ΣΥΡΙΖΑ: Να ακυρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ

Ακύρωση της διαδικασίας που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ζητούν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, και απάντηση του επιτρόπου Ρεν στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή ότι η Κομισιόν «δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης».

Επίσης, οι βουλευτές σημειώνουν ότι «οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληξαν σε αποτυχία εις βάρος της ποιότητας του νερού και του κόστους για τον πολίτη».

Αναφέρουν μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τις επαναδημοτικοποιήσεις πολλών δικτύων ύδρευσης τα τελευταία χρόνια στην Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας». «Όμοίως», συμπληρώνουν, «το Βερολίνο βρίσκεται στην τελευταία φάση πλήρους επαναδημοτικοποίησης του νερού του».

Στην ερώτηση γίνεται λόγος και για δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «το ΣτΕ έχει αποφανθεί αρνητικά στην μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, απόφαση που αναμένεται να καθαρογραφεί οσονούπω».

Βάσει των παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί «αν προτίθενται να ακυρώσουν οριστικά κάθε διαδικασία που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, δεδομένου ότι είναι πασιφανώς βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον, την δημόσια υγεία και το δικαίωμα της πρόσβασης σε ένα από τα ζωτικότερα αγαθά για τον άνθρωπο».

Την ερώτηση υπογράφουν οι: Δημήτρης Παπαδημούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Γελαλής, Ηρώ Διώτη, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα