Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για την λαθρομετανάστευση

Για την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου μετατέθηκαν οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο  Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τόνισε ότι η όποια στρατηγική ακολουθηθεί θα βασίζεται στο τρίπτυχο αποτροπή – προστασία – αλληλεγγύη και επισήμανε ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν στην κοινή ευθύνη με τα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι οι ηγέτες θα εξετάσουν στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θέματα ως προς τη χορήγηση ασύλου και την παράνομη μετανάστευση προκειμένου να καταλήξουν σε λειτουργικά συμπεράσματα.

«Τον επόμενο Ιούνιο, θα γίνει μια αξιολόγηση των πολιτικών αυτών κατά τη διάρκεια της ευρύτερης στρατηγικής μας συζήτησης σχετικά με το επικείμενο νομοθετικό και επιχειρησιακό έργο στον τομέα της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν άμεσα το νέο ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων (Eurosur), σημειώνοντας ότι «θα βοηθήσει να εντοπιστούν σκάφη και θα σώσει ζωές».

Δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες συμφώνησαν στην ενίσχυση της παρουσίας και δραστηριότητας της υπηρεσίας Frontex στη Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα