Το σχέδιο δράσης του Μαξίμου

Ένα από τα πιο καυτά ζητήματα για την κυβέρνηση είναι το πότε τελικά θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα. Και αυτό διότι εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση, τότε ίσως δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ημερομηνία-ορόσημο την οποία έχει θέσει η κυβέρνηση.

Τότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup από όπου το Μαξίμου ποντάρει πως θα είναι η αρχή του τέλους για τα μνημόνια και τον απεγκλωβισμό της χώρας από την τρόικα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυξάνονται ημέρα με την ημέρα οι πιέσεις των δανειστών όσον αφορά τη δέσμευση της Ελλάδας για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Ήδη Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν καταγράψει τα σημεία που είναι εμφανή η διαφωνία με την τρόικα. Αυτά είναι

  • Οι αλλαγές στην Δικαιοσύνη με την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επίσπευση των δικαστικών αποφάσεων.
  • Τον περιορισμό των αλλαγών στο ασφαλιστικό, μόνο σε ότι αφορά την συγχώνευση των ταμείων και τις διοικητικές αλλαγές που απαιτούνται.
  • Η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο με την εφαρμογή νέου Μισθολογίου, για το οποίο ο νόμος θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του έτους, αλλά και την υλοποίηση των 5.500 απολύσεων μέχρι τα τέλη του 2014. Αντιρρήσεις, έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την υλοποίηση των απολύσεων, οι οποίες αποτελούν γκρίζα ζώνη στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
  • Την ψήφιση του συνδικαλιστικού νόμου, που θα περιορίζει τις συνδικαλιστικές άδειες.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν συζητηθούν με τους δανειστές θέματα που αφορούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και περαιτέρω μείωση των συντάξεων στο ασφαλιστικό. Μάλιστα στο Μαξίμου κάνουν λόγο για διαπραγμάτευση «γραμμή προς γραμμή» με την κυβέρνηση να επιδιώκει να έρθει σε συμφωνία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, προκειμένου να πάρει το διαβατήριο για την επόμενη μέρα του Μνημονίου, με τη γραμμή ενισχυμένης πιστοληπτικής ικανότητας, με εποπτεία των δανειστών για 12 μήνες, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Η Κομισιόν

Ο προϋπολογισμός του 2015, τα «κόκκινα δάνεια« η είσπραξη φόρων και τα δημόσια έσοδα ήταν οι τομείς για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος προκειμένου να αποφασιστεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Αυτούς τους τομείς απαρίθμησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Απαιτείται πρόοδος συγκεκριμένα στο ζήτημα των λεγόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, την είσπραξη φόρων και άλλων δημοσίων εσόδων». Η εκπρόσωπος, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην πρωινή ενημέρωση, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε «εάν η τρόικα θα επιστρέψει εντός της εβδομάδας στην Αθήνα« εκείνη απάντησε: «Η αποστολή της τρόικας θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν θα υπάρξει πρόοδος στις γραμμές τις οποίες σας ανέφερα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα