Φόβοι για σχέδιο νέων εκλογών

Από την μία μειδιούσαν στην Χαριλάου Τρικούπη για τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, από την άλλη όμως αναρωτιόντουσαν μήπως αυτή η προεκλογική τύπου παρέμβαση του πρωθυπουργού κρύβουν κάποια άλλα σχέδια.

Όλοι στην Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις άκρως επικίνδυνες για τη χώρα. Όλοι γνωρίζουν πως μέχρι τον Ιούλιο η χώρα δεν έχει να πληρώσει ομόλογα, οπότε ίσως για μία ακόμη φορά το Μαξίμου επιλέξει τις κάλπες για να ξεφύγει από την στενωπό στην οποία έχει περιέλθει λόγω των αστοχιών. Φοβούνται, ωστόσο, πως θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ατάκτως, και μάλιστα εντός συνθηκών οικονομικού εκτροχιασμού και όξυνσης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

«Κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα τού να δραπετεύσουν από τις ευθύνες», επισήμανε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη η κ. Γεννηματά, η οποία εξέφρασε την ανησυχία «η Ελλάδα να μη βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την κατάσταση που έζησε τον Αύγουστο του 2015». Η κ. Γεννηματά διερωτήθηκε για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν προωθεί τα μέτρα τα οποία έχει ψηφίσει και συμφωνήσει, αφού έχει πλειοψηφία 153 βουλευτών. «Γιατί καθυστερούν; Γιατί φτάνουν τα πράγματα στα άκρα; Γιατί εξαντλούν τις δυνατότητες της κοινωνίας και της χώρας;», δήλωσε.
Η κ. Γεννηματά θα επιμείνει στο επόμενο διάστημα στη διατήρηση ίσων αποστάσεων τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε διαφορές και αποστάσεις και από τον λαϊκισμό της δήθεν αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και από τη συντηρητική δεξιά, η οποία δεν αλλάζει όποιος και αν είναι ο αρχηγός της», υπογράμμισε. Και κινήθηκε στη γραμμή της ανάδειξης του κόμματός της σε εναλλακτική πρόταση που κινείται στην κεντροαριστερά και αριστερότερα αυτής. «Σε όλη την Ευρώπη», είπε η κ. Γεννηματά επ’ αυτού, «υπάρχει ένας πόλος που είναι η δεξιά, που είναι το Λαϊκό Κόμμα, και υπάρχει και ένας δεύτερος πόλος, που είναι η σοσιαλδημοκρατία, που αντιστοιχεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εδώ υπάρχει μια κατάσταση που δεν είναι κανονική. Έχουμε ένα δήθεν αριστερό κόμμα από τη μια μεριά και τη δεξιά από την άλλη».

Η συγκεκριμένη ρητορική συνιστά στρατηγική επιλογή της Χαρ. Τρικούπη και της κ. Γεννηματά, με σκοπό την «πολιορκία» των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Στο αφήγημα που επεξεργάζονται οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη αναζητείται τρόπος ανάδειξης μιας καθαρά αριστερής πρότασης, η οποία θα είναι ανταγωνιστική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλεται ως «ψευδεπίγραφη» αριστερά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση που γίνεται τους τελευταίους μήνες στο επιτελείο της κ. Γεννηματά για την «επανεφεύρεση» της «Νέας Αριστεράς», που κυριαρχούσε στη σοσιαλιστική δυτική Ευρώπη τη δεκαετία του ’70 και θα μπορούσε να αποτελέσει στιβαρή ιστορική αναφορά για την υπό διαμόρφωση παράταξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα