Συνάντηση ΥΦΕΘΑ με τον διευθυντή Θεμάτων Εμπορικής Ναυτιλίας των ΗΠΑ‏

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε με τον Διευθυντή Θεμάτων Εμπορικής Ναυτιλίας (Maritime administrator) του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ Paul Jaenichen, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για να συμμετάσχει ως επίσημος προσκεκλημένος, στο ετήσιο σεμινάριο του ΝΑΤΟ για την Ποντοπόρο Ναυτιλία, που διοργανώνεται υπό την Αιγίδα του ΓΕΕΘΑ και συντονίζει το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραβρέθηκαν o υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου Π.Ν, ο πρόεδρος της Νατοϊκής Ομάδας Εργασίας Ποντοπόρου Ναυτιλίας Kevin Tokarski, ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Πατέρας και ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης. Ο κ. Jaenichen, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Θανάση Δαβάκη, επεσήμανε τη συμβολική αξία του πλοίου-μουσείου Hellas Liberty, το οποίο όπως ανέφερε οι ΗΠΑ θεωρούν διαχρονικό μνημείο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, που συνέβαλε τα μέγιστα στη νικηφόρο έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Δαβάκης επεσήμανε ότι ο δανεισμός των 100 Liberty σε Έλληνες εφοπλιστές, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε τη βάση της αναγέννησης της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας μετά την καταστροφή που αυτή είχε υποστεί, κυρίως στον Ατλαντικό. Η ενέργεια αυτή τόνισε ο κ. Δαβάκης, βοήθησε την Ελλάδα, το ελληνικό έθνος να σταθεί στα πόδια του και συνέβαλλε στο «ελληνικό θαύμα» μετά το σχέδιο Μάρσαλ. Τέλος ο κ. Δαβάκης απευθυνόμενος στον κ. Jaenichen, προσκάλεσε τις ΗΠΑ να συνεργασθούν στενότερα με την Ελλάδα στο πεδίο των Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών μέσω του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ, ως αναγνώριση των υπηρεσιών που παρέχει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα