«Όχι» ΠΝΟ στο ν/σ για τα “πλοία ασφαλείας”

Τραβάει το σχοινί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία που είναι έτοιμη να «ρίξει άγκυρες», καθώς  είναι κάθετα αντίθετη με τη διάταξη που προωθεί το υπ. Ναυτιλίας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό που θα τεθεί σε ανάγνωση την Πέμπτη στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα η ΠΝΟ, στέλνει τελεσίγραφο στη κυβέρνηση και τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας πως αν τελικά ψηφιστεί η διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου για τον θαλάσσιο τουρισμό και προβλέπει την θεσμοθέτηση των «πλοίων ασφαλείας», τότε οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι αναπόφευκτες.

Η ομοσπονδία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της και προειδοποιεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Η διάταξη του νομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και την Πέμπτη πρόκειται να τεθεί σε πρώτη ανάγνωση πριν την ακρόαση των φορέων, αναφέρει: «για τη διασφάλιση της συνοχής του νησιωτικού και της εδαφικής συνέχειας της χώρας, όταν διακόπτεται η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των ηπειρωτικών λιμένων και των νησιών για λόγους οι οποίο δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία ή απαγόρευση απόπλου, εφαρμόζεται πρόγραμμα δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΝΟ, οι οποίοι συναντήθηκαν για το θέμα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Αθανάσιο Μπούσιο και στελέχη του υπουργείου, υποστήριξαν ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και οι ναυτεργάτες δεν πρόκειται να υπογράψουν την κατάργησή του.

«Ο σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης δεν είναι απεργοσπαστικός»

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης δεν είναι απεργοσπαστικός, αλλά να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες των νησιωτών που μπορεί να προκληθούν από οποιονδήποτε λόγο, όπως τα φυσικά φαινόμενα, ή διακοπή των δρομολογίων από εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας. Πρόσθεσαν ότι αρμόδιο για την εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης θα είναι το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στην ακρόαση των φορέων που θα γίνει στη Βουλή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο υπουργός δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε επαναδιατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης.

«Η πολιτεία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις επείγουσες ανάγκες των νησιωτών»

Στελέχη της διοίκησης της ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πολιτεία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις επείγουσες ανάγκες των νησιωτών με άλλους τρόπους, όπως πλοία του στρατού ή και αεροπλάνα, αλλά όχι να δρομολογεί πλοίο στη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα