Το φάντασμα της Θάτσερ πάνω από τα κεφάλια Σάντσεθ και Ιγκλέσιας

Στη νότια Ισπανία το καζάνι της οργής των Ισπανών μεταλλεργατών κοχλάζει επικίνδυνα

Το φάντασμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, που τον Μάρτιο του 1984 βρήκε απέναντί της τους Βρετανούς ανθρακωρύχους έπειτα από την απόφαση της Σιδηράς Κυρίας να βάλει «λουκέτο» στα ζημιογόνα ορυχεία και να αποκρατικοποιήσει όσα ήταν κερδοφόρα, εθεάθη να πλανάται πάνω από το Παλάτι της Μονκλόα, την έδρα της ισπανικής κυβέρνησης. Κι αυτό διότι στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία και συγκεκριμένα στο Κάδιξ, το καζάνι της οργής των Ισπανών μεταλλεργατών κοχλάζει επικίνδυνα.

Πάνω από 10 ημέρες έχουν περάσει από όταν ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο, με τους εργαζόμενους να απαιτούν αυξήσεις μισθών ώστε να εξισορροπηθεί η εξαέρωση των εισοδημάτων τους από τον υψηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία, η αύξηση του ενεργειακού κόστους εκτόξευσε τον Οκτώβριο τον πληθωρισμό στο 5,4%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Σε αυτό το κλίμα, οι μεταλλουργοί ξεκίνησαν απεργία επ’ αόριστον στις 16 Νοεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις παραμένουν άκαρπες και η απάντηση της (συγ)κυβέρνησης Σοσιαλιστών – Podemos είναι προς ώρας κατασταλτικού τύπου.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να διαλύσει απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Κάδιξ. «Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε εργάτες», ανέφερε σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter η γενική γραμματέας του συνδικάτου UGT στην Ανδαλουσία, Κάρμεν Καστίγια, προσθέτοντας: «Δεν θα φύγουμε μέχρι να πετύχουμε μια αξιοπρεπή συμφωνία για τον τομέα της μεταλλουργίας στο Κάδιξ (…) Κουραστήκαμε να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μέχρι το τέλος του μήνα».

Σημειώνεται ότι ο προσκείμενος στο Podemos δήμαρχος του Κάδιξ, Χοσέ Μαρία Γκονθάλεθ, επέκρινε τη στάση της αστυνομίας κάνοντας λόγο για «μια απολύτως δυσανάλογη καταστολή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα