“Τσαλαβουτά όπου βρει για να παραμείνει στην εξουσία”

«Ο Αλέξης Τσίπρας από λαϊκιστής της άκρας αριστεράς άρχισε να πηγαίνει προς το κέντρο γιατί η εξουσία είναι γλυκιά. Η Ν.Δ. είναι ένα συντηρητικό κόμμα, που φέρει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, και που ξαφνικά ανακάλυψε την κεντροδεξιά. Το Ποτάμι είναι ένα λαϊκό μεταρρυθμιστικό κίνημα, σταθερό στις απόψεις του. Οι άλλοι τσαλαβουτάνε αριστερά και δεξιά» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.
Μιλώντας για την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα με θέμα την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανέφερε ότι είναι πολύ καχύποπτος, καθώς η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να ανοίξει τα χαρτιά της και προσέθεσε ότι και επί των προθέσεων του κ. Τσίπρα είναι πολύ επιφυλακτικός καθώς θεωρεί πολύ πιθανό αυτή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να αποτελεί προπέτασμα καπνού ώστε να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα.
Στη συνέχεια καταθέτοντας την πρόταση του Ποταμιού είπε: «Πρέπει να υπάρχει το πλαφόν του 3% ώστε να μην γεμίσει η βουλή από κόμματα διαμαρτυρίας. Πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες για να μειωθεί και η επιρροή των ΜΜΕ στην εκλογή των βουλευτών. Ταυτόχρονα έχουμε ένα παράλογο μπόνους με 50 έδρες, το οποίο δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να υπάρχει. Η έξυπνη λύση είναι για κάθε 2% το πρώτο κόμμα να παίρνει μια έδρα, ώστε να έχει ένα προβάδισμα αλλά όχι να γίνεται απόλυτος κυρίαρχος. Και φυσικά πρέπει να έχουν ψήφο οι ομογενείς».
Για τη στάση της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε: «Στην πολιτική δεν υπάρχουν απωθημένα, “ούτε το μία σου και μία μου”» και τόνισε ότι κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε το θάρρος να κάνουμε τα σωστά πράγματα. Συγκεκριμένα είπε: «Ας αφήσουν τα παιχνίδια κι ας πουν τα κόμματα ξεκάθαρα τις απόψεις τους. Είναι ντροπή που τα πολιτικά κόμματα κρύβονται πίσω από γενικές διακηρύξεις -όχι μόνο στον εκλογικό νόμο αλλά σε όλα τα θέματα- και δεν αναλαμβάνουν το κόστος να πουν τι θέλουν συγκεκριμένα».
Οι ευθύνες
Μιλώντας για τα ψέματα χάρη στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές ανέφερε ότι η πιο συχνή φράση που ακούει στις περιοδείες που κάνει είναι το «εσύ καλά μας τα’ λέγες» αλλά και ότι ο κόσμος πρέπει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί γιατί τα ψέματα που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανέστατα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Υπάρχει η ευθύνη αυτού που πουλάει την ψυχή του για την εξουσία και λέει ψέματα στο λαό αλλά υπάρχει και η ευθύνη αυτού που τα πιστεύει. Το Ποτάμι δεν είπε ποτέ ψέματα στον κόσμο».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής ζωής της χώρα μας είναι η κακή διοίκηση και προσέθεσε ότι «Οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι κατώτεροι των περιστάσεων ρίχνουν την ευθύνη στους ξένους. Λένε “αυτοί μας τα επιβάλλουν”. Δε μας τα επιβάλλουν όμως. Εσείς τα κάνετε λάθος. Εσείς φταίτε για την κακή διοίκηση».
Τέλος, αναφερόμενος στα εργασιακά τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη αξιολόγηση υποστήριξε ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τους παλιούς νόμους που διέπουν τα εργασιακά, να ορθολογικοποιήσουμε πολλά πράγματα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαλύσουμε τις εργασιακές σχέσεις.
Το οικολογικό Ποτάμι
«Το Ποτάμι επιμένει ν’ ακούει. Σε μια εποχή που τα σημαντικά της χώρας μας αποφασίζονται από τους ασήμαντους το Ποτάμι επιμένει, για τα σημαντικά να καλεί τους σημαντικούς, τους επαΐοντες και να συζητά μαζί τους», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ποτάμι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις λύσεις και τις προοπτικές που δίνει στην χώρα η αξιοποίησή τους, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο, την Τετάρτη το απόγευμα.
«Πρέπει να μας αναγνωρίσετε ότι το έχουμε πει από την αρχή. Στο πρώτο εκείνο κείμενο που βγάλαμε εκείνο τον Φλεβάρη πριν από δύο χρόνια, λέγαμε ότι ο αέρας, ο ήλιος και η θάλασσα, θα δώσει τη λύση σε αυτή τη χώρα. Μια φράση που χλευάστηκε τότε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Γιατί στην Ελλάδα το περιβάλλον ήταν μια υπόθεση είτε για αρπαχτή, είτε ως υπόθεση που αντιμετωπιζόταν ως εμπόριο, για την ανάπτυξη», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και περιέγραψε ως λυπηρό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στην Βουλή για την ανάπτυξη «δεν βρήκε λόγια να μιλήσει για την ανάγκη αντιμετώπισης της μόλυνσης τους περιβάλλοντος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Με τη θεματική αυτή εκδήλωση το Ποτάμι άνοιξε τα χαρτιά του σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποδεικνύοντας ρεαλιστικές λύσεις που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, δηλαδή του ήλιου, των κυμάτων, του αέρα και της γεωθερμίας.
Η Λενιώ Μυριβήλη – καθηγήτρια, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος αστικής ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής της Αθήνας στην κλιματική αλλαγή, μίλησε για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ παρουσίασε και το όραμα της για την Αθήνα του μέλλοντος.
Ο Παναγιώτης Παπασταματίου – μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) στην ομιλία του αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει το Αιγαίο Πέλαγος, τα νησιά και η θάλασσά του, καθώς διαθέτουν το 100% βεβαιωμένο ενεργειακό απόθεμα του άνεμου και του ήλιου, ενώ τόνισε ότι το Αιγαίο Πέλαγος θα μπορούσε να αποτελέσει «κέντρο εμπορίου και ανάπτυξης».
O Δημήτρης Ιμπραήμ – υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace ανέφερε ότι η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να επωφεληθεί από την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ενώ κατέληξε ότι «το μόνο εμπόδιο είναι η κρατούσα αντίληψη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ορυκτών καυσίμων και οι πολιτικές που τη στηρίζουν».
O Νίκος Μάντζαρης – υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Hellas τόνισε ότι το μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας είναι η επιμονή στο λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής και αναρωτήθηκε: «Είναι ρεαλιστικό να επιμένουμε στον λιγνίτη στο σημερινό διεθνές περιβάλλον και μάλιστα μετά την παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι;».
O Παντελής Κάπρος – καθηγητής ενεργειακής οικονομίας ΕΜΠ τόνισε ότι «Οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν τους δύο κύριους πυλώνες του μετασχηματισμού προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
H Χλόη Βλασσοπούλου – καθηγήτρια, πολιτική υπεύθυνος τομέα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο Ποτάμι ανέφερε χρειάζεται μια ενεργειακή πολιτική συμβατή με την δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την εθνική οικονομία και κατέληξε λέγοντας ότι: «Το ζήτημα δεν είναι πλέον τεχνικό ή οικονομικό αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης».
Ο Γιώργος Αμυράς – βουλευτής Β Αθήνας με το Ποτάμι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Όταν οι Έλληνες ξεπεράσουν το ψυχολογικό φράγμα της αδράνειας και αποφασίσουν ότι ο ήλιος, το νερό και ο αέρας που αφθονούν στον τόπο μας αποτελούν διαβατήριο οικονομικού και κοινωνικού πλούτου, τότε θα έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των Α.Π.Ε. προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και του ίδιου του περιβάλλοντος», ενώ παρουσίασε το επιτυχημένο μοντέλο των πράσινων πολιτικών ενέργειάς που ακολουθούν οι Δανοί κάτοικοι του νησιού Σάμσο. Τελειώνοντας, μίλησε εκ μέρους του Σταύρου Θεοδωράκη είπε: «Τα όνειρα για μια άλλη Ελλάδα να περπατούν στο ήλιο κυριολεκτικά και μεταφορικά».
Ο Γρηγόρης Ψαριανός, παίρνοντας το λόγο στο τέλος της εκδήλωσης, αναφέρθηκε σε παραδείγματα κατοίκων στη Νάξο και την Σκύρο οι οποίοι στο παρελθόν αντιστάθηκαν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «πρέπει να πάψουμε να είμαστε αυτοκαταστροφικοί και να τελειώσει το παραμύθι ότι για όλα φταίνε οι ξένοι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα