Το Ποτάμι “ξέβρασε” τον Φωτήλα

Τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να περάσει από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Ποταμιού ο Ιάσων Φωτήλας. Με απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκης τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ήδη ο επικεφαλής του κόμματος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρος της Βουλής, με την οποία ενημέρωσε ότι τελείωσε τον Φωτήλα από την Κ.Ο.
Μία εξέλιξη λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς μετά τα όσα είχε δηλώσει ο βουλευτής Αχαΐας για “συμπόρευση με τη Ν.Δ.” και την απάντηση του γραμματέα του κόμματος Παντελή Αβραμίδη ήταν ηλίου φαεινότερο ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να πορευτούν μαζί.
Μετά τη δημόσια δήλωση του βουλευτή Αχαΐας ότι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη «τελείωσε» και ότι ο ίδιος επιθυμεί να πάει στη Ν.Δ., ο γραμματέας του κόμματος και στενός συνεργάτης του επικεφαλής, Παντελής Αβραμίδης έκανε λόγο για «εξαγορά» του βουλευτή από τη Ν.Δ. Η φράση αυτή εξόργισε τον Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης εξέδωσε νέα ανακοίνωση, κατηγορώντας τη Σεβαστουπόλεως για πρακτικές λάσπης.
Η απάντηση Φωτήλα στο Ποτάμι: «Θέλω να θυμίσω στο φίλο και σύντροφο Παντελή ότι το ΠΟΤΑΜΙ δημιουργήθηκε ως φρέσκο, ανανεωτικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα. Σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά του κινήματος δεν ταιριάζει καθόλου η πρακτική του να «πετάμε λάσπη» αντί να απαντάμε πολιτικά. Θέλω δε να τονίσω ότι αυτή η πρακτική της λάσπης είναι κάτι το οποίο υπέστη το ΠΟΤΑΜΙ και ο Σ.Θ. προσωπικά και το υφίσταται ακόμα. Ακόμα περισσότερο λοιπόν γι’ αυτό το λόγο δεν αρμόζει αυτή η τακτική σ’ εμάς τους Ποταμίσιους. Σε καμία δε περίπτωση η λάσπη δεν πρόκειται να με σταματήσει από το να εκφράζω τις απόψεις και την αγωνία μου για την πορεία της χώρας και του κινήματός μας.
Θέλω να κάνω σαφές και ξεκάθαρο ότι δεν έχω υποστεί καμία πίεση, δεν έχω δεχτεί καμία πρόταση, καμία υπόσχεση για κανένα αντάλλαγμα από κανέναν. Προφανώς δε ούτε και από την Ν.Δ.
Ο σύντροφος Παντελής καλό θα ήταν να θυμάται ότι σαν Γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος αντί να αναλώνεται σε ασκήσεις λάσπης, θα ήταν πιο χρήσιμο να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και να οργανώνει συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου το κόμμα μας να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει πέσει. Όσον αφορά το ποιος εκτίθεται είναι ξεκάθαρο ότι δεν εκτίθεται αυτός που λαμβάνει τη λάσπη αλλά αυτός που την πετάει».
Ο γραμματέας του κόμματος είχε τονίσει την Δευτέρα το απόγευμα: «Είναι γνωστές οι πιέσεις στελεχών των “παλαιών κομμάτων” προς περιφερειακά αλλά και κεντρικά στελέχη του Κινήματος μας. Τις αντιμετωπίζουμε με ανεκτικότητα. Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι είμαστε στο 2016. Οι υποσχέσεις, οι εξαγορές και όλες αυτές οι παλαιοκομματικές πρακτικές, τους εκθέτουν και δεν θα γίνουν ανεκτές από την κοινωνία».
Νέες δηλώσεις
Βέβαια ο Φωτήλας την Τρίτη το πρωί επανήλθε με νέες δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Το Ποτάμι πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει αυτόνομα. Αλλά έχει πολλά να προσφέρει, τόσο σε προτάσεις όσο και στα στελέχη του που είναι πολύ αξιόλογα». Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε απλά ότι το Ποτάμι θα ανακάμψει, έτσι με έναν μαγικό τρόπο» ασκώντας έντονη κριτική.
Για τις προτάσεις και τις αποφάσεις του τόνισε: «Δεν έχω μιλήσει ακόμα με κανένα, η προσπάθεια μου είναι να γίνει συντονισμένα και οργανωμένα από όλο το Ποτάμι. Αν το Ποτάμι συνεχίσει να έχει αυτοκτονικές τάσεις, εγώ δεν έχω σκοπό να αυτοκτονήσω».
Στα όσα είπε ο Φωτήλας έδωσε νέα απάντηση ο Παντελής Αβραμίδης: «Πράγματι το Ποτάμι είναι «ένα φρέσκο, ανανεωτικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα». Δεν τρώει όμως κουτόχορτο. Όταν ένας βουλευτής μέλος μάλιστα του Πολιτικού Συμβουλίου την μια μέρα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υποστηρίζει ότι το Κίνημα πρέπει να βαδίσει ενωμένο χωρίς διαφοροποιήσεις και την άλλη μέρα αφού πρώτα συναντά συγκεκριμένα στελέχη της ΝΔ, δηλώνει ότι “σκέφτομαι να πάω στην Ν.Δ.”, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας».
Ο Λυκούδης
Θέση στο θέμα πήρε και ο Σπύρος Λυκούδης τονίζοντας πως “το Ποτάμι βιώνει μεγάλη κρίση και πιστεύω ότι πρέπει να την αντιμετωπίσει”, αν και όπως υποστήριξε είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Τόνισε πως ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο κόμμα και σημείωσε πως συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα με στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μόνο και μόνο για να συζητήσουν ένα σχέδιο συγκρότησης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του συναδέλφου του, Ιάσωνα Φωτήλα για προσχώρηση του Ποταμιού στη Ν.Δ., είπε «πως από την πρώτη μέρα της εκλογής Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., είχε εκφράσει με καθαρό και έντιμο τρόπο πως μόνον αυτός θα μπορούσε να κερδίσει τον Τσίπρα».
Για τον διοικητή
Πάντως παρά την αναστάτωση που υπήρξε στην Σεβαστουπόλεως με την υπόθεση Φωτήλα, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση για τα όσα είπε ο διοικητής του ΟΑΕΕ. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Ο κ. Τσίπρας είναι γνωστό ότι με την εξοντωτική φορολογική πολιτική του και την υπέρογκη αύξηση των εισφορών έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της Βουλγαρίας, περισσότερο απ’ ότι η ίδια η βουλγαρική κυβέρνηση. Κι εκεί που περιμένεις το κυβερνητικό σύστημα εξουσίας τουλάχιστον να προβληματιστεί από την κατάσταση, ακούς την κυνική δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΕ «όποιος αδυνατεί να πληρώσει ας πάρει την οικογένειά του κι ας πάει στη Βουλγαρία». Δεν περιμένουν τον κύριο διοικητή. Το κάνουν ήδη. Αλλά στους καρεκλοκενταύρους, φαίνεται ότι είναι εντελώς αδιάφορο”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα