Τρίτη συμφωνούν(;), Μεγάλη Τετάρτη ψηφίζουν

ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Και μέσα στην εβδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη) θα πρέπει να αναμένεται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ώστε το απαραίτητο νομοσχέδιο με τα προβλεπόμενα μέτρα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τη Μ. Τετάρτη. Όλα αυτά στη σκιά του χρέους, το οποίο εν τέλει δεν… κουρεύεται αλλά και δεν αφορά τους δανειστές πριν από το… 2022.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραφε τη σύμβαση για τον ΟΛΠ με την COSCO, πολλά χιλιόμετρα μακριά, στις Βρυξέλλες, επιβεβαιωνόταν πως η πρώτη αξιολόγηση που θα οδηγήσει και στην αποταμίευση της πρώτης πολυπόθητης δόσης θα πρέπει πια να θεωρείται δεδομένη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέστρεψαν στη βάση τους ώστε να αποφύγουν τυχόν διαρροές μέσω παρακολουθήσεων, προκειμένου να διαβουλευθούν μεταξύ τους αλλά και να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους για την επόμενη μέρα. Παρά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διακοπή των διαπραγματεύσεων, αξιωματούχος της Ε.Ε. ξεκαθάρισε πως η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό.

«Θα επιστρέψουν εντός της ημέρας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Εκτός της θετικής έκβασης, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μάλιστα με χρηματοδότηση. Ελπίδα για την Ελλάδα μένει η πιθανότητα κάποιες από τις απαιτήσεις του Ταμείου να μεταφερθούν για τη δεύτερη αξιολόγηση έτσι, ώστε να επιταχυνθούν αυτήν τη στιγμή οι διαδικασίες.

 

Αλλαγή στρατηγικής…

Ήδη το ταμείο, επιβεβαιώνοντας έμμεσα την παραμονή του, εγκαταλείπει το σενάριο του κουρέματος και κάνει λόγο για «επιμήκυνση ή μείωση επιτοκίων». Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι είχαν με κάθετο τρόπο αποκλείσει νέα μείωση του χρέους, καθώς εκείνοι θα έπρεπε να σηκώσουν το βάρος της ζημιάς που θα προκληθεί.

Ως αντάλλαγμα, πληροφορίες θέλουν την ευρωπαϊκή πλευρά να στηρίζει τις απαιτήσεις στο συνταξιοδοτικό που διατυπώνει το ΔΝΤ.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνσή του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων», τόνισε από τη Νέα Υόρκη η Κριστίν Λαγκάρντ, εγκαινιάζοντας την αλλαγή στη στρατηγική της.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές των δύο πλευρών θα επιχειρηθεί να μειωθούν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου στο τραπέζι θα μπουν και τα δύο κείμενα (του ΔΝΤ και της Ε.Ε.), ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα θέσει και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, μολονότι έχει γίνει σαφές στην κυβέρνηση πως αυτό δεν αφορά κανέναν προς το παρόν καθώς η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει μετά το 2022. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός για λόγους εντυπώσεων θα διεκδικήσει μια πρώτη απόφαση.

 

Η… λυπητερή!

Όπως και να έχει, η λυπητερή για την Ελλάδα έχει κλειδώσει στα 5,4 δισ. ευρώ. Από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχολιάζοντας πως «η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν…».

Όσον αφορά τις επιβαρύνσεις, εξηγούν πως στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

 

– Το 99,8% των μισθωτών/συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση (από 10.000 έως 22.000 ευρώ τον χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ). Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ (ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί). Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

– Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο (μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!). Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

– Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση τονίζει ότι «δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια – θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα