Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ανάσα λίγων ημερών φαίνεται να παίρνει η κυβέρνηση από τη συμφωνία –που ουσιαστικά είναι μία όχι και τόσο καθαρή συμφωνία– στην οποία κατέληξε το χθεσινοβραδινό «χιτσκοκικό» Eurogroup. Στους τέσσερις μήνες η παράταση που πήρε η Ελλάδα , αλλά χωρίς να έχουν αποφασιστεί οι λεπτομέρειες. Σε αυτές αναμένεται να καταλήξουν οι εμπλεκόμενοι τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ολοταχώς για το «Μνημόνιο Νο.3» πηγαίνει η ελληνική κυβέρνηση το οποίο θα πρέπει να υπογράψει μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να προλάβει τα μεγάλα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οι δανειστές κατέληξαν σε τετράμηνη παράταση. Έτσι η Ελλάδα θα είναι ακάλυπτη στη συνέχεια και κατά συνέπεια η κυβέρνηση υποχρεωμένη να καταλήξει σε νέα συμφωνία. Τα ομόλογα που λήγουν τότε είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 6,7 δισ. ευρώ.
Στα θετικά; Το τετράμηνο χωρίς επιπλέον μέτρα αλλά με δέσμευση της ελληνικής πλευράς να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του 2015 ώστε να συμμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Κοινό μυστικό αποτελεί πως πίσω από τη μεσοβέζικη αυτή συμφωνία βρίσκεται το ΔΝΤ και ο Λευκός Οίκος. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, φέρεται όλη τη χθεσινή ημέρα να «βομβάρδιζε» με κλήσεις του τους ομόλογούς του στην Ευρώπη μεταφέροντας την επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να βρεθεί άμεσα λύση. Από κοντά και η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είχε ξεκάθαρες οδηγίες.
Επί του πρακτέου, τώρα, η συμφωνία έκλεισε πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup. Σε αυτή κατέληξαν οι Μοσχοβισί και Ντάισελμπλουμ οι οποίοι μετέφεραν σημειώσεις από και προς τους Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι οποίοι βρίσκονταν σε διαφορετικούς… χώρους! Οι δύο Ευρωπαίοι και η Κριστίν Λαγκάρντ συσκέπτονταν αλλεπάλληλα με τους δύο υπουργούς Οικονομικών διορθώνοντας τα κείμενα και προσπαθώντας να βρουν τη χρυσή τομή. Μόλις αυτό επιτεύχθηκε, η συμφωνία των υπολοίπων ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ αναμενόμενη. Άλλωστε η κυβέρνηση σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται σε νέο «κούρεμα» του χρέους κάτι που υπήρξε προεκλογική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και εν πολλοίς είναι και κόκκινο πανί για τους δανειστές.
Είχαν προηγηθεί οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εκμεταλλευόμενος το γεγονός της αργίας την Δευτέρα στην Ελλάδα πίεζε για λύση εδώ και τώρα ανεβάζοντας τους τόνους. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η θέση πως αν δεν καταλήγαμε σε απόφαση χθες το βράδυ, θα ζητούσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή. Για την ιστορία αυτό απορρίφθηκε πριν την ανακοίνωση της απόφασης.
Μετά τις πρώτες διαρροές περί συμφωνίας, προς στιγμή φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα με τον Ισπανό και Πορτογάλο υπουργό να διαφωνούν. Εκείνη τη στιγμή και το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε πως θα πρέπει να περιμένουμε για την τελική απόφαση. Ο σκόπελος παρόλα αυτά ξεπεράστηκε…
Η απόφαση
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν, στόχος της επέκτασης είναι η επανεξέταση της βάσης και των όρων της παρούσας συμφωνίας αξιοποιώντας στο έπακρο την ευελιξία που παρέχεται. Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο νέου προγράμματος μετά την αξιολόγηση της Ελλάδας αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Κάθε διαπραγμάτευση και αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Απριλίου.
Τα 11 περίπου δισεκατομμύρια του ΤΧΣ επιστρέφονται στον ΕFSF και παραμένουν διαθέσιμα μόνο για τις ανάγκες των τραπεζών αποκλείοντας έτσι τις προθέσεις της κυβέρνησης να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς όπως πολλάκις είχε σημειωθεί. Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να προβλημάτισαν τους δανειστές με αποτέλεσμα στη συνέντευξη τύπου πολλάκις να γίνει αναφορά σε θέμα εμπιστοσύνης.
Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για ακόμα μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες δομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής αναφέρεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση τίθεται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης κάθε τεχνική βοήθεια. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τους στόχους του προγράμματος του 2012 όσον αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Σημαντικό είναι και το γεγονός πως όπως ο Γέρουντ Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε, η κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της αλλά αυτές είναι απαραίτητο να εγκριθούν από τους δανειστές.
Από την άλλη το πρωτογενές πλεόνασμα θα επανεκτιμηθεί με βάση την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ανοίγωντας έτσι παράθυρο για μείωση στο 1,5% που ζητά η ελληνική πλευρά.
Επιπλέον η Αθήνα έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσουν σε μέτρα τα οποία θα έχουν δημοσιονομικό κόστος.
Ιδιαιτέρως εριστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup όταν ερωτήθηκε για την αυτοδιάθεση ενός λάου, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ζητήσει βοήθεια και αυτή παρέχεται με συγκεκριμένους όμως όρους.

 

Η επόμενη μέρα

Στο διάστημα των τεσσάρων μηνών τα «τεχνικά κλιμάκια» της Ελλάδας και των «θεσμικών εταίρων» θα εργαστούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη συμφωνία.
Προβλέπεται αξιολόγηση της τρόικας για τα ελληνικά μέτρα μέχρι τον Απρίλιο ενώ έως τη Δευτέρα η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει λεπτομερές υπόμνημα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να κάνει. Αποκλείει τις μονομερείς ενέργειες και ορίζει με ξεκάθαρο τρόπο το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα