Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πρωταθλήτρια Ευρώπης, 101-96 τη Φενέρ

Οι Ρώσοι είναι μετά από οκτώ χρόνια στην κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης! Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ένα 45λεπτο που «απογείωσε» το άθλημα απ’ όλες τις απόψεις, νίκησε την άξια φιναλίστ Φενέρμπαχτσε με 101-96 και κατέκτησε το έβδομο Κύπελλο Πρωταθλητριών της στο Βερολίνο.

Ήταν συναρπαστικότατος ο αγώνας, με τέσσερα διαφορετικά σε δραματουργία δεκάλεπτα και μία παράταση στην οποία επικράτησε το «κρύο αίμα» των παικτών της ρωσικής ομάδας, την ώρα που η Φενέρ είχε κουραστεί. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι ομάδες μπήκαν χωρίς νευρικότητα και όντας ξεκούραστες τα πήγαν περίφημα επιθετικά. Στο δεύτερο η Φενέρ βραχυκύκλωσε, αυτό έδωσε αέρα στην ΤΣΣΚΑ και αυτοπεποίθηση, σε βαθμό τέτοιο που να φτάσει το ματς στους 20 πόντους (50-30).

Οι επιθέσεις σίγησαν στο τρίτο δεκάλεπτο, αφού οι Τούρκοι πήγαν το ματς στην πίεση και στα τρεξίματα. Σταμάτησε η παραγωγή, αλλά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν ιδιαίτερα στο σκορ, ωστόσο έδειχνα σφυγμό και φαινόταν ότι υπάρχει τάση να μειώσουν ακόμη περισσότερο. Έτσι κι έγινε στο τέταρτο δεκάλεπτο, η διαφορά έπεφτε ακατάπαυστα και παραλίγο να γίνει η ολική ανατροπή όταν ο Σλούκας έκανε το 81-83 με βολές μία επίθεση πριν από το φινάλε. Σε αυτό το σημείο, ο Δημήτρης Ιτούδης σώθηκε από ένα επιθετικό ριμπάουντ του Χριάπα, το ματς πήγε στην παράταση όπου η Φενέρ είχε μεν καλή ψυχολογία, αλλά ήταν εξαντλημένη. Με την απαραίτητη ψυχραιμία η ΤΣΣΚΑ πήρε μία μικρή διαφορά στην παράταση και την κράτησε για να πάρει τη δίκαιη νίκη.

Ο Ιτούδης νίκησε τον δάσκαλό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και μετά τον Μπαρτζώκα μπήκε στη λίστα των Ελλήνων προπονητών νικητών του θεσμού, σε μία λίστα που δημιουργήθηκε πρόσφατα, αλλά μεγαλώνει ευχάριστα απότομα. Ο Ομπράντοβιτς χάνει μόλις για δεύτερη φορά σε τελικό.

Με εξαίρεση τον Βέσελι που το παιδί έχασε εννέα στις δέκα βολές, όσοι έπαιξαν ήταν εξαιρετικοί, σε ματς με απίθανες άμυνες – παρά το μεγάλο σκορ – κάποια τρελά καλάθια και ότι μπορεί να ζητήσει ένας θεατής, ανατροπή, θέαμα, αλλά και παιχνίδι στον πόντο! Θα μείνει στην ιστορία.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 30-50, 53-69, 83-83.  96-101 παρ.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Χίκμαν 5, Χερσέκ, Ούντο 16 (11 ριμπ.), Μαχμούτογλου, Άντιτς 16 (1), Μπογκντάνοβιτς 6, Σλούκας 10 (2), Ουγκουρλού, Βέσελι 7 (1/10 1π.), Κάλινιτς 3 (1), Ντίξον 17 (5), Ντατόμε 16 (3).

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Ντε Κολό 22 (1), Κουλάγκιν, Τεόντοσιτς 19 (3), Φριντζόν, Νίκολς, Τζάκσον 8, Κορόμπκοφ, Βοροντσέβιτς 11 (1), Χίγκινς 12 (2), Χριάπα 10 (2), Κουρμπάνοφ 4, Χάινς 15.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα