Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο «Βήμα της Κυριακής». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το  σχέδιο της Κουμουνδούρου σχετικά  με το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων,  υπογράμμισε τι θα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση με τις τράπεζες, ενώ αναφέρθηκε στον μαγικό αριθμό των 120 βουλευτών για την προεδρική εκλογή.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκτόξευσε τα βέλη του κατά της Χρυσής Αυγής ενώ δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν στα εσωκομματικά τονίζοντας πως «η Αριστερά που επιλύει τις διαφορές της με φραξιονισμούς, ξεκαθαρίσματα και διασπάσεις, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν έχει κανένα μέλλον».

«Δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν τα προς ρύθμιση δάνεια»

 Για τα κόκκινα δάνεια είπε πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλήξει «σε μια λύση που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν τα προς ρύθμιση δάνεια. Η χρηματοδότηση θα είναι από τέσσερις πηγές: τράπεζες, οφειλέτες, ανάλογα με την πραγματική οικονομική θέση τους, κράτος και δανεισμός στον οποίο θα μπορεί να προσφύγει ο ενδιάμεσος φορέας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών.

Όλες οι ρυθμίσεις και κυρίως εκείνες που θα προβλέπουν και διαγραφή χρεών θα γίνονται αυστηρά με κοινωνικά κριτήρια ώστε να ωφεληθούν εκείνοι που πραγματικά έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη ή για τους οποίους δεν υπάρχει άλλη λύση».

«Μελετούμε ένα σύστημα δημόσιου κοινωνικού ελέγχου και εποπτείας των τραπεζών»

Αναφορικά με το σχέδιο για τις τράπεζες που έχει καταστρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν μιλάμε για κρατικό έλεγχο σαν αυτόν που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν για να εξυπηρετούν τους κομματικούς τους φίλους. Μελετούμε ένα σύστημα δημόσιου κοινωνικού ελέγχου και εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα ισχύει για όλες τις τράπεζες, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, λαμβάνοντας υπόψη και τα ισχύοντα σε άλλες χώρες όπως Γερμανία, Βρετανία κ.τ.λ.»

Στόχος, όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης, είναι η διασφάλιση του αναπτυξιακού τους ρόλου, η διαφάνεια της λειτουργίας τους, η αποτροπή σκανδάλων σαν εκείνα που εμφανίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν τόσο σε κρατικές όσο και σε ιδιωτικές τράπεζες.

Για τις 120 υπογραφές που μαζεύτηκαν για τη ΔΕΗ

Σχετικά με τις 120 υπογραφές που μαζεύτηκαν για τη ΔΕΗ ο κ. Δραγασάκης είπε πως «η πρωτοβουλία μας είχε ως αφετηρία της το κορυφαίο ζήτημα της δημοκρατίας και ειδικά της ενεργειακής δημοκρατίας και όχι εκείνο της προεδρικής εκλογής. Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί παγκοσμίως πεδίο μεγάλων αλλαγών με εκτεταμένες κοινωνικές,  οικολογικές, ακόμη και γεωστρατηγικές διαστάσεις.

Εμείς εκείνο που θέλαμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι οι εν λόγω αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν ερήμην της κοινωνίας. Βεβαίως η πρωτοβουλία αυτή απέκτησε εκ των πραγμάτων μια ευρύτερη πολιτική δυναμική που δείχνει την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης».

Πρόσθεσε δε πως το «άθροισμα των 120 βουλευτών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο αλλά δεν αποτελεί κάποιο ανυπέρβλητο όριο».

Εν τέλει, ο στόχος της παρεμπόδισης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ όρους και προϋποθέσεις; Αν, δηλαδή, κάτι τέτοιο αποδειχθεί ότι επιτυγχάνεται μόνο με συμφωνία της ΧΑ, σας προβληματίζει ή όχι;

«Η Χ.Α υπονομεύει τη δημοκρατία με τελικό στόχο την ολοσχερή καταστροφή της»

Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή ανέφερε πως « κανένας δημοκρατικός σκοπός δεν μπορεί να επιτευχθεί με μια δύναμη που υπάρχει για να υπονομεύει τη δημοκρατία με τελικό στόχο την ολοσχερή καταστροφή της. Εμείς συγκρουστήκαμε με τη Χρυσή Αυγή, και με κόστος προσωπικό, όταν άλλοι κατέστρωναν από κοινού σχέδια μαζί της».

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ζητηθεί η υπογραφή του για ένα ενδεχόμενο νέο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως «τέτοιο θέμα ούτε ετέθη ούτε μπορεί να τεθεί. Διότι οι πάντες γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει για να εκφράσει και να υπηρετήσει τη δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού και όχι για να την υποκαταστήσει, όπως έκαναν ως τώρα οι κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν τη στήριξη ισχυρών εγχώριων και ξένων συμφερόντων».

Τι είπε για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το κόμμα δημιουργήθηκε για να υπερβεί τις παθογένειες του παρελθόντος και όχι για να αναπαραχθούν. «Στόχος μας είναι ένα νέο υπόδειγμα της Αριστεράς που προχωρεί με διάλογο, κοινή δράση και προωθητικές συνθέσεις. Αυτό είναι το ιδρυτικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με αυστηρή και από όλες τις πλευρές τήρησή του θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες του.

Η Αριστερά που επιλύει τις διαφορές της με φραξιονισμούς, ξεκαθαρίσματα και διασπάσεις, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν έχει κανένα μέλλον», κατέληξε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα