Τι απαντά ο Βαρουφάκης για τη σχέση του με τον Τζορτζ Σόρος

Στα όσα λέγονται για τη σχέση του με τον κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στην Real News. O πρώην υπουργός Οικονομικών άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε ακόμα για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, τον Αλέξη Τσίπρα, την Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ απάντησε στις φήμες περί ίδρυσης νέου κόμματος.

«Αν η χώρα δεν βρει τρόπο να αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, οδηγείται ολοταχώς στην ολοκλήρωση της «κοσοβοποίησης» ήταν το μήνυμα που έστειλε και εκτίμησε μάλιστα ότι η συμφωνία δεν βγαίνει «σε καμία των περιπτώσεων και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι δανειστές».

Ειδικότερα, μιλώντας στη Real News, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη σχέση του με τον κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος, λέγοντας ότι «εδώ και χρόνια ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της συκοφαντίας. Από τότε που εναντιώθηκα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης καταδεικνύοντας την καταστροφική λογική των μνημονίων στα οποία μάς έσυραν. Από το 2012 έχει αρχίσει η συγκεκριμένη φιλολογία για σχέσεις μου με τον κ. Σόρος».

«Γκαιμπελική πρακτική»

Και συνέχισε: «Πρόκειται για καθαρά γκαιμπελική πρακτική: λέμε ένα τεράστιο ψέμα, του προσθέτουμε μια μικρή αλήθεια και το επαναλαμβάνουμε έως ότου γίνει πιστευτό. Επιτρέψτε μου να σας καταγράψω την πραγματικότητα (κάτι που έχω κάνει ήδη πολλές φορές).

Με τον κ. Σόρος έχουμε συμπέσει μία και μοναδική φορά: τη 13η Απριλίου 2012, στο Βερολίνο, σε πάνελ συζήτησης με θέμα την κρίση του ευρώ (υπάρχει και σχετικό βίντεο στο YouTube). Μετά τη λήξη του πάνελ οι συμμετέχοντες (περί τα 12 άτομα) συμφάγαμε. Με τον κ. Σόρος ανταλλάξαμε απόψεις για περίπου πέντε λεπτά. Αυτή ήταν η σχέση μου μαζί του. Τελεία και παύλα. Ολα αυτά που λέγονται ότι στις ΗΠΑ εργαζόμουν γι” αυτόν, ότι όσο ήμουν υπουργός συνέφαγα μαζί του στο Βερολίνο κ.λπ. είναι οικτρές συκοφαντίες. Kαλώ τους συκοφάντες να κομίσουν αποδείξεις ή να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό».

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο» λέει για το θέμα του Grexit «πέραν της πεποίθησης του κ. Σόιμπλε πως ένα Grexit είναι ιδανική λύση για την Ευρώπη». «… Το κόστος μιας εξόδου είναι δυσβάστακτο για την Ευρώπη ολόκληρη. Η υποταγή των ελληνικών κυβερνήσεων σε μακροοικονομικά ασυνάρτητες και κοινωνικά επαίσχυντες συμφωνίες με τους δανειστές, αν και λύνει βραχυπρόθεσμα τα προβλήματα χρηματοδότησης, τελικά υπονομεύει αντί να διασφαλίζει, τη μακροπρόθεσμη θέση μας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη» προσθέτει.

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε, μεταξύ άλλων: «Είναι μεν ο κύριος του Eurogroup, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ελέγχει πλήρως το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Για τις διακοπές στην Αίγινα

Για το Σαββατοκύριακο της συμφωνίας που το πέρασε στην Αίγινα ο κ. Βαρουφάκης λέει: «Το μήνυμα απόλυτης συμπαράστασης που έστειλα το έλαβαν αυτοπροσώπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία μου στην ΚΟ εκείνο το πρωί […] Ρώτησα τον Ευκλείδη αν θα υπήρξε πρόβλημα να μην παραστώ στην Ολομέλεια και καθώς γνωρίζει τι σημαίνει για μένα ο ετήσιος αποχωρισμός με την κόρη μου, μου είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν μετάνιωσα για κάτι είναι που υποτίμησα την κακεντρέχεια των ΜΜΕ ακόμα και όταν πρόκειται για μια ευαίσθητη προσωπική στιγμή. Δεν πειράζει, μαθαίνω…».

Επισημαίνει ότι δεν θα στήριζε μια πρόταση μομφής στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Όχι βέβαια! Η Αριστερά έχει υποφέρει πολύ, όπως και ο ελληνικός λαός, από διχόνοιες και εκατέρωθεν μομφές» τονίζει.

Όσο για το υπό ποιες προϋποθέσεις θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ιδρύσει κόμμα απαντά λακωνικά: «Υπό καμία». Δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί απόλυτα με τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι «ο καλός οικονομολόγος δεν μπορεί να είναι καλός πολιτικός».

Για το πώς θα γίνει βιώσιμο το χρέος ο κ. Βαρουφάκης βάζει 3 προϋποθέσεις: 1)Νέο δάνειο 27 δισ. ευρώ από τον ESM για να επαναγοραστούν τα ομόλογα SMP ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ, 2) Τοποθέτηση των 9 δισ. κερδών της ΕΚΤ από αυτά τα ομόλογα σε ειδικό λογαριασμό, από τον οποίο να πληρώνεται αυτομάτως το ΔΝΤ, 3) αναδιάρθρωση των αποπληρωμών του χρέους μας GLF και EFSF ώστε το 2012 να μην τριπλασιαστούν οι πληρωμές μας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα