Στον θείο Σαμ ελπίζει η Αθήνα, αλλά η Κριστίν «κλοτσάει»

 

«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα, γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Με την άποψή του, όμως, δεν φαίνεται να συμφωνεί ούτε καν ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί (και) για το ελληνικό ζήτημα με την Άνγκελα Μέρκελ.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Στο Βερολίνο στρέφονται πλέον όλα τα βλέμματα και την παρέμβαση που θα επιχειρήσει το ερχόμενο Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τη «σιδηρά» κυρία της Ευρώπης ώστε –σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές– να πιέσει για λύση στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και το προσφυγικό.

Η Αθήνα ελπίζει πως η παρέμβαση του πλανητάρχη θα είναι υπέρ της Ελλάδας, μόνο που το ρεπορτάζ διαψεύδει ήδη τις προσδοκίες. «Υπάρχει ακόμα δρόμος να καλυφθεί μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε ακόμη ο Τζακ Λιου, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Όπως όλα δείχνουν, και οι ΗΠΑ απομακρύνονται από το σενάριο του κουρέματος του χρέους και πλέον προσανατολίζονται σε ελάφρυνσή του με τρόπο τέτοιο που να συμφωνεί και η Ευρώπη.

Στη συνάντηση, θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. Στόχος, επίσης, η συγκρότηση ενός πλάνου για το πώς μπορεί να γίνει βιώσιμη η ελληνική οικονομία.

 

Όλα ανοιχτά…

Το γεγονός πως το Βερολίνο δηλώνει άγνοια για το περιεχόμενο της προγραμματισμένης συζήτησης του Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ δείχνει πως όλα είναι ακόμα ανοιχτά, μιας και μία μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση θα έχει πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

«Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Είναι ακόμη μία εβδομάδα μπροστά μας. Είναι αυτονόητο ότι στην επίσκεψη της Έκθεσης του Ανόβερου θα γίνει συζήτηση και για θέματα παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου.

Πάντως, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επιμένουν πως το χρέος θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και θυμίζουν το προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης του ΔΝΤ το οποίο το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Με το Ταμείο φαίνεται να συμφωνούν και γερμανικοί φορείς. Το φως της δημοσιότητας είδε εαρινή έκθεση πολλών επιφανών γερμανικών ινστιτούτων Οικονομίας, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo), το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH), στην οποία πολλοί από τους πλέον σημαντικούς Γερμανούς οικονομολόγους, χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτο» το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

 

Τι θα κάνει το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, ασαφής παραμένει η στάση που θα τηρήσει το Ταμείο όσον αφορά το ελληνικό θέμα. Από την Πέμπτη το πρωί οι πληροφορίες που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν αντικρουόμενες. Κάποιοι –εκ Βρυξελλών ορμώμενοι– θέλουν να συμμετέχει κανονικά στο πρόγραμμα και μάλιστα με υψηλή χρηματοδότηση, τολμώντας να κάνουν πρόβλεψη για μέχρι και 7 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα εκείνοι –κυρίως πηγές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού– που ως θετικό σενάριο θέλουν τη μικρή συμμετοχή και ως αρνητικό τη συμμετοχή ως συμβούλου.

Επιμένουν μάλιστα αυτοί πως άμεσα θα βρεθεί η φόρμουλα για να αποκλειστεί ώστε να κλείσει και η συμφωνία. Είτε με περιορισμένη συμμετοχή ή με παραμονή μόνο σε συμβουλευτικό ρόλο.

Άλλος δρόμος δεν βρίσκεται, υποστηρίζουν, ειδικά μετά τις τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε αμετακίνητη, απόλυτα σταθερή ως προς τους στόχους του Ταμείου και διόλου πρόθυμη να κάνει πίσω, είτε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης είτε έναντι των Ευρωπαίων.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ξεκαθάρισε πως «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει καθυστέρηση. Συμφωνώ με την άποψη που έχουν εκφράσει και οι ελληνικές αρχές: πρέπει να βιαστούμε».

 

 

 

Λάδι στη φωτιά έριξε ο Τόμσεν

 

Εν τω μεταξύ, λάδι στη φωτιά έριξε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (σ.σ. 8,1 δισ. ευρώ)». Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, που τίθεται ως στόχος για την Ελλάδα από το Μνημόνιο, «είναι πολύ». Το ΔΝΤ μπορεί να το δεχτεί, αλλά χρειάζεται να δει μέτρα, συμπλήρωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η «ανακούφιση» της Ελλάδας από το χρέος της δεν είναι απαραίτητο να γίνει προκαταβολικά, αλλά μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Δεν δίστασε, πάντως, να απονείμει και τα εύσημα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική προσαρμογή υπήρξε εξαιρετική και η ικανότητα της Ελλάδας να προσαρμοστεί «είναι πέρα από κάθε σύγκριση».

Τέλος, και ο Π. Τόμσεν επέτρεψε συζητήσεις σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει μια χώρα, κάτι που ερμηνεύθηκε ως υπονοούμενο για έξοδο του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα