίας, η ΝΔ θα εμπλακεί σε σχετικές συζητήσεις και μόνον με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Τσίπρα.
«Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Τόνισε ακόμη ότι «το “ναι” της Νέας Δημοκρατίας είναι χωρίς συναλλαγή». Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα