750 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,9% αντλεί η Εθνική Τράπεζα

Εκλεισε το βιβλίο για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ και την τράπεζα να αντλεί 750 εκατ. ευρώ αντί του αρχικού προγραμματισμού για 500 εκατ.

Η τιμολόγησή του διαμορφώνεται στο 2,9%, με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 2,75% σύμφωνα με εκτίμηση του IFR.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το collateral αφορά ενήμερα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Το ύψος αυτών των δανείων ξεπερνά κατά 25% την αξία του ομολογιακού.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι UBS, HSBC, Goldman Sachs, Merrill Lynch, RBS, Deutsche Bank, Νatwest Μarkets.

Με την κίνηση αυτή, η τράπεζα θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ρευστότητά της, με στόχο έως το τέλος του έτους να αποπληρώσει τα 2,6 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τον δανεισμό, τον οποίο έχει λάβει από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα απεγκλωβιστεί από τον ακριβό (σ.σ. επιτόκιο 1,55%) δανεισμό του ELA.

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της Εθνικής για την έκδοση των καλυμμένων ομολογιών από τη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία αναμένεται να κλείσει ως το τέλος του έτους, η τράπεζα θα δει τη ρευστότητά της να ενισχύεται κατά 770 εκατ. ευρώ. Άλλο 1 δισ. ευρώ θα έρθει από την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων των Banca Romaneasca (650 εκατ.), Vojvodanska (280 εκατ.) και της νοτιοαφρικανικής SABA.

Αν προστεθεί και η ρευστότητα από την έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, η Εθνική θα εξαλείψει ως το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2018 την εξάρτησή της από τον ELA.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα