6 «κάβοι» σε 50 ημέρες

 Στην τελική ευθεία υλοποίησης έχει εισέλθει το σχέδιο Σαμαρά, προκειμένου η χώρα να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια και την τρόικα και παράλληλα να έρθουν και καλά αποτελέσματα στην διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στόχος του πρωθυπουργού είναι προχωρήσει η συμφωνία με την τρόικα και μετά τις εκλογές να ανοίξει το θέμα για τη βιωσιμότητα του χρέους, που στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα δώσει άλλον αέρα στην κυβέρνηση έναντι της αντιπολίτευσης. Στο Μαξίμου, μπορεί να περιμένουν τα… εύσημα των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στην συνεδρίαση του Eurogroup της 1ης Απριλίου, αλλά επιδιώκουν την εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων από τους δανειστές σε συντομότερο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει, επίσης, την τυπική ανακοίνωση από τη Eurostat σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η οποία και θα απελευθερώσει την ελληνική πλευρά για την καταβολή των 500 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται και για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή μοιάζει να αποτελεί ειλημμένη απόφαση η έξοδος της χώρας για δανεισμό στις αγορές, πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η Αθήνα προσδοκά να αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, πιθανότατα σε χρόνο πριν τις διπλές κάλπες, στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός συνόρων περί της αρχής του… τέλους των μνημονίων.

Τα ορόσημα

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο του πρωθυπουργού πρέπει η κυβέρνηση μέχρι τις 18 Μαΐου (πρώτη Κυριακή των εκλογών) θα πρέπει να ξεπεράσει έξι κάβους. Και όλα αυτά μέσα σε πενήντα ημέρες, όπου μεταξύ άλλων στο διάστημα αυτό υπάρχει και η εορτή του Πάσχα. Αυτά τα ορόσημα είναι:

# Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που επί της ουσίας είναι η επικύρωση της συμφωνίας με την τρόικα. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή το βράδυ. Το «δυνατό» στοιχείο του εν λόγω πολυνομοσχεδίου είναι το «κοινωνικό μέρισμα» των 525 εκατ. ευρώ το οποίο θα διανεμηθεί σε 800.000 – 1.000.000 δικαιούχους.

# Την ερχόμενη Τρίτη 1η Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η άτυπη σύνοδος του Eurogroup η οποία αναμένεται –εφόσον έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το προαναφερθέν πολυνομοσχέδιο- να εγκρίνει την δόση των 10,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

# Ως τα μέσα Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ήδη τα νέα είναι καλά, καθώς ολοκληρώθηκαν οι ΑΜΚ της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Πριν από το Πάσχα αναμένεται η ανακοίνωση από πλευράς Εθνικής Τράπεζας για το πώς θα καλύψει τα 2,2 δις. ευρώ.

# Στις 23 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία της για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του ελληνικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα το α’ δίμηνο του 2014 έφτασε τα 2,063 δις. ευρώ έναντι του στόχου 1,047 δις. ευρώ.

# Στις τελευταίες μέρες του Απριλίου εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο θα «βγει» ελληνικού στις διεθνείς αγορές με στόχο να αντλήσει περίπου δύο δισ. ευρώ. Αντιστάσεις ως προς αυτό το ενδεχόμενο εξακολουθούν να υπάρχουν από πλευράς Κομισιόν, αλλά και ΔΝΤ.

# Και τέλος στη σύνοδο του Eurogroup είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Και ανασχηματισμός

Αν και από το Μαξίμου ισχυρίζονται πως «αυτή την εποχή άλλες είναι οι προτεραιότητες», εν τούτοις τόσο στα υπουργικά γραφεία, όσο και στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει ανοίξει συζήτηση, που έχει σχέση με τον χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού. Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και τρόικας, φούντωσε τη σεναριολογία για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και προκαλεί ευρύτερες ζυμώσεις για το πότε είναι κατάλληλο το χρονικό σημείο να γίνει ο ανασχηματισμός.

Ήδη στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορούν δύο σενάρια. Το πρώτο κάνει λόγο για ανασχηματισμό πριν από τις εκλογές, προκειμένου να πάει με άλλη αύρα στην εκλογική μάχη η κυβέρνηση, ενώ στο δεύτερο σενάριο, αυτοί που το διακινούν λένε πως ο ανασχηματισμός θα είναι φάρμακο σε ένα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα. Μάλιστα οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι έτσι η κυβέρνηση Σαμαρά θα λάβει νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Ήδη στο Μαξίμου σταθμίζονται τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας πολιτικής κίνησης, όπως είναι ο ανασχηματισμός.

Οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση και εάν επιχειρηθούν έχουν ως κεντρικό πρόσωπο τον υπουργό Οικονομικών. Ακόμη και σήμερα συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονται πως ο Γ. Στουρνάρας θα αντικαταστήσει τον Γ. Προβόπουλο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ποιος θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Στουρνάρα; Περισσότερες πιθανότητες έχει ο στενός και έμπιστος πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου, τον οποίο και δεν ευχαρίστησε ο Γιάννης Στουρνάρας, αν και το έπραξε με όλους όσοι συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση. Στα υπέρ του Παπασταύρου, είναι όπτι επειδή δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό κόστος, μπορεί να τρέξει πολύ πιο γρήγορα διάφορα θέματα. Πάντως, ορισμένοι επιμένουν να προωθούν, το σενάριο να αναβαθμιστεί σε υπουργό από αναπληρωτή, ο Χρήστος Σταϊκούρας, που θεωρείται εργατικός και φιλότιμος.

Η αντίστροφη μέτρηση για αποχώρηση από το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται ότι έχει αρχίσει για τον Κωστή Χατζηδάκη που κατάφερε να βάλει ένα μίνι μνημόνιο στη χώρα, το οποίο προέκυψε μέσω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, την οποία παρήγγειλε το ελληνικό δημόσιο, πληρώνοντας περίπου ένα εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε πολλά πυρά από βουλευτές της ΝΔ που έκαναν και ανάλογα παράπονα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για παραίτηση. Έτσι αυξάνονται οι υποστηρικτές του Νίκου Δένδια για το συγκεκριμένο υπουργείο με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μετακομίζει στο Προστασίας του Πολίτη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μετακινείται από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αμετακίνητος θα μείνει στο Πεντάγωνο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αμετακίνητη θεωρείται και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει πιστωθεί την αύξηση του τουρισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρκετά πετυχημένος από τον Αντώνη Σαμαρά και δεν αποκλείεται να μείνει στο ίδιο πόστο. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έχει καταφέρει να κερδίσει πολλούς πόντους τελευταία και το πιθανότερο είναι να μείνει στη θέση του.

Όλα ανοιχτά…

Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά. Δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρος ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας, όπως και ο Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Θεόδωρος Καράογλου στο Μακεδονίας-Θράκης.

Το βέβαιο είναι ότι στο νέο σχήμα θα αξιοποιηθούν και βουλευτές της νεώτερης γενιάς, όπως από την πλευρά της ΝΔ, οι Διονύσης Σταμενίτης, Χρήστος Δήμας, Κώστας Σκρέκας, Μάξιμος Σενετάκης, κ.α. και από το ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Στην κυβέρνηση αναμένεται να επιστρέψει –ήταν επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου- ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, πιθανότατα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα