Στα χέρια του ΤΧΣ (στις 10 πμ) η ΑΜΚ των τραπεζών

Τις τιμές και το ύψος των κεφαλαίων που συγκέντρωσαν από το βιβλίο προσφορών Alpha και Eurobank, εγκρίνουν σήμερα ΤΧΣ και DGComp.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνεδριάζει στις 10 το πρωί προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί των τιμών που προσέφεραν οι ξένοι επενδυτές στα book building των δύο τραπεζών και να οριστικοποιήσει την τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της κάθε τράπεζας. Παράλληλα, έστω και αν τόσο η Alpha Bank, όσο και η Eurobank δεν πρόκειται να λάβουν κρατική ενίσχυση δεδομένου ότι έχουν καλύψει από ιδιώτες το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, το ΤΧΣ θα υπογράψει “συμβόλαιο” συνεργασίας (RFA) με τις δύο τράπεζες στο οποίο θα προβλέπεται η εφεξής εκπροσώπησή του στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς επίσης και η έκταση του δικαιώματος veto στη λήψη αποφάσεων. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο τραπεζών μειώνεται πλέον κατακόρυφα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στο 18% από 66,36% στην Alpha Bank και γύρω στο 5% από 35,41% στη Eurobank.
Ενόψει της διαμόρφωσης της τελικής τιμής για την ΑΜΚ της καθεμιάς από τις δύο τράπεζες, η οποία αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί επισήμως γύρω στις 3.30 το απόγευμα, ήδη από χθες το απόγευμα μέχρι πολύ αργά το βράδυ, τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών δούλευαν για την παρουσίαση των προσφορών και κυρίως για τον καταμερισμό των ποσών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πρόκειται για έναν πρώτο καταμερισμό που ενδιαφέρει και τους Global Coordinators (Διεθνείς Συντονιστές) των βιβλίων προσφορών, οι οποίοι θα καταβάλουν τα ποσά της αύξησης για να τα πάρουν πίσω μετά από τους νέους επενδυτές – μετόχους των τραπεζών όταν γίνει η τελική κατανομή του ποσοστού συμμετοχής ανά επενδυτή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η κατανομή των ποσοστών συμμετοχής στους επενδυτές που συμμετείχαν στα βιβλία προσφορών θα γίνει με βάση το επενδυτικό τους προφίλ, με προτίμηση να δοθούν μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής σε όσους έχουν πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Σημειώνεται, πάντως, ότι κανένας από τους επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα βιβλία προσφορών δεν έχει αναλάβει δέσμευση ότι θα διατηρήσει τη συμμετοχή του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ενώ θα γίνουν και οι διαδικασίες του allocation, αύριο Πέμπτη η ΤτΕ αναμένεται να δώσει την έγκρισή της για τα προγράμματα ανταλλαγής των τίτλων των ομολογιούχων των δύο τραπεζών (τα κεφάλαια από το LME συνεισφέρουν επίσης στις ΑΜΚ) και να εκδώσει “πιστοποιητικό” για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. Ύστερα απομένει, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, η έγκριση του ενημερωτικού της ΑΜΚ και η δημοσίευσή του προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο χρηματιστήριο.
Ανάλογη θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και για τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, με τη διαφορά ότι επειδή και οι δύο θα λάβουν κρατική ενίσχυση, μόλις κλείσει το βιβλίο προσφορών τους θα απαιτηθεί ένα διάστημα 2 – 3 ημερών το πολύ προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος και οι όροι καταβολής της. Δηλαδή, τόσο το ποσό με το οποίο το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ καθεμιάς, όσο και η αναλογία κάλυψής του με μετοχές (25%) και έκδοση από τις τράπεζες μετατρέψιμων ομολόγων κυριότητας του ΤΧΣ (75%). Στη διαδικασία αυτή πρέπει να παρέμβει και η ΤτΕ προκειμένου να καθορίσει την τιμή της διάθεσης των νέων μετοχών και συνακόλουθα την τιμή στην οποία θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές όσα ομόλογα (υβριδικά, μειωμένης και κύριας εξασφάλισης) δεν ανταλλάχθηκαν κατά την προαιρετική δημόσια πρόταση των τραπεζών προς τους ομολογιούχους τους, καθώς και οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και οι προνομιούχες μετοχές ΗΠΑ για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας.
Για να καταβληθεί, ωστόσο, η κρατική ενίσχυση προς τις δύο τράπεζες θα πρέπει να γίνει το νέο EWG την Παρασκευή (προκειμένου να επιβεβαιώσει, όπως είπε χθες ο υπ. Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος “ότι το νομοσχέδιο αντιστοιχεί σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει”) και ακολούθως να κλείσουν τα βιβλία προσφορών, να γίνουν οι ενέργειες από την ΤτΕ, να οριστικοποιηθεί το ποσό που θα χρειαστεί το ΤΧΣ και να γίνει η μεταβίβαση του ποσού από τα 10 δις. ευρώ του ESM.
Όπως εκτιμάται, οι διαδικασίες για όλες τις τράπεζες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα (σημειώνεται ότι 24 – 26 Νοεμβρίου αναμένεται και η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στους μικρομετόχους), ενώ οι νέες μετοχές θα έχουν μπει προς διαπραγμάτευση στις 7 – 10 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα