Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι τέσσερις μονομάχοι λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου της Ν.Δ. Μία τελική ευθεία, όπου οι τέσσερις μονομάχοι συνεχίζουν τις περιοδείες τους, παρουσιάζουν ιδέες, όραμα και στρατηγική για την επόμενη ημέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως όπως όλοι παραδέχονται το ακροατήριο σε όλες τις πόλεις απαρτίζεται από τα ίδαι πρόσωπα. Κάτι που σημαίνει ότι η μακρά προεκλογική περίοδο, κάθε άλλο παρά έχει αποτέλεσμα.

Τα αφηγήματα που αναπτύσσουν οι υποψήφιοι έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας. Με τη λογική, που θα ακολουθήσει η παράταξη την επομένη της 22ας Νοεμβρίου  απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα εσωτερικών, αλλά και αντιπολιτευτικών αινιγμάτων, τα οποία και θα ζητήσουν άμεσες απαντήσεις. Προς το παρόν, μέγιστο στοίχημα είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην κάλπη. Μία συμμετοχή που θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, κατά πόσο ο νέος ηγέτης του κόμματος θα είναι κυρίαρχος στο εσωτερικό οικοσύστημα, που ήδη έχει μαζέψει… πληγές, που αναζητούν επούλωση.

Οι συμμαχίες
Αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, στην τελική ευθεία της κούρσας για διαδοχή, έφερε η ανακοίνωση του βουλευτή του κόμματος Μάκη Βορίδη ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο για την ηγεσία του κόμματος Απόστολο Τζιτζικώστα. Η δήλωση Βορίδη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των έτερων συνυποψηφίων για την προεδρία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει το θέμα. «Όλοι έλεγαν πως είμαι ο υπαρχηγός του Μάκη Βορίδη. Τελικά ο Μάκης Βορίδης είναι ο υπαρχηγός του Τζιτζικώστα» είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ. Όπως σημείωσε μάλιστα, εκείνος ήταν που έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωναν με νόημα πως «δεν σχολιάζουν παρασκηνιακές αλλαγές που μέχρι πρότινος κατάγγελλε ο κ. Τζιτζικώστας. Πλέον το ιδεολογικό πρόσημο της υποψηφιότητας του κ. Τζιτζικώστα είναι ξεκάθαρο».

Εκτός όμως από τους βουλευτές, νυν και πρώην, που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους σε κάποιον από τους υποψηφίους, προκαλώντας και τον ανάλογο επικοινωνιακό αντίκτυπο, υπάρχουν και κορυφαία κομματικά στελέχη τα οποία έχουν διαλέξει στρατόπεδο στην εσωκομματική διαδικασία και λόγω της εμπειρίας και των σχέσεων που έχουν με τον κομματικό μηχανισμό, πιθανότατα να επηρεάσουν και το αποτέλεσμα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι επικεφαλής του Οργανωτικού της κεντροδεξιάς παράταξης (Γραμματείς και αναπληρωτές τους), οι οποίοι έχουν οργώσει δεκάδες φορές όλη την Ελλάδα και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μέσα στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι όσοι υπηρέτησαν από τη θέση αυτή τη ΝΔ, επί Κώστα Καραμνλή, έχουν συνταχθεί με την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ανάμεσά τους, ο σημερινός βουλευτής Γιώργος Βλάχος, ο πρώτος Γραμματέας Οργανωτικού που όρισε ο κ. Καραμανλής όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, ο Πάτροκλος Γεωργιάδης ο οποίος έχει θητεύσει και ως Γενικός Γραμματέας στα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, ο Κώστας Δόλογλου (σήμερα αντιπρόεδρος της ΔΕΗ), ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος, ο Γιάννης Γκιάτας, ο Σέργιος Τσίφτης, ο Κώστας Ζωντανός, ο Άγγελος Μοσχονάς και ο Γιώργος Φωτεινόπουλος.

Στο άλλο στρατόπεδο, σε αυτό του Απόστολου Τζιτζικώστα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν αναλάβει στελέχη του Οργανωτικού που ήταν δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά. Για παράδειγμα, την οργάνωση της εκστρατείας του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, έχει αναλάβει ο Μανώλης Αγγελάκας, ο πρώτος Γραμματέας Οργανωτικού του κ. Σαμαρά, ενώ στην ίδια ομάδα έχει ενταχθεί και ο Γιώργος Λουλουδάκης που τον διαδέχθηκε αργότερα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα