Στα χαρτιά η μείωση της εγκληματικότητας

Στη δημοσιότητα έδωσε προ ημερών το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία καταγραφής εγκληματικότητας για το πρώτο 4μηνο του 2014.  Σύμφωνα με αυτά, «μείωση συνεχίζουν να καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της εγκληματικότητας το α΄ τετράμηνο του 2014, ακολουθώντας την πορεία του 2013». Ωστόσο, στην καθημερινότητά τους οι πολίτες συνεχίζουν να νιώθουν έντονα το αίσθημα της ανασφάλειας και της ανησυχίας ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν τα άτυχα θύματα ενός ληστή.

Του Αλέξανδρου Δερμέζη

Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, μείωση που ξεπερνά το 35% παρουσιάζουν οι ανθρωποκτονίες, ενώ κατά 64,3% μειώθηκαν και οι περιπτώσεις ανθρωποκτονίας που είχαν ως κίνητρο τη ληστεία. Σύμφωνα με τους αριθμούς, οι εξιχνιάσεις των ανθρωποκτονιών ξεπερνούν το 21%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Επιπρόσθετα, τα στατιστικά στοιχεία «δείχνουν» ότι 358 λιγότερες ληστείες έχουν διαπραχθεί στην επικράτεια. Τέλος, κατά 2.984 συμβάντα έχουν μειωθεί οι διαρρήξεις και 3.084 λιγότερες κλοπές οχημάτων και μοτοσικλετών έχουν καταγραφεί, με τη μείωση να αγγίζει το 25% στην Αθήνα και περίπου το 32% στη Θεσσαλονίκη, συγκριτικά με τον αντίστοιχο διάστημα του 2013. «Συνεπώς, σε επίπεδο επικράτειας, οι ληστείες καταγράφουν συνολική μείωση που αγγίζει το 20,4%, ενώ οι διαρρήξεις καταγράφουν μείωση άνω του 11%», συμπεραίνουν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

«Αφαίρεσαν» το χρυσό του Κώστα Φιλιππίδη

Ουδείς αρνείται το ελπιδοφόρο των παραπάνω στατιστικών, ωστόσο η πραγματικότητα είναι σκληρή και ιδιαίτερα… εκφοβιστική για τον μέσο πολίτη, ο οποίος είδε λ.χ. πριν από δύο εβδομάδες στην Αμαλιάδα να πέφτει νεκρός ένας εκπαιδευμένος φύλακας του νόμου, όπως ο αρχιφύλακας Βασίλης Μαρτζάκης, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από διαρρήκτη.

Το δε αστυνομικό δελτίο βρίθει καθημερινά από τέτοιες ιστορίες που μόνο καθησυχασμό δεν προκαλούν στους απροστάτευτους πολίτες. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα  το «γδύσιμο» που υπέστη ο αθλητής Κώστας Φιλιππίδης. Οι περισσότεροι ίσως να θυμούνται πόσο είχε πανηγυρίσει ο νεαρός άλτης τού επί κοντώ το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στις αρχές Μαρτίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Σόποτ της Πολωνίας.

Αυτό το μετάλλιο, λοιπόν, δεν στολίζει πια την τροπαιοθήκη του Κ. Φιλιππίδη, καθώς τις ημέρες που ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής απουσίαζε στη Σαγκάη, για να λάβει μέρος στο διεθνές μίτινγκ «Diamond League», διαρρήκτες παραβίασαν το διαμέρισμά του για δεύτερη φορά σε 15 ημέρες, και μεταξύ άλλων του έκλεψαν το χρυσό μετάλλιο που είχε κερδίσει στην Πολωνία.

Ευτυχώς συνέλαβαν τον ληστή-βιαστή

Πρόσφατα δύο ηλικιωμένες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού μέσα στο σπίτι τους, αφού προηγουμένως είχαν ληστευθεί από 24χρονο Πακιστανό, που ευτυχώς συνελήφθη από το τμήμα Ληστειών της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Πακιστανός με συνεργό του είχαν εισβάλει στα σπίτια των ηλικιωμένων γυναικών στα Σεπόλια και τον Κολωνό, με σκοπό τη ληστεία. Απέσπασαν χρήματα, κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα, ωστόσο οι δράστες δεν περιορίστηκαν εκεί, καθώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες και την ιατροδικαστική έκθεση, οι γυναίκες είχαν υποστεί άγριο βιασμό – κατά φύση και παρά φύση.

Οι δύο γυναίκες, σε άθλια κατάσταση, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής, όπου και νοσηλεύονται. Ο 24χρονος Πακιστανός συνελήφθη, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αναζητείται ακόμη ένας συνεργός του, με την έρευνα να συνεχίζεται για τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλα αδικήματα.

Η σύλληψη του Πακιστανού βιαστή σε βάρος ηλικιωμένων έρχεται 10 ημέρες μετά τη σύλληψη, στην Ερέτρια Ευβοίας, 29χρονου Αλβανού ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό δύο ηλικιωμένων γυναικών, 69 και 70 χρόνων, μέσα στα ποιμνιοστάσια που διατηρούσαν σε ορεινά σημεία της περιοχής.

Αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας είχαν εξιχνιάσει την υπόθεση βιασμού 69χρονης γυναίκας μέσα στο ποιμνιοστάσιο ιδιοκτησίας της στο Γυμνό Ερέτριας, με τον 29χρονο Αλβανό ο οποίος εργαζόταν περιστασιακά ως βοσκός στην περιοχή να ταυτοποιείται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ως δράστης του βιασμού της.

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος, το βράδυ της 28ης Ιουνίου 2013, φορώντας κουκούλα είχε εισβάλει σε μικρό οίκημα, που διατηρούσε σε ποιμνιοστάσιο ηλικιωμένο ζευγάρι βοσκών (80χρονος και 70χρονη). Ο 29χρονος επιτέθηκε στον 80χρονο, τον χτύπησε με λοστό στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια, και τον τραυμάτισε με δύο μαχαίρια στο στήθος. Στη συνέχεια με την απειλή των μαχαιριών βίασε την 70χρονη γυναίκα.

Σε βάρος του 29χρονου Αλβανού, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, σχηματίσθηκε συμπληρωματική δικογραφία για τον βιασμό της 70χρονης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράβασης του νόμου περί όπλων, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας προκειμένου να του αποδοθούν συμπληρωματικές κατηγορίες.

Έκλεβε τα της… Καίσαρη!

Από την κοσμηματοθήκη και άλλα σημεία φύλαξης, στα οποία η ηλικιωμένη τέως σύζυγος του Κ. Καίσαρη είχε τοποθετήσει πολύτιμα κοσμήματα και περιδέραια που κατείχε, άρχισαν να «αραιώνουν» σταδιακά διάφορα κομμάτια, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η κλοπή τους.

Μονόπετρα με πολύτιμους λίθους, διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια, ζαφείρια, μοναδικά περιδέραια, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, η αξία των οποίων υπολογίζεται περίπου στα 2.000.000 ευρώ, άρχισαν να «χάνονται», με την 73χρονη ιδιοκτήτρια να αντιλαμβάνεται –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές– την απώλεια, όταν αναζητούσε τα πανάκριβα κοσμήματά της για να τα φορέσει και δεν τα έβρισκε στα σημεία που τα είχε τοποθετήσει. Αρχικά, η ηλικιωμένη θεωρούσε πως τα ανεκτίμητα κοσμήματά της τα είχε τοποθετήσει σε άλλα σημεία του σπιτιού ή σε άλλες οικίες που διατηρούσε.

Το μυστήριο διαλευκάνθηκε όταν η αστυνομία έγινε γνώστης του περιστατικού και τοποθέτησε μικροκάμερες στα σημεία αποθήκευσης των πολύτιμων κοσμημάτων.

Από το βιντεοληπτικό υλικό διαπιστώθηκε ότι δράστης της κλοπής ήταν η 50χρονη Γεωργιανή οικιακή βοηθός της ηλικιωμένης γυναίκας, την οποία είχε προσλάβει για να την προσέχει και να τη βοηθάει. Όπως ανέφερε η 73χρονη στους αστυνομικούς, η οικιακή βοηθός της  εργαζόταν αρκετά χρόνια στην κατοικία της, και είχε δημιουργηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Η 50χρονη οικιακή βοηθός προσήχθη και ομολόγησε τη σταδιακή κλοπή των πολύτιμων κοσμημάτων, μέρος των οποίων εντοπίσθηκε στην κατοχή της. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία, ενώ για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου στον οποίο είχε εξαργυρώσει την αξία των κοσμημάτων, και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται και, όπως εκτιμούν Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ενδέχεται «ο κύκλος των εμπλεκομένων στην υπόθεση να διευρυνθεί».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα