Το ποδόσφαιρο στα ποινικά δικαστήρια!

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στον χώρο του ποδοσφαίρου, μετά την ποινική δίωξη του εισαγγελέα σε 16 παράγοντες του αθλήματος, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και δωροδοκία-δοσοληψία!

Τα ονόματα των κατηγορουμένων δεν ανακοινώθηκαν από την εισαγγελία, διότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει εντολή για άρση του απορρήτου. Η ενημέρωση έγινε από το γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα, Αριστείδη Κορέα, και μάλιστα διά στόματος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ζαγοραίο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, oι εισαγγελείς Αρ. Κορέας και Ελένη Σίσκου άσκησαν σε 16 κατηγορούμενους ποινικές διώξεις για σειρά κακουργηματικών πράξεων και συγκεκριμένα για:
-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
– Απάτη κατά συναυτουργία, κατέξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος
– Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’έξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος και’επάγγελμα και συνήθεια
– Δωροδοκία και δωροληψία για αλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).

Ο κ. Ζαγοραίος αρνήθηκε να κατονομάσει τους κατηγορούμενους, καθώς, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει εντολή για άρση του απορρήτου. Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι 16. Πρόκειται, πάντως, για τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δύο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, τρεις διαιτητές, πέντε παράγοντες από άλλη Επιτροπή και δύο παράγοντες ΠΑΕ. Επτά είναι τα άτομα που κατηγορούνται για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής ομάδας.

Τι λέει το πόρισμα
Στις 173 σελίδες του πορίσματος επισημαίνεται μεταξύ αλλων οτι είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση που όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες προκειμένου να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξαιτίας της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, υπήρξαν ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες υποβιβάστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσα. Παράλληλα, οι ομάδες που ευνοήθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ καθώς ήταν ψηλά στην κατάταξη, συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα απάτης οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ενα πρωτάθλημα που δεν είναι στημένο.Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ως το 2013.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου, είχαν κληθεί να καταθέσουν ο πρόεδρος της EΠO Γιώργος Σαρρής, ο β΄ αντιπρόεδρος Γιάννης Παπακωνσταντίνου, το µέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Aριστείδης Σταθόπουλος, ο πρώην νοµικός σύµβουλος της EΠO Θόδωρος Kουρίδης, ο υπεύθυνος ανάπτυξης διαιτησίας Θανάσης Mπριάκος, το πρώην µέλος της KEΔ Γιώργος Δούρος, οι πρόεδροι του Oλυµπιακού και του Λεβαδειακού B. Mαρινάκης και Γ. Kοµπότης αντίστοιχα, και τρεις διαιτητές από τον πίνακα της Super League, οι Aµπάρκιολης, Kάµπαξης, Iωαννίδης. Και οι έντεκα στις καταθέσεις τους είχαν αρνηθεί, μέσω υπομνημάτων, τις κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα