Στόχος του μόνο το ΠΑΣΟΚ

 

 Με εύσχημο τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι αυτός που θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεν είπε όμως τίποτα για το ΠΑΣΟΚ που να μπορεί να καθησυχάσει και την Χαριλάου Τρικούπη. Μια πρώτη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι πως ακόμα και αν διασπαστεί το κίνημα, όσοι ακολουθήσουν τον Γ. Παπανδρέου θα δώσουν ψήφο ανοχής στην συγκυβέρνηση. Μετά από αυτό όμως τι;

Σε αυτό επιχείρησε να απαντήσει ο στενός του συνεργάτης Γ. Ελενόπουλος. «Η σταθερότητα της Ελλάδας διασφαλίζεται με πολιτικές, επιλογές και αποφάσεις, που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της χώρας.

Η ιστορία και γι’ αυτό, είναι αμείλικτη, γιατί αποκαθιστά την αλήθεια. Και λέει, ότι:
Ο Γιώργος Παπανδρέου, έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει την σταθερή πορεία της χώρας, όταν όλοι οι άλλοι -με πρώτους εκείνους που είχαν την ευθύνη γιατί την οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής-, ήταν είτε απόντες, είτε απέναντι και πάντως τότε, μόνον για την σταθερότητα της χώρας δεν ενδιαφέρονταν.

Προέταξε το συμφέρον της χώρας, διασφαλίζοντας την ομαλή της πορεία. Το εθνικό έναντι του προσωπικού συμφέροντος.
Ανέλαβε την ευθύνη, αντί να την μεταβιβάσει με ψευτοδιλήμματα σε άλλους, και προασπίστηκε τη χώρα αντί να την εκθέσει σε κινδύνους, την ώρα μάλιστα, που ήταν ανοιχτές και απαιτούσαν υλοποίηση μείζονες αποφάσεις, όπως αυτή για την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έγινε ποτέ – και βεβαίως, την ώρα που ουδείς μιλούσε για συνεννόηση, ούτε είχε διάθεση για συναινέσεις, που προφανώς δεν ευνοούσαν τις μικροκομματικές στρατηγικές τους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μπορούσε, είτε πριν από την υπογραφή του προγράμματος προσαρμογής, είτε το καλοκαίρι του 2011, ακόμη και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να υπολογίσει την ζημιά που θα έκανε στην πορεία της χώρας.

Τότε που αντιμετώπιζε την δημαγωγία και τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης που κορυφωνόταν, μαζί και τα ΜΜΕ που μιλούσαν για κάθε τι άλλο εκτός από την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα.

Θα μπορούσε να το πράξει, αν σκεφτόταν την προσωπική του πορεία.
Δεν το έπραξε. Δεν εξέθεσε τη χώρα στον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας.
Η σταθερότητα όπως και τότε, έτσι και σήμερα, μετά και από τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, απαιτεί απαντήσεις στα πραγματικά διακυβεύματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα, ο Ελληνικός λαός.
Ακόμη και αυτό το δήθεν δίλημμα “μνημόνιο – αντιμνημόνιο” σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν.
Όχι όμως και η οριστική σωτηρία της χώρας που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εκ βάθρων αλλαγή της. Γιατί το πραγματικό δίλημμα αυτό ήταν. Εάν θα χρεοκοπούσε ή όχι η χώρα.

Η σταθερότητα σήμερα διασφαλίζεται κάθε μέρα, από την αποφασιστικότητά μας να κατανοήσουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.
Το γιατί φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού.
Και τη συλλογική μας βούληση να δώσουμε τις πρέπουσες απαντήσεις σε αυτά τα διακυβεύματα. Ωστε να μην γυρίσουμε πίσω.
Όχι με δήθεν διλήμματα, που μόνον τον Γιώργο Παπανδρέου δεν αφορούν.
Αλλά με πολιτικές και επιλογές που εμβαθύνουν τη δημοκρατία, με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, βάζουν τέλος στα κακώς κείμενα και το πελατειακό κράτος, ρίχνουν φως στις σκοτεινές διαδρομές που διαμορφώνουν οι πελατειακές σχέσεις με τα πάσης φύσεως συμφέροντα και κατεστημένα. Με πολιτικές που εμπεδώνουν την ευνομία, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη, κράτος δικαίου και επιτρέπουν την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του πλούτου της χώρας, ώστε να μην βρεθούμε ποτέ πια όμηροι, εξαρτημένοι από δανειστές και ξένες δυνάμεις. Έτσι ώστε, να διασφαλίζουμε δουλειές και όχι δουλείες.

Όλα αυτά δηλαδή, που επιχείρησε μεσούσης της κρίσης να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, προτάσσοντας το εθνικό, απέναντι στο παραταξιακό ή προσωπικό συμφέρον».
Εν ολίγοις τίθεται θέμα έλλειψης πολιτικής. Που αργά ή (μάλλον) γρήγορα ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να καλύψει.

Στο ΠΑΣΟΚ

Πίσω στη Χαριλάου Τρικούπη, τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι καθώς νέα επίθεση δέχθηκε το εγχείρημα της Ελιάς. Αυτή την φορά από τον «ανεξάρτητο» κομματικά Δημήτρη Κρεμαστινό.

«Επειδή μερικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφυγαν και γύρισαν πάλι, δια της Ελιάς, δεν σημαίνει ότι είναι σοβαρό εγχείρημα», ανέφερε ο κ. Κρεμαστινός σε ραδιοφωνική και συμπλήρωσε «Αυτό το εγχείρημα στερείται σοβαρότητας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνει αυτό το ΠΑΣΟΚ».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι δεν θα έπρεπε να κάνει αυτή τη δήλωση. Αντίθετα, τόνισε:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να ζητήσει σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκεί θα μπορούσε να τοποθετηθεί και να τοποθετηθούμε όλοι σύμφωνα με αυτό που πιστεύουμε».
Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα κόμμα «που δυσπραγεί», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και υπουργός των εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και έχει υποχρεώσεις. Στην πράξη όμως αυτές οι υποχρεώσεις μεταφράζονται σε χρόνο ο οποίος διατίθεται αλλού, ενώ ένα κόμμα το οποίο αυτή τη στιγμή δυσπραγεί θα ήταν λογικό να έχει περισσότερη δραστηριότητα ανασυγκρότησης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα