Πώς θα κλείσει έτσι η πληγή της αναξιοπιστίας;

Δύο πληγές έχει εδώ και χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο. Την αθλητική Δικαιοσύνη και τη διαιτησία. Δύο πόλους αστάθμητους που με τις αποφάσεις τους ενισχύουν την αναξιοπιστία του πρωταθλήματος.

Στη διαιτησία η παρουσία τού VAR βελτίωσε την κατάσταση. Όχι πως την έφθασε στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά κάποιες χοντράδες πλέον απουσιάζουν. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και πολλά. Όμως δεν είναι της παρούσης, καθώς το ζητούμενο αφορά την αθλητική Δικαιοσύνη. Πάγια ήταν η θέση μεγαλοσχημόνων του ποδοσφαίρου, η αθλητική Δικαιοσύνη ν’ απονέμεται μόνο από τακτικούς δικαστές. Και πάλι όμως υπήρξαν ενστάσεις και εντάσεις. Να είναι εν ενεργεία και όχι συνταξιούχοι που δεν έχουν το κίνητρο της επαγγελματικής εξέλιξης. Και πάλι παράπονα. Να μην ψηφίζονται από τους παράγοντες στις γενικές συνελεύσεις, καθώς είναι «θολά» τα κριτήρια που μπορεί ένας πρόεδρος Ένωσης να προτιμήσει έναν Πρωτοδίκη ή Εφέτη έναντι ενός άλλου. Πάει κι αυτό. Τελειώσαμε; Όχι βέβαια.

Απ’ ό,τι αποδείχτηκε περίτρανα με το «καλημέρα» στο νέο πρωτάθλημα το πρόβλημα παραμένει. Η ποινή της έδρας που επέβαλε η Πειθαρχική Επιτροπή τής Super League στον Ολυμπιακό για τη συμπεριφορά των οπαδών του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, άναψε μεγαλύτερες φωτιές απ’ αυτές των καπνογόνων της Θύρας 7. Ο λόγος; Η ποινή που επέβαλε η πρωτοδίκης Σταμολέκα οδηγούσε τον Ολυμπιακό να παίξει χωρίς κόσμο κόντρα στον ΠΑΟΚ. Και βέβαια δεν είναι η οικονομική ζημιά που έπαθαν στο λιμάνι από την απώλεια εισιτηρίων, όσο το ότι σε ένα ντέρμπι μετράει διπλά η απουσία φιλάθλων.

Δεν μπαίνω στη συνωμοσιολογία, ποιος έβαλε τον Βίνσιτς διαιτητή, γιατί άρχισε το ματς για να το διακόψει ενάμισι λεπτό μετά και δεν περίμενε να καθαρίσει η ατμόσφαιρα, ποιος όρισε τον Κουφάκη παρατηρητή και αν τον πήραν τηλέφωνα, αλλά στον Πειθαρχικό Κώδικα που πατάει η όποια πρωτοδίκης.

Σε ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστών, που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, κάθε ποινή θα πρέπει να είναι εφέσιμη. Γιατί ο Ολυμπιακός φωνάζει και οι οπαδοί του θεωρούν πως υπήρξε παρασκήνιο να τιμωρηθεί. Όλα τα άλλα τα έτρωγαν. Όμως το να επιβληθεί μη εφέσιμη ποινή δίνει τροφή για σχόλια και υποψίες. Και καλά η μία αγωνιστική στην οποία δεν χωράει έφεση. Να συνοδευτεί από πρόστιμο 13.000 ευρώ, όταν από 15.000 ευρώ και πάνω ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κριθεί επί της ουσίας σε δεύτερο βαθμό; Και οι εφέτες θα έκριναν αν η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν ορθή. Γιατί σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα (άρθρο 24 παρ. 3) για να ασκηθεί έφεση πρέπει η ποινή να είναι άνω των 15.000 ευρώ ή άνω της μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών. Και πάει η δικαστίνα και ρίχνει την αγωνιστική και πρόστιμο 13.000. Τι να του πεις του οπαδού του Ολυμπιακού; Γι’ αυτό και πρέπει ν’ αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας και όλες οι ποινές να είναι εφέσιμες. Για να κλείσει ακόμη μια πληγή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα