Τα 20 πιο ακριβά ρόστερ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Σε κάθε μεταγραφική περίοδο γινόμαστε μάρτυρες σεναρίων αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αλλάζουν χέρια με κινηματογραφική ταχύτητα. Ο Μπέιλ κόστισε 100 εκατομμύρια, ο Σοάρες ενενήντα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει ρήτρα ένα δισεκατομμύριο, ο Λιονέλ Μέσι… αγγίζει τη σφαίρα του φανταστικού και πάει λέγοντας. Υπάρχει ωστόσο και μία άλλη παράμετρος, την οποία ελάχιστοι έχουν προσεγγίσει και ακόμη λιγότερους έχει απασχολήσει. Μία παράμετρος, που όμως βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ευημερία των ομάδων και την οικονομική τους «υγεία» σε βάθος χρόνου.

Όταν η Ρεάλ Μαδρίτης επενδύει 90 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εντάξει στο δυναμικό της τον Χάμες Ροντρίγκεζ από τη Μονακό, καταβάλλει μία και έξω το ποσό, το οποίο ενδεχομένως να έχει καλυφθεί σε ένα ποσοστό του από χορηγούς, ή σπόνσορες, ή να δικαιολογείται και να «επιστρέφει» στα ταμεία του συλλόγου με διάφορους τρόπους, τους οποίους έχουν αναλάβει να διεκπεραιώνουν τα οικονομικά και λογιστικά τμήματα. Το ποσό που πραγματικά μετράει, και που αποφέρει… συνέπειες ακόμη και από την επιτροπή Financial Fair Play της UEFA, δεν είναι αυτό καθ’ αυτό το ποσό που δαπανεί μία ομάδα για μεταγραφή, όσο το κόστος λειτουργίας. Όταν λένε κόστος λειτουργίας, εννοούμε κατά κύριο λόγο τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Λόγου χάρη, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει 16 εκατομμύρια ευρώ συμβόλαιο τον χρόνο. Δίχως τα μπόνους και τα γύρω-γύρω. Αναφερόμαστε αποκλειστικά στις στάνταρ ετήσιες απολαβές τού εκάστοτε παίκτη.
Σε αυτό το επίπεδο, λοιπόν, διεξάγεται μία μεγάλη συζήτηση. Είναι σαν τα αυτοκίνητα. Όταν κάποιος θέλει να κάνει μία αγορά, βάζει κάτω όλα τα αντίστοιχα μοντέλα και υπολογίζει τη σχέση τιμής και απόδοσης. Πού πληρώνεις μάρκα; Πού πληρώνεις εμπιστοσύνη; Πού πληρώνεις πραγματική απόδοση; Αξίζει τα λεφτά του το συγκεκριμένο μοντέλο; Πριν «σκάσεις» το χρήμα λοιπόν, τα έχεις ψάξει όλα αυτά, έχεις ρωτήσει, έχει ξαναρωτήσει και μετά πας σαν κύριος ή κυρία και… αγοράζεις ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι, ή όποιο μοντέλο σου έχει «κολλήσει» στον εγκέφαλο ευθύς εξ αρχής.
Κάπως έτσι λειτουργούν και οι ομάδες σε επίπεδο μεταγραφών. Όχι όμως όλες. Σε κάποιες επικρατεί η λογική, η ισορροπία, το αντιστάθμισμα εσόδων – εξόδων και απόδοσης βάσει επένδυσης. Σε κάποιες άλλες, όλα τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα και παρ’ ότι μπαίνουν αρκετά μέσα, στηριζόμενες στο τεράστιο όνομά τους, εμμένουν σε μια παράλογο τακτική, η οποία στο τέλος, μπορεί να αποφέρει ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Κανείς δεν αμφισβητεί τη μεγαλοσύνη της «βασίλισσας». Ούτε το απίστευτο ρόστερ που διαθέτει. Όμως, αν επιχειρήσουμε τη σύγκριση μεταξύ των 629 εκατομμυρίων που δαπανεί κάθε χρόνο για αποπληρωμή συμβολαίων, έναντι των 327 που πληρώνει αντιστοίχως η Μπαρτσελόνα, θα διαπιστώσουμε ότι η σχέση απόδοσης επένδυσης-τίτλων μεταξύ των δύο κορυφαίων κλαμπ, εκθέτει ανεπανόρθωτα τους Μαδριλένους. Διότι οι «μπλαουγκράνα» με σχεδόν μισό κόστος λειτουργίας έχουν κατακτήσει τα πάντα, σε αντίθεση με τη Ρεάλ, η οποία έχει σαφώς λιγότερες διακρίσεις. Ή ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λίβερπουλ, η οποία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, έχει αποτύχει τα τελευταία χρόνια παντού, και παρ’ όλα αυτά η διοίκησή της πληρώνει περισσότερα από την Μπάγερν Μονάχου, η οποία έχει σαρώσει τα πάντα και αποδίδει θαυμάσιο ποδόσφαιρο με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της.
Η «Α» παρουσιάζει τη λίστα με τα 20 ακριβότερα ρόστερ, σε επίπεδο κόστους λειτουργίας, στην Ευρώπη, στην οποία θα διαπιστώσετε ποια ομάδα κάνει λελογισμένη χρήση, ποια λειτουργεί ευκαιριακά και ποια μπορεί να είναι η επόμενη που θα υποστεί τη βάσανο της ευρωπαϊκής επιτροπής Financial Fair Play το επόμενο διάστημα και αφού επανέλθει δυναμικά ο έλεγχος, μετά το… κατέβασμα της ταχύτητας λόγω των σκανδάλων και του θορύβου γύρω από το άθλημα. Η λίστα με τους «πλούσιους» της Γηραιάς Ηπείρου:

1)ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ…………………………..629 ΕΚΑΤ.
2)ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ………………………….526 ΕΚΑΤ.
3)ΤΣΕΛΣΙ………………………………………….498 ΕΚΑΤ.
4)ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ……………495 ΕΚΑΤ.
5)ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ…………………………440 ΕΚΑΤ.
6)ΙΝΤΕΡ…………………………………………….329 ΕΚΑΤ.
7)ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ…………………………….327 ΕΚΑΤ.
8)ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ…………………………………300 ΕΚΑΤ.
9)ΑΡΣΕΝΑΛ……………………………………….297 ΕΚΑΤ.
10)ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ………………………………….286 ΕΚΑΤ.
11)ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ……………………262 ΕΚΑΤ.
12)ΤΟΤΕΝΑΜ…………………………………….250 ΕΚΑΤ.
13)ΖΕΝΙΤ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ……………………239 ΕΚΑΤ.
14)ΝΑΠΟΛΙ………………………………………..205 ΕΚΑΤ.
15)ΜΟΝΑΚΟ………………………………………202 ΕΚΑΤ.
16)ΜΙΛΑΝ………………………………………….189 ΕΚΑΤ.
17)ΜΠΕΝΦΙΚΑ……………………………………175 ΕΚΑΤ.
18)ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ………………………………….156 ΕΚΑΤ.
19)ΡΟΜΑ……………………………………………131 ΕΚΑΤ.
20)ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ……………………………123 ΕΚΑΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα