«Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει»

 Αισιόδοξα μηνύματα πέρασε για την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του στην Wall Street Journal. Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τόνισε πως «τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει» ενώ επεσήμανε ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω περικοπές σε εισοδήματα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα εντατικοποιηθούν από τα μέσα του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην WSJ στο περιθώριο του Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό χρέος και οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν από τα μέσα του έτους.«Θα εξαρτηθεί από την επόμενη αξιολόγηση – η οποία έχει καθυστερήσει – αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια κατάληξη στην αξιολόγηση. Και τότε θα το δούμε αυτό μαζί τον Μάιο, Ιούνιο ή κάπου εκεί», αναφέρει. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια πρόσθετη στήριξη.

«Θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα», αναφέρει. «Θα δούμε, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αυτό εξαρτάται εν μέρει από τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον κάτι που είναι πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησης».

«Η εσωτερική υποτίμηση έχει κάνει τον κύκλο της»

Για την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει ότι «αν και έχει καθυστερήσει… υπάρχει η προσδοκία ότι θα υπάρξει μια αποστολή πολύ σύντομα και ελπίζω να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν, περισσότερο στην Ελλάδα απ’ ο,τι σε άλλες χώρες».

Αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος δεν βλέπει βαθύ αποπληθωρισμό στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι η εσωτερική υποτίμηση έχει κάνει τον κύκλο της.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα και νομίζω ότι η πορεία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της», αναφέρει στην εφημερίδα. «Επίσης, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ αυτό το έτος και 1% το επόμενο. Αυτό είναι καλύτερο από την Ολλανδία ή τη Φινλανδία».

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτό απαιτεί χρόνο», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι «το χειρότερο από το βάρος της προσαρμογής» ανήκει στο παρελθόν.

O επικεφαλής του ESM εμφανίζεται παράλληλα καθησυχαστικός για τα τραπεζικά συστήματα των χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα.

«Έχουμε δει τα stress tests από τις πέντε αυτές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος ) αρκετές φορές με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων του ιδιωτικού τομέα, η PIMCO στην Ιρλανδία, η Blackrock στην Ελλάδα. Γι αυτό η ΕΚΤ πάντα λέει ότι θα της προξενούσε μεγάλη εντύπωση αν προκύψουν μεγάλες εκπλήξεις. Μπορεί να υπάρξουν μικρές εκπλήξεις, αλλά μεγάλες δεν νομίζω», αναφέρει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα