Φωτιές στη Μεσογείων για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά

H προγραμματισμένη για την Τρίτη κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά πίσω από το Νομισματοκοπείο, στη Μεσογείων από την αποκεντρωμένη διοίκηση και η μεταγκατάσταση του στην περιοχή  «Πεύκο Πολίτη», στο Όρος Πατέρα, στα Μέγαρα προκάλεσε την οργή των Ρομά. 

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, περίπου 40 άτομα που μένουν στον καταυλισμό του Χαλανδρίου συγκεντρώθηκαν στο πλάι της Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και έκλεισαν μέρος του ρεύματος προς Αθήνα, με αποτέλεσμα η κίνηση να γίνεται με δυσκολία.

Δεν άργησε να κληθεί ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και να φτάσει στο σημείο.

Οι κάτοικοι του καταυλισμού αντιδρούν στα σχέδια της κατεδάφισης μερικών από τα σπίτια, σε πρώτη φάση. Στο πλευρό τους έχουν σπεύσει κοινωνικοί φορείς.

Συνολικά στον χώρο πίσω από το νομισματοκοπείο φιλοξενούνται 75 οικογένειες Τσιγγάνων, σε 66 οικήματα ιδιοκτησίας τρίτων προσώπων, που ουσιαστικά βρίσκονται σε καθεστώς κατάληψης από τους Ρομά τα 18 τελευταία χρόνια, ενώ ο καταυλισμός μετρά περισσότερα από 40 χρόνια ύπαρξης στην περιοχή.

Οι Ρομά αντικρούουν τις αιτιολογίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου περί αυθαίρετου καταυλισμού και καταπατήσεων ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.

Ψυχραιμία συνιστα  ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος 

Να επικρατήσει ψυχραιμία ζήτησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Παράλληλα, με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο κ. Ρούσσος τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται στο Όρος Πατέρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές, όπως δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτρισμού.

«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα