Στη φαβέλα της Ειδομένης

Με επίσκεψη στη φαβέλα της Ειδομένης και με νέες επιθέσεις προς την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδεωράκης θέλησε να ξεπεράσει αφενός μεν τη νέα αρνητική δημοσκόπηση, αφετέρου δε τις εσωκομματικές αναταράξεις. Μετά και τη νέα συνέντευξη Θεοχάρη, αλλά και την απάντηση που έδωσε ο γραμματέας οργανωτικού κατά του βουλευτή, όλα δείχνουν ότι Ποτάμι και Θεοχάρης είναι έτοιμοι για διαζύγιο, το οποίο κάθε άλλο παρά θα είναι βελούδινο.
Πάντως ο επικεφαλής του Ποταμιού απέφυγε να πάρει θέση ο ίδιος. Αρκέστηκε να μιλήσει σε εκδήλωση του Ποταμιού στην Θεσσαλονίκη για τους φόρους και να επισκεφθεί την Ειδομένη, μαζί με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι «απούσα».
Ο κ. Θεοδωράκης είδε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί και αφού ανέφερε ότι διακυβεύονται πολλά στην περιοχή, τόνισε την ανάγκη για άμεση εκκένωση του καταυλισμού στην Ειδομένη, προκειμένου να επανέλθει και η τοπική κοινωνία σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
«Είναι υποχρέωσή μας να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν έρθει από τους πολέμους. Από την άλλη, όμως, είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε τη ζωή στην τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί κάθε είδος δραστηριότητας στην περιοχή, γιατί απουσιάζει το κράτος, γιατί απουσιάζουν οι αποφάσεις. Θα πρέπει ο δήμος, συγκεκριμένα, που τραβάει μεγάλο κουπί, αυτές τις μέρες, να ενισχυθεί», είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση. Εδώ διακυβεύονται πολλά και εάν δεν επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς, θα έχουμε προβλήματα. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να βρει μόνη της τις λύσεις. Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να υπάρχει εδώ ένας τεράστιος καταυλισμός χωρίς υποδομές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από εδώ και να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας ή όπου αλλού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει αποφασιστικά. Πρέπει να εμφανιστεί η κυβέρνηση και τα όργανά της στην Ειδομένη και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι δεν έχουν καμία ελπίδα παραμένοντας εδώ και ότι απλώς βασανίζονται. Το κράτος απουσιάζει. Είναι εδώ ο δήμος, είναι κάποιες οργανώσεις, είναι εδώ η αστυνομία, αλλά το κράτος με την έννοια ενός γενικού συντονισμού, απουσιάζει. Δυστυχώς στην Ειδομένη, όπως και στα νησιά, η κυβέρνηση απουσιάζει».
Ερωτηθείς τι θα κάνει το Ποτάμι ώστε να βοηθήσει σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θα κάνουμε επερώτηση για την εκκένωση της Ειδομένης, γιατί αυτά που είδαμε είναι δραματικά. Δεν θέλω να τα πω όλα στις κάμερες, αλλά, μαζί με τον δήμαρχο, είδαμε πράγματα που μας έχουν πείσει ότι εάν δεν κάνουμε κάτι, θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα τις επόμενες μέρες. Το λέω κομψά γιατί υπάρχουν και διεθνή κανάλια εδώ, αλλά τα πράγματα είναι τραγικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ότι είναι εδώ για να κυβερνά».

Για την αξιολόγηση
Φτάσαμε στο δυσμενέστερο σενάριο», προειδοποιεί το Ποτάμι, σχολιάζοντας τα αποτέλεσμα από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Όπως αναφέρει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, «ο κ. Τσακαλώτος επιστρέφει από την Ουάσινγκτον με 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα στις βαλίτσες του. Η διαφορά μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα «γεφυρώνεται» με τον χειρότερο τρόπο για την Ελλάδα. Η νέα «σκληρή διαπραγμάτευση» οδήγησε στο δυσμενέστερο σενάριο».
Σημειώνει ακόμη ότι «η πολιτική ανικανότητα και η τεχνοκρατική ανεπάρκεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κοστίζει εδώ και δεκαπέντε μήνες πολλά δισεκατομμύρια, που πληρώνουν οι πολίτες σε φόρους και οι επιχειρήσεις με λουκέτα. Οι υπουργοί το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να μας λένε διαρκώς «δεν είναι αυτό που νομίζετε…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα