Στο εξωτερικό τα κατασχεμένα από τη ΔΕΗ

Αναφορικά με την αντιδικία της ΔΕΗ με την εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, εξεδόθη η από 13/7/2011 υπ’ αριθ. 4916 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυνάμει της οποίας αναγνωρίστηκε ότι πρέπει να επιστραφεί στη ΔΕΗ κεφάλαιο ποσού 17.375.850 ευρώ λόγω χορήγησης παράνομης κρατικής ενίσχυσης στην εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.

Βάσει αυτής της απόφασης, και κατόπιν της άρνησης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ να επιστρέψει το ποσό αυτό, η ΔΕΗ επεδίωξε δικαστικώς την είσπραξή του και έτσι εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 13601/2012 σχετική διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, συνολικού ύψους 20.436.050 ευρώ.

Για όσους δεν θυμούνται να πούμε ότι απόφαση του 2011 που έβγαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η τιμολόγηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για το διάστημα 1//1/2007 έως και 6/6/2008 αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση και ζήτησε την επιστροφή 17,4 εκατ. ευρώ (πλέον τόκων) για το υπόψη διάστημα. Υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη τιμολόγηση είχε επιβληθεί στη ΔΕΗ με παλαιότερη δικαστική απόφαση μετά από αίτημα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και συνιστούσε συνέχιση της τιμολόγησης με βάση το ειδικό καθεστώς της σύμβασης του 1960 με την Pechiney (ΠΕΣΙΝΕ), παρά το ότι η σύμβαση αυτή είχε λήξει το 2006. Σημειώνεται επίσης ότι η ειδική τιμολόγηση με βάση τη σύμβαση της ΠΕΣΙΝΕ για το υπόψη διάστημα που κρίθηκε ως παράνομη κρατική επιχορήγηση οδήγησε σε συνολική μεσοσταθμική χρέωση που ανήλθε σε €44,23/MWh.

Επί της απόφασης, λοιπόν, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπεβλήθησαν αιτήσεις αναστολής και ανακοπής από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, οι οποίες –παρά το αρχικό «δικαστικό ατόπημα»– τελικά απερρίφθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Επειδή και πάλι η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ αρνήθηκε να πληρώσει το επιδικασθέν ποσό, η ΔΕΗ επέδωσε σε επτά τράπεζες κατασχετήρια εις χείρας τους για την κατάσχεση καταθέσεων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Δύο από αυτές τις τράπεζες στις οποίες επεβλήθη η κατάσχεση εις χείρας τους ήταν οι τράπεζες α΄ και β΄ (τα ονόματα είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας), στις οποίες το κατασχετήριο επιδόθηκε στις 24/3/2014 και οι οποίες το πρωί τής 26/3/2014 υπέβαλαν στο Ειρηνοδικείο δηλώσεις με τις οποίες δήλωναν την ύπαρξη καταθέσεων περίπου 2.000.000 ευρώ στην α΄ και 3.500.000 ευρώ στη β’. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν ποσά και σε άλλες τράπεζες.

Εν συνεχεία την 26/3/2014, δηλαδή δύο ημέρες μετά την επίδοση του κατασχετηρίου και ενώ εν τω μεταξύ είχαν γίνει το πρωί της ίδιας μέρας και δηλώσεις των ποσών από τις τράπεζες στο Ειρηνοδικείο, έγινε ανάληψη των παραπάνω ποσών από τις δύο τράπεζες και τουλάχιστον για την τράπεζα α΄ υπάρχει η πληροφορία ότι η ανάληψη έγινε στις 15:30 μ.μ. Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πληροφορίες, τα ποσά αυτά μετακινήθηκαν στην Τράπεζα ING του Λουξεμβούργου, χωρίς να γνωρίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, η ΔΕΗ ποιος είναι ο δικαιούχος του λογαριασμού στον οποίο κατέληξαν.

Επειδή τα παραπάνω συνιστούν τρανταχτά ποινικά αδικήματα για τους εμπλεκόμενους, η επισταμένη διερεύνησή τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη ΔΕΗ, η οποία μετά τα όσα πλείστα έχουν συμβεί με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ (χρέη, διαιτησία ΡΑΕ, κ.λπ.) είναι αναγκασμένη να κάνει χρήση μέχρι τέλους όλων των ένδικων μέσων που διαθέτει.

X3e_56E6536X3e_56E6537

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα