Το δύσκολο παζλ της Αττικής

Εν μέσω των τελικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προκειμένου να επέλθει οριστική συμφωνία το Μαξίμου πρέπει να λύσει ένα δύσκολο παζλ, που είναι η εύρεση υποψηφίου για την Περιφέρεια της Αττικής, όπου θεωρητικά θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η αδυναμία εξεύρεσης ικανού και δυνατού υποψηφίου για να δώσει την μάχη για την Ν.Δ. στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, στην οποία θα εξαχθούν και πολιτικά συμπεράσματα το βράδυ της 25ης Μαΐου, έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς αναδεικνύονται λάθη, παραλείψεις και αστοχίες των τελευταίων εβδομάδων. Υπό αυτές τις συνθήκες και εν μέσω πολλών εισηγήσεων να μην υπάρξει «γαλάζια» υποψηφιότητα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει και γίνονται δεύτερες σκέψεις τις τελευταίες ημέρες, μετά και το κίνημα υποστήριξης που έχει εκδηλωθεί από στελέχη της Ν.Δ. υπέρ του νυν περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού.

Αρχικά η εισήγηση ήταν να επιλεγεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης στέλεχος της ΝΔ, ενώ είχε γίνει και προσέγγιση με τον νυν δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, αλλά δεν προχώρησαν οι συζητήσεις, λόγω λανθασμένων χειρισμών. Ο ίδιος ο κ. Παχατουρίδης, το όνομα του οποίου εξακολουθεί να συζητείται στο εσωτερικό της Ν.Δ., είχε θέσει τρία στοιχεία για την υποψηφιότητά του: «ανεξάρτητος, αυτοδιοικητικός και αντιμνημονιακός», ενώ προ ημερών ξεκαθάρισε ότι θέλει να μείνει στο δήμο Περιστερίου.

Αναμφίβολα το γεγονός ότι η μάχη στην περιφέρεια Αττικής είναι αμιγώς πολιτική και έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, έχει αποθαρρύνει πολλά στελέχη της ΝΔ να δοκιμάσουν την τύχη τους στην περιφέρεια και οι αρνήσεις είναι πολλές.

Και αυτό, διότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρασκήνιο, να λάβει μέρος σε μια αναμέτρηση που ενδέχεται να είναι και «δημοψήφισμα» και άρα να υποστεί δεινή ήττα, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, καλείται να δώσει λύση σε αυτή την δύσκολη εξίσωση, Σύμφωνα με συνεργάτες του ακόμη δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση. Όμως όλοι επισημαίνουν, ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η τελική απόφαση. Προς το παρών όλα είναι στον αέρα. Έτσι ουδείς μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα εάν τελικά η Ν.Δ. προτείνει δικό της υποψήφιο, ή θα υπάρξει μια άτυπη, διακριτική και έμμεση στήριξη στον κ. Σγουρό.

Οι εισηγήσεις

Πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν αντικρουόμενες εισηγήσεις, καθώς από την μια πλευρά έχει διατυπωθεί η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει «γαλάζια» υποψηφιότητα, όπως έγινε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και στους τρεις μεγάλους δήμους και από την άλλη πλευρά, έχει επισημανθεί πως από τη στιγμή που υπάρχει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης, όπως στην Αττική, δεν βρίσκουν τον λόγο να μην υποστηριχθεί.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των γαλάζιων, υπουργών, βουλευτών και δημάρχων που στηρίζουν τον κ. Σγουρό. Η πιο χαρακτηριστική ήταν η στάση του υπουργού Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλου, που μίλησε θετικά για τον κ. Σγουρό και είπε ανοικτά ότι θα μπορούσε η ΝΔ να τον στηρίξει διακριτικά. Είχε προηγηθεί πριν καιρό, πρώτος από την ΝΔ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ κατ’ ιδίαν πολύ καλή άποψη για τον κ. Σγουρό έχουν και κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Δ. Αβραμόπουλος, αλλά και κεντρικά στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ευρωεκλογές

Η χώρα θα παραμείνει μία εκλογική περιφέρεια, θα “σταυρώνονται” μέχρι τέσσερις υποψήφιοι και δεν θα υπάρχει ασυμβίβαστο στην ιδιότητα νυν βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή. Σε αυτή τη συμφωνία κατέληξαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος.

Πλην όμως, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της Συγγρού, ειδικά για τους ευρω-υποψήφιους της Ν.Δ. θα ισχύσει το ασυμβίβαστο, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά. Που σημαίνει ότι όποιος ή όποια νυν βουλευτής θελήσει να διεκδικήσει “σταυρό” για το Ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει προηγουμένως να στείλει επιστολή παραίτησης από την ελληνική Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φρενάρει “πρωτοκλασάτους” βουλευτές όλων των κομμάτων που θα ήθελαν να κατέβουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Κι αυτό διότι η εισαγωγή του “σταυρού” (αντί του διορισμού μέσω της “λίστας”) καθιστά αβέβαιη την εκλογή τους, οπότε το ρίσκο θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Τις πληροφορίες για “γαλάζιο” ασυμβίβαστο επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή τον νέο νόμο που θα ισχύσει στις ευρωεκλογές.

 

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα