Υπερκαλαθοσφαιριστής ετών 31

Φαίνεται ότι του αρέσει ο ρόλος του ηγέτη. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η αδιανόητη αγωνιστική άνοδος του 31χρονου Λουκά Μαυροκεφαλίδη ο οποίος διανύει δεύτερη νιότη στην ΑΕΚ και έχει παρασύρει μία ολόκληρη ομάδα στις επιτυχίες.

Ποτέ, φυσικά, καμία αγωνιστική σεζόν δεν τελείωσε το Νοέμβρη, αλλά ο Λουκάς δείχνει ασταμάτητος. Έχει εκτοξευτεί η αξία του εντελώς αφύσικα! Σαν να έχει σμιλεύσει την αγωνιστική του συμπεριφορά και σαν έχει αναβαθμίσει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά με λογισμικό το οποίο ανακάλυψε ο ίδιος το καλοκαίρι και το εφάρμοσε στον εγκέφαλό του.

Η αλήθεια είναι ότι και πέρσι στα Play Off ήταν πολύ ανεβασμένος, ενώ ήταν και ο MVP του τελικού Κυπέλλου με τον Απόλλωνα Πάτρας με 13 πόντους και 7 ριμπάουντ. Αλλά μέχρι εκεί. Φέτος οι αριθμοί του, οι επιδόσεις του, τα στατιστικά του, η ηγετική του φυσιογνωμία, οι αντοχές του είναι το κάτι άλλο. Ποτέ άλλοτε Έλληνας καλαθοσφαιριστής δεν έχει επιδείξει τέτοια πρόοδο στα 31 του, τουλάχιστον όσο θυμόμαστε.

Πέραν της ανεπανάληπτης ευστοχίας του στα δίποντα, στα τρίποντα και στις βολές, τη σταθερή του συμβολή στα ριμπάουντ, το ότι παίζει ως «5» και ως «4», ανάλογα με τις απαιτήσεις τη ομάδας του, έχει καταφέρει να παρασύρει και τους συμπαίκτες του. Παίκτες όπως ο Παπαντωνίου, ο Σάκοτα, ο Μιλόσεβιτς δείχνουν αναγεννημένοι δίπλα του. Για τον Χέρστον και τον Κάρτερ τα ξέραμε, ωστόσο τα άλλα τα παιδιά που ήταν και πέρσι στην ΑΕΚ δείχνουν ένα κλικ πιο ανεβασμένοι φέτος και σίγουρα μερίδιο της αγωνιστικής τους ανάτασης οφείλεται στην επιβλητική παρουσία του Μαυροκεφαλίδη στο παρκέ. Απλά επιβλητική.

Σημειώνει σε κάθε αγώνα τους πιο κρίσιμους πόντους και εκείνους που συχνά ξεκολλάνε την ΑΕΚ. Χαρακτηριστική η φάση στο πρώτο ημίχρονο με τη Νεπτούνας όταν ο τριποντάκιας Γουόρεν διστάζει να σηκωθεί από τα 6,75 και πασάρει στον Λουκά, ο οποίος σαν να του λέει «Έτσι είσαι; Άσε θα το κάνω εγώ!», σηκώνεται και ευστοχεί με τον αντίπαλο προπονητή δικαίως να λέει μετά το παιχνίδι: «Δεν ξέραμε τι να κάνουμε με αυτόν τον παίκτη!». Ο Μαυροκεφαλίδης έχει κινήσεις «πενταριού», «τεσσαριού» και «τριαριού», σουτάρει τρίποντα σαν σούτινγκ γκαρντ και στη Λιθουανία κατάφερε να κερδίσει και φάουλ σε κατέβασμα της μπάλας ωσάν γιγαντιαίος πλέι μέικερ.

Δεν ξέρουμε που μπορεί να φτάσει φέτος αυτός ο αθλητής που έχει σπάσει τα κοντέρ στα συστήματα αξιολόγησης της Basket League ΣΚΡΑΤΣ και του Eurocup. Για την ΑΕΚ, πάντως, είναι ευλογία αυτός ο παίκτης, αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ. Και εις ανώτερα!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα