«Τους φέραμε στην Αθήνα… μετά δεν ξέρω πού θα πάνε»

Στο κλειστό γυμναστήριο του Ταε Κβο Ντο στο Νέο Φάληρο, εκεί όπου μεταφέρθηκαν οι 1.200 μετανάστες από την Ειδομένη βρέθηκε ο Γιάννης Μουζάλας. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ερωτώμενος για το μέλλον αυτών των ανθρώπων (θα πρέπει να έχουν φύγει από το γυμναστήριο μέχρι τις 17 Δεκέμβρη), δήλωσε παντελή άγνοια αφού, όπως είπε «δεν ξέρω πού θα πάνε». Ασφαλώς η απάντηση του αρμόδιου υπουργού δείχνει ότι η κυβέρνηση χωρίς καμία προετοιμασία για χώρους φιλοξενίας «στοιβάζει» μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Δεκεμβρίου, το κλειστό του Φαλήρου πρέπει να παραδοθεί, άδειο, αφού θα φιλοξενήσει το Πανευρωπαϊκού Πρωτάθλημα Κικ Μποξινγκ. Στο ερώτημα πού θα πάμε οι μετανάστες που βρίσκονται τώρα εκεί, ανάμεσά τους και πολλοί τους οποίους η κυβέρνηση μετέφερε στην Αθήνα από την Ειδομένη, ο Γιάννης Μουζάλας απάντησε… αποστομωτικά: «Δεν ξέρω. Θα φύγουν και θα πάνε κάπου αλλού», είπε και ουσιαστικά επιβεβαίωσε την έλλειψη σχεδίου από πλευράς κράτους!

Αυτός είναι και ένας λόγος που πολλοί από τους μετανάστες αυτούς έχουν πια απελπιστεί και θέλουν να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Στις χώρες από τις οποίες διακινδύνευσαν για να φύγουν και να ψάξουν ένα καλύτερο μέρος στην Ευρώπη! «Υπάρχει ένα ποσοστό που δηλώνει ότι θέλει να φύγει οικειοθελώς. Έχουν χάσει την ελπίδα τους οι άνθρωποι», ήταν η δήλωση του κ. Μουζάλα!

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στη στάση της αστυνομίας κατά την επιχείριση που έγινε το πρωί της Τετάρτης (09.12.2015) στην Ειδομένη για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής, την οποία είχαν καταλάβει οι οικονομικοί μετανάστες στους οποίους απαγορεύτηκε να περάσουν τα σύνορα.

Το πρώτο πράγμα που έκανε η αστυνομία ήταν να απομακρύνει τους δημοσιογράφους για να μην καταγραφούν περιστατικά βίας. Και ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε την αστυνομία «που έκανε την επιχείρηση με ελάχιστη βία», όπως είπε, σημειώνοντας πως «έχω πάει σε 27 αποστολές σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει επιχείρηση τη αστυνομίας που οι δημοσιογράφοι να είναι μέσα. Κάθονται μακριά. Η αστυνομία διαφύλαξε την ειρηνική αποχώρηση των προσφύγων. Είχαμε πληροφορίες για μασέτες, για βία. Παντού όπου έχω πάει και γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις, δεν συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα