EΥΔΑΠ: Να την… πιεις στο ποτήρι με νέο επενδυτικό σχέδιο και κλείσιμο μετώπων

To φιλόδοξο πρότζεκτ θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2030, θα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και στόχο θα έχει την επιτάχυνση του μετασχηματισμού της εταιρείας

Ειδήσεις έβγαλε η τελευταία συνάντηση της χρονιάς που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αφορούν τόσο το μεγαλεπήβολο επενδυτικό πρότζεκτ που βάζει στις «ράγες» η εταιρεία, όσο και το κλείσιμο κρίσιμων μετώπων (βλ. τιμή αδιύλιστου νερού, Ψυτάλλεια, λογαριασμοί καταναλωτών).

Όπως εξήγησε o Έλληνας CEO, ο ερχομός τού 2022 θα σημάνει και την έναρξη ενός φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου που θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2030, θα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και στόχο θα έχει την επιτάχυνση του μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ  ώστε να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι εν λόγω επενδύσεις θα διοχετευτούν σε έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική ύψους €700.000.000, σε αντικαταστάσεις δικτύων νερού προκειμένου να ελαττωθούν οι διαρροές ύψους €200.000.000, καθώς και σε έργα εταιρικού μετασχηματισμού που θα ανέλθουν σε €175.000.000. Ειδικά για τα έργα του εταιρικού μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ από αυτά ξεχωρίζουν ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση διαχείρισης και παρακολούθησης δικτύου και παγίου, η ψηφιοποίηση δεδομένων και ο μετασχηματισμός ERΡ συστημάτων και διαδικασιών με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της λήψης αποφάσεων.

Αναφορικά με την πηγή χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ «δείχνει» το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς και κάθε άλλο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης ενδεχομένως ενός «πράσινου» εταιρικού ομολόγου ώστε να αντληθούν κεφάλαια. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί η έμφαση που αναμένεται να δώσει η διοίκηση Σαχίνη στην ενεργειακή αναβάθμιση και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της ΕΥΔΑΠ, με την εταιρεία να επιδιώκει να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα του ESG, ώστε εξ αυτού να μπορέσει να τύχει καλύτερων όρων χρηματοδότησης.

Νέα στέγη και εθελούσια

Ο μετασχηματισμός τής ΕΥΔΑΠ θα «ακουμπήσει» και το κομμάτι της βελτιστοποίησης του κόστους και της ανακατανομής πόρων και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω αλλαγής του μοντέλου προσλήψεων και εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου –στα πρότυπα αυτών που έχει εφαρμόσει η ΔΕΗ–, προκειμένου να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων που αυτήν τη στιγμή ανέρχεται στα 55 έτη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και το σχέδιο για το νέο βιοκλιματικό κεντρικό κτίριο της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, στο οποίο αναμένεται να «μετακομίσουν» διάφορες μονάδες που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες στην πρωτεύουσα.

Σε τροχιά… προσπέρασης των «σκοπέλων»

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη λίστα με τα εκκρεμή ζητήματα που θεωρούνται σκόπελοι για την πορεία της ΕΥΔΑΠ, φαίνεται πως βρίσκονται στην τελική ευθεία της επίλυσής τους. Συγκεκριμένα, η κρίσιμη πολύμηνη διαπραγμάτευση με το Δημόσιο για το κόστος του αδιύλιστου νερού μέχρι το έτος 2040 έχει ολοκληρωθεί και η καινούργια σύμβαση προβλέπει μέσο κόστος για την ΕΥΔΑΠ την περίοδο 2021-2040 στα €0,089 ανά τόνο, τιμή που είναι μειωμένη κατά 41,05% συγκριτικά με την παρελθούσα επταετία (2013-2020). Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε αύξηση τιμολογίων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σχετικά με τη σύμβαση για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας, ο κ. Σαχίνης εξήγησε πως αποσύρθηκαν κάποιες προσφυγές που είχαν κατατεθεί στον σχετικό διαγωνισμό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εφόσον δεν προκύψουν νέες προσφυγές, το Δ.Σ. τής ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου στην ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, με την υπογραφή της σχετική σύμβασης να υπογράφεται τον Φεβρουάριο του 2022.

Είναι, τέλος, γεγονός η νέα σύμβαση της ΕΥΔΑΠ με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) για την αποστολή στους καταναλωτές των λογαριασμών υδροδότησης. Θυμίζεται ότι η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στα ΕΛΤΑ και την εταιρεία ταχυμεταφορών ACS είχε προκαλέσει πληθώρα σημαντικών προβλημάτων στην ΕΥΔΑΠ, δεδομένου ότι η καθυστερημένη παράδοση λογαριασμών έφερνε με τη σειρά της καθυστερήσεις των πληρωμών. Η καινούργια σύμβαση της ΕΥΔΑΠ με τα ΕΛΤΑ είναι διετούς ισχύος και προβλέπει κόστος €0,27 ανά λογαριασμό, ενώ η προηγούμενη είχε «κλείσει» στα €0,39 ανά λογαριασμό.

Και αλλαγή καταστατικού για συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

Ο ερχομός τού 2022 θα φέρει κατά τα φαινόμενα και ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΥΔΑΠ να αλλάξει το καταστατικό της ώστε να μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Η διοίκηση Σαχίνη καλοβλέπει τον διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής που ήδη διαχειρίζεται, καθώς επίσης και αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες για φράγματα ή/και δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης που προωθούν τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης (σ.σ. έχει ανακοινώσει πρόγραμμα περίπου 25 φραγμάτων με ΣΔΙΤ που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα