Μυρίζει διαγραφές στη «γαλάζια» πολυκατοικία

«Δεν πρέπει να εκπλαγείτε εάν κάποιο πρωί το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος προχωρήσει σε διαγραφή στελέχους που θα διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του κόμματος». Αυτό μας έλεγε λίγες ώρες, μετά τη σαφή προειδοποίηση του Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της συνεδρίασης των τομεαρχών την προηγούμενη Δευτέρα, άνθρωπος προερχόμενος από το «βαθύ» «μητσοτακικό» περιβάλλον, που είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνονται οι βουλευτές και τα στελέχη που δημοσιοποιούν τη γνώμη τους, η οποία διαφέρει από την επίσημη γραμμή του κόμματος. Και μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι οι διαφοροποιήσεις είναι δείγμα υγείας σε έναν σύγχρονο πολιτικό οργανισμό, όμως ας μην ξεχνάμε ότι σπεύδουν να ανακοινώσουν στον Τύπο την άποψή τους και συνήθως αποφεύγουν να την πουν στα όργανα του κόμματος.

Έτσι ξαφνικά σε μία περίοδο που η κυβέρνηση έχει ένα σωρό ανοικτά ζητήματα, στελέχη της Ν.Δ. με τις δηλώσεις τους μοιάζουν σαν να προσφέρουν οξυγόνο στην ασθμαίνουσα κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο ο Βαγγέλη Μεϊμαράκης, ο οποίος σε συζήτησή του με δημοσιογράφους χαρακτήρισε ως τζάμπα μαγκιές τα περί καταψήφισης των επερχόμενων μέτρων. Και, ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης με το επιχείρημα ότι «όλοι την ίδια πολιτική εφαρμόζουμε», θέση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς ήρθε ως συνέχεια ισχυρισμών κυβερνητικών αξιωματούχων ότι «ιστορικά στελέχη της συντηρητικής παράταξη διαφωνούν με τους χειρισμούς του Μητσοτάκη και το αίτημά του για εκλογές».

Ήταν και η δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα ότι «εάν κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να αποσυρθεί το αίτημα των πρόωρων εκλογών για να προστατευθεί. Και πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί, αν επιμείνουμε, σε λίγο θα γίνουμε γραφικοί». Μία δήλωση την οποία αρνήθηκε εκ των υστέρων η βουλευτής της Β΄ Αθηνών, όταν δέχθηκε τα ανάλογα τηλεφωνήματα και αφού απειλήθηκε ακόμη και με αποπομπή. Όπως επίσης και διάφορα σχόλια «καραμανλικών» βουλευτών, ότι δεν συμφωνούν με τις κινήσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος, τα οποία γίνονται off the record προς τους δημοσιογράφους με την υπόμνηση ότι δεν θα ήταν άσχημο εάν δημοσιοποιηθούν.

Το «σε παρακαλώ, μάζεψέ τους…» και η (ενδεχόμενη) επιστροφή Ρουσόπουλου
Προκειμένου να αποφύγει το snow ball effect των διαφωνούντων, ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε προειδοποιήσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους δείχνοντας ότι θέλει να βάλει άμεσα τέλος.

Εκτός από τη δημόσια παρέμβασή του, ζήτησε από τον Βασίλη Κικίλια να επικοινωνήσει με αυτούς που «λοξοδρόμησαν» αλλά μίλησε και ο ίδιος τηλεφωνικά με τον Κώστα Καραμανλή.

Η παράκληση του νυν προς τον πρώην πρόεδρο ήταν να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι των δηλώσεων αλλά και να αποτρέψει ο πρώην πρωθυπουργός ανθρώπους του να μιλάνε αντ ‘ αυτού. Οι πληροφορίες της «Α» λένε ότι ο Κ. Καραμανλής θεώρησε λογικό το «αίτημα» και σύμφωνα πάντα με κύκλους της πλατείας Μαβίλη, ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα να μιλά εξ΄ ονόματός του και ότι δεν είχε καμία σχέση ούτε με τις τοποθετήσεις Μεϊμαράκη αλλά ούτε και με την κίνηση Τσιτουρίδη-Τσιαρτσιώνη. Ο Κ. Καραμανλής έδειξε να γνωρίζει τα πάντα και δεν ήταν φειδωλός στις απαντήσεις του.

Παρά την τηλεφωνική επικοινωνία, η «αγαλάζια» ηγετική ομάδα δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένη για την κινητικότητα που παρατηρείται από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού. Η αίσθηση που έχουν είναι ότι ο Καραμανλής αισθάνεται πλέον την ανάγκη να «μιλάει» ο ίδιος και βλέπουν με επιφύλαξη την πρόταση του για συνεδρίαση της Κ.Ο. προκειμένου να σταλούν εκ νέου μηνύματα από τον Μητσοτάκη. Την Πέμπτη, λοιπόν, 16 Μαρτίου σύσσωμη η Κ.Ο. θα περιμένει να ακούσει τη στρατηγική του κόμματος δια στόματος προέδρου το οποίο θα περιέχει και «τράβηγμα του αυτιού» σε κάποια «κακά παιδιά»…

Στο βάθος… Θεόδωρος!
Η αίσθηση είναι ότι πλέον δεν θα κουνηθεί φύλο από την καραμανλική πλευρά και έχει αρχίσει ήδη το μασάζ στους σκληροπυρηνικούς μητσοτακικούς προκειμένου να μην αντιδράσουν όταν δουν να περνά την πόρτα της Πειραιώς ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Άλλωστε ο «σύνδεσμος ’74» –όπως πρώτη έχει γράψει η «Α»– με επικεφαλής τον Αντώνη Σγαρδέλη έχει εγκατασταθεί εδώ και μήνες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν ο προθάλαμος για τον πρώην ισχυρό άντρα των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Επίλογος με σημασία: ο Στέφανος Γκίκας συνάντησε τον Κ. Καραμανλή για πολλοστή φορά και το γεγονός ότι δεν μιλά ποτέ για τις συναντήσεις αυτές είναι κάτι που το έχει εκτιμήσει δεόντως ο πρώην πρωθυπουργός.

Σαρώνει δημοσκοπικά
Το εντυπωσιακό είναι ότι όλο αυτό το σκηνικό γίνεται σε μία εποχή που δημοσκοπικά η Ν.Δ. σαρώνει και σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έχει διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι στον στενό πυρήνα του «μητσοτακικού» περιβάλλοντος έχουν συζητηθεί όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις. Κι έχουν αναζητηθεί και ποιοι πιθανόν να κρύβονται πίσω από αυτές τις διαφοροποιήσεις. Θεωρητικά η τακτική της δομικής αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τους όλους βρίσκει σύμφωνους. Και βέβαια, οι διαφοροποιήσεις δείχνουν κι ένα κλίμα απειθαρχίας που περνά προς τα έξω.

Πριν από τη συνεδρίαση των τομεαρχών είχε προλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη να υποστηρίξει το προηγούμενο Σάββατο ότι «είμαι εναντίον των διαγραφών και των όποιων πειθαρχικών μέτρων».

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο ημέρες αργότερα απέστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους τους αντιρρησίες: «Όποιος δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ακολουθήσει, ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με την τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα θα μείνει πίσω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., εκφράζοντας πάντως τη βεβαιότητα ότι «αυτήν τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί».

Αυτή η παρέμβαση κρίθηκε επιβεβλημένη στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου τα κύματα δημόσιων διαφοροποιήσεων να μη λάβουν μορφή «τσουνάμι».

Είναι γεγονός ότι οι λεγόμενοι «καραμανλικοί» τής Ν.Δ. δεν κάθονται σε ησυχία. Κάτι θα βρουν για να διαμαρτυρηθούν, κάτι θα τους ενοχλήσει. Έτσι, πέραν της αντίδρασης που υπήρξε μετά τη συμφωνία συμπόρευσης με τη Δράση του Θόδωρου Σκυλακάκη, δεν είδαν με καλό μάτι και άλλες προσχωρήσεις, όπως του Ιάσονα Φωτήλα από το Ποτάμι. Τώρα ακούγεται στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι «η Ν.Δ. έχει κάτσει πάνω στη δημοσκοπική διαφορά και δεν παράγει πολιτικό λόγο, ούτε προτάσεις για το αύριο».

Εάν μάλιστα όλα αυτά συνδυαστούν και με την ίδρυση κόμματος από τους πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, (Τσιτουρίδης και Τσιαρτσώνης) τότε είναι λογικό να δημιουργείται η εντύπωση αναστάτωσης, κάτι που προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή επισημαίνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «έγιναν δυο πολύ ουσιαστικές συναντήσεις και οι δυο άνδρες έχουν πλήρη συμπόρευση σε όλα τα ζητήματα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα