Το τελεσίγραφο της Παρασκευής και το… μπαζούκας τού «σούπερ Μάριο»

Μπορεί η διορία που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος να εκπνέει την Παρασκευή, μπορεί η Ελλάδα διά στόματος Βαρουφάκη να αρνείται για την ώρα το τελεσίγραφο, ωστόσο μέχρι τη «Μεγάλη» -υπό όποιο πρίσμα κι αν τη δει κανείς- Παρασκευή της 20ής Φεβρουαρίου υπάρχει μια άλλη κομβική ημερομηνία.

Ο λόγος για την αυριανή Τετάρτη, όπου η Ελλάδα θα περιμένει με αγωνία τον «χρησμό» του Μάριο Ντράγκι. Τι αφορά αυτός ο χρησμός τού «σούπερ Μάριο»; Ως γνωστόν, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αξιολογήσει την παροχή ELA στις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Η έκτακτη ρευστότητα δίνεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και με δικό της ρίσκο, όμως για ποσά άνω των 2 δισ. ευρώ απαιτείται η έγκριση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ έχει έως τώρα επιτρέψει την παροχή ως και 65 δισ. ευρώ στα τέσσερα μεγάλα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εκροή καταθέσεων που παρατηρείται από τον Δεκέμβριο. Στην ερώτηση γιατί αυτή η διαδικασία είναι σημαντική, η απάντηση είναι απλή: σε ένα περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων και τελεσιγράφων ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να βγάλει στο τραπέζι το… μπαζούκα που λέγεται ρευστότητα.

Τι θα γίνει λοιπόν αν ο Σούπερ Μάριο κλείσει την κάνουλα του ELA και πόσο αυτό θα δυσχαιράνει ακόμη περισσότερο την ήδη δυσχαιρή διαπραγματευτική θέση της χώρας; Άλλωστε μόνο απαρατήρητα δεν πρέπει να περνούν τα «τροχειοδεικτικά πυρά» που εκτόξευσε τη Δευτέρα η Bundesbank. Συγκεκριμένα, η μηνιαία έκθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας μέσω της οποίας στάλθηκε ηχηρό μήνυμα και προς τις ελληνικές τράπεζες ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν την έκτακτη ρευστότητα που λαμβάνουν μέσω του μηχανισμού ELA για την αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, η Bundesbank υπογραμμίζει πως ο ELA προορίζεται μόνο για τράπεζες που είναι βιώσιμες αλλά έχουν «προσωρινά προβλήματα ρευστότητας», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση πως η στήριξη μέσω του έκτακτου μηχανισμού δεν δίνεται επ’ αόριστον. Εν αναμονή, λοιπόν, των αυριανών αποφάσεων της ΕΚΤ, καθώς μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικοί οιωνοί (καλοί ή κακοί θα φανεί στην πράξη) για την κατάληξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα