Στις λεπτομέρειες κολλάει η συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο αυριανό Εurogroup, ούτε στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και πως ο προγραμματισμός που γίνεται έχει ως στόχο να ληφθούν αποφάσεις στο Εurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Την επισήμανση αυτή έκανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, η οποία υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση σχέδιο «Γιούνκερ» για την Ελλάδα σε εξέλιξη, σημειώνει η Deutsche Welle.
Η εκπρόσωπος μίλησε για εντατικές διαβουλεύσεις του προέδρου της Κομισιόν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν αποφέρει καρπούς μέχρι στιγμής.
Επανέλαβε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πως όλα τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι λειτουργούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.
Τέλος, η κ. Αντρέεβα υπογράμμισε ότι ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, να εκπροσωπήσει την Κομισιόν μαζί με τον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup.
Αναφορικά με την ουσία, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να υποχωρήσουν όλες οι πλευρές από τις αρχικές τους θέσεις. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η όποια συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας.

Επί της ουσίας τώρα, όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές έχουν βρει σημείο επαφής, οι λεπτομέρειες όμως θα κρίνουν την τελική απόφαση. Οι αγορές πάντως προεξοφλούν συμφωνία αργά η γρήγορα.
Μάλιστα έντονα ανοδικές είναι οι τάσεις στο χρηματιστήριο σήμερα. O γ.δ. σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο κατά 7,12% με «οδηγό» τις τραπεζικές μετοχές που ενισχύονται κατά πολύ μετά τις απώλειες που είχαν καταγράψει τις προηγούμενες ημέρες. Θετικές οι τάσεις και στις περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαικές αγορές.

Πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters, o κύριος Σόιμπλε, που μίλησε στους δημοσιογράφους κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως εάν η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, τότε «όλα έχουν τελειώσει» και πως περιμένει να ακούσει κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα την Τετάρτη.

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να δεχτεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, αλλά και ότι θεωρεί τον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, έναν «πολιτισμένο άνθρωπο».

Πρόσθεσε ακόμα πως το Eurogroup δεν θα διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση. «Έχουμε ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα