Στα «κοράκια» των distress funds τα επιχειρηματικά “κόκκινα” δάνεια

Tέλος στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων έβαλε η συμφωνία που επετεύχθη το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Εκτός της δυνατότητας μεταπώλησης σε ξένα funds μένουν προς ώρας τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και αυτά των μικρομεσσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, σε αντίθεση με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς ανοίγει την πόρτα στα κοράκια των distress funds.

 Η σχετική συμφωνία που ολοκληρώθηκε για όλα τα θέματα που περιέχονται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων επιτρέπει τη μεταβίβαση σε ειδικές εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση κόκκινων δανείων μόνο των μεγάλων δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων. Για τα υπόλοιπα η διαπραγμάτευση μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο και θα διέπεται από τις ρυθμίσεις που πέρασαν πρόσφατα για την πρώτη κατοικία.

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί το Σάββατο στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης, ώστε η υποδόση του 1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, η συμφωνία προβλέπει στο νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ και έως 150 εργαζόμενους. Η συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς επιχειρηματικών δανείων μέσω εταιρειών διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, σε πρώτη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό), καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια. Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα