ΦΠΑ εναντίον… ΠΦΑ*

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα από τα βασικά πολιτικά ρεπορτάζ της «Α» είχε το τίτλο «Το περίστροφο ξαναβγήκε στο τραπέζι». Μετά το απογοητευτικό ως προς τα αποτελέσματά του τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, έγινε απολύτως κατανοητό ότι στη ροτόντα του σαλούν του ευρωπαϊκού Φαρ Ουέστ βγήκαν τα μπαζούκας!

Τώρα που έχει αρχίσει να περνάει η πρώτη κρυάδα, η αναρώτηση είναι διττή: πού πάνε το πράγμα οι Ευρωπαίοι και πώς θα ξεφύγει η Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού;

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος ολκής ή διπλωμάτης πρώτης γραμμής για να καταλάβει ότι οι πιστωτές ζητούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μέτρα που δεν θα δεχόταν να εφαρμόσει ούτε ο Πολ Τόμσεν. Διότι δεν είναι διαπραγμάτευση αλλά εμμονή να ζητάς από μία κυβέρνηση να κόψει από τους χαμηλοσυνταξιούχους της το ΕΚΑΣ, να τους κουρέψει έστω και λίγο ακόμα τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αναγκάζοντάς τους ταυτόχρονα να πληρώσουν 4,5 μονάδες παραπάνω ΦΠΑ (από 6,5% σε 11%) στα φάρμακά τους και 10 μονάδες παραπάνω ΦΠΑ (από το 13% στο 23%) στο ηλεκτρικό τους.

Στο διαπραγματευτικό μπρα-ντε-φερ, λοιπόν, οι πιστωτές μοιάζει χρησιμοποιούν ως λαγό τον ΦΠΑ και τις λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις» για να λυγίσουν το μπράτσο της… ΠΦΑ (Πρώτη Φορά Αριστερά) κυβέρνησης!
Αυτό μας φέρνει στο δεύτερο ερώτημα για το πώς θα αποφύγουμε τον γκρεμό. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου: η Αθήνα (τεχνηέντως και διά της μετάθεσης της δόσης στο τέλος του μήνα) αρνήθηκε να αποπληρώσει την οφειλή των 304 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Επιπρόσθετα και ενώ οι φήμες έλεγαν ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μετέβαινε εκ νέου στις Βρυξέλλες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τον Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, αίφνης ανακοινώθηκε η διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η επόμενη –ύστατη– ζαριά του προέδρου της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ριχτεί ακόμη και αφορά το σενάριο που θέλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία όπως αποκαλύπτει στο πρώτο της θέμα της έντυπης έκδοσης της «Α».

Κάποιοι εκτιμούν ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας θα «συνθηκολογούσε» μόνο στην περίπτωση που οι πιστωτές έκαναν τις εξής τρεις κινήσεις «καλής θέλησης»: να μην επιμείνουν στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, να δεχτούν να μην υπαχθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στο 23% ΦΠΑ και να υπάρξει σαφής δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Μέχρι να συμβούν (ΑΝ συμβούν) όλα αυτά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τραβήξει στα άκρα το σκοινί και να επιδείξει ανυποχώρητη διάθεση τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό. Παράλληλα θα παρακαλάει να βγει αληθινός ο παλαιός Γάλλος πρωθυπουργός Ζορζ Κλεμανσό που έλεγε ότι «ο πόλεμος είναι μια σειρά από πολλές καταστροφές που έχουν ως αποτέλεσμα μία νίκη».
Ο πόλεμος έχει κηρυχθεί, τις καταστροφές τις βιώνουμε, ας ελπίζουμε ότι η νίκη είναι κάπου στο δρόμο κι έρχεται, γιατί αλλιώς….

(*Πρώτη Φορά Αριστερά)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα