Όταν ο Μίμης μπήκε στο μάτι της Ρεάλ (Video)

Έχουν περάσει 50 ακριβώς χρόνια. Ήταν 12/5 του 1965 όταν για πρώτη φορά ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής έγινε «όνομα» στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη και παραλίγο να φορέσει τη φανέλα της «Βασίλισσας». Ο λόγος για τον σπουδαίο Μίμη Παπαϊωάννου.

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της FIFA, πέντε φορές πρωταθλητής με την ΑΕΚ, τρεις φορές Κυπελλούχος, δύο φορές πρώτος σκόρερ, τρίτος σκόρερ όλων των εποχών (πίσω από Μαύρο και Βαζέχα) δεν είχε κλείσει ακόμη τα 23 όταν παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας για το διεθνές φιλικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης πριν από 50 χρόνια. Το ματς είχε λήξει 3-3 (όπως και το μοναδικό επίσημο παιχνίδι των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο) με τον Μίμη Παπαϊωάννου να πιάνει διαστημική απόδοση για την εποχή και τους ανθρώπους της «Βασίλισσας» να παθαίνουν πλάκα.

Την επόμενη κιόλας μέρα η διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης κατέθεσε επίσημη πρόταση στην ΑΕΚ για τον Παπαϊωάννου προσφέροντας 4.000.000 δραχμές, ποσό μυθικό για την εποχή. Ωστόσο, η «κιτρινόμαυρη» διοίκηση, σχεδόν… ζαλισμένη από το 1,8 εκατομμύρια που είχε βάλει στα ταμεία της από τις εισπράξεις του φιλικού, αρνήθηκε την προσφορά και οι Ισπανοί δεν επέστρεψαν ποτέ με αντιπρόταση.

Ο 23χρονος Παπαϊωάννου τα έβαψε «μαύρα» αφού δεν ντύθηκε… στα άσπρα, εγκατέλειψε την ΑΕΚ και το γύρισε στο τραγούδι, μαζί με τον φίλο του Στέλιο Καζαντζίδη. Με πολλά παρακάλια και γενναία αύξηση αποδοχών, ο Παπαϊωάννου επέστρεψε την επόμενη σεζόν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Το συγκεκριμένο φιλικό, πάντως, έβγαλε την ΑΕΚ από τις ράγες του πρωταθλήματος, αφού μετά από 20 αήττητα ματς, έκανε δύο σερί γκέλες σε ντέρμπι (1-1 με ΠΑΟΚ και ήττα 1-0 στη Λεωφόρο από τον ΠΑΟ) και έχασε ένα δικό της πρωτάθλημα!

Τα στιγμιότυπα του ιστορικού αγώνα

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα