Κάρλτον Κόουλ για ΠΑΟΚ!

Ο Κάρλτον Μίκαελ Κόουλ Οκίρι όπως είναι το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1983 στο Λονδίνο. Σε ηλικία 13 ετών βρέθηκε στις ακαδημίες της Τσέλσι και έδειξε από νωρίς τις εκτελεστικές του ικανότητες. Τη σεζόν 2001/02 το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα αφού θα πάρει προαγωγή στην πρώτη ομάδα. Το ντεμπούτο του θα γίνει το Απρίλιο του 2002 καθώς θα αντικαταστήσει τον Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ στη νίκη της Τσέλσι με 3-0 επί της Έβερτον. Τρεις εβδομάδες αργότερα θα πετύχει και το πρώτο του επίσημο γκολ με την φανέλα των «μπλε» απέναντι στην Μίντλεσμπρο στο «Ρίβεσαϊντ». Ο νεαρός υποσχόμενος άσος θα αφήσει καλές εντυπώσεις και την επόμενη σεζόν θα σκοράρει στο εναρκτήριο ματς του πρωταθλήματος απέναντι στην Τσάρλτον. Παρόλα αυτά η παρουσία των Χάσελμπαϊνκ, Γκούντγιονσεν και Τζόλα στην επίθεση της Τσέλσι θα τον στείλουν με τη μορφή δανεισμού στη Γουλβς. Με την τελευταία θα παίξει σε 7 ματς και θα πετύχει ένα τέρμα. Το καλοκαίρι ο Κόουλ επιστέφει και πάλι στην Τσέλσι, όμως ένα κάταγμα στο πόδι τον Αύγουστο θα τον κρατήσει πίσω. Το Νοέμβριο θα επιστρέψει και θα σημειώσει δύο γκολ απέναντι στην Τζίλινγχαμ για το Λιγκ Καπ και θα κάνει τον τότε προπονητή της ομάδας του, Κλαούντιο Ρανιέρι να υποκλιθεί στο ταλέντο του. «Δεν έχω ξαναπροπονήσει νέο παίκτη σαν τον Κάρλτον. Είναι φανταστικός και ακόμα δεν έχει αρχίσει πραγματικά την καριέρα του. Έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο και κατά τη γνώμη μου έχει μέλλον στην Τσέλσι. Τη σεζόν 2003/03 έπαιξε συνολικά 12 ματς με τους «μπλε», ενώ είχε και 4 συμμετοχές πριν τον δίμηνο δανεισμό του στη Γουλβς. Με τις εμφανίσεις του θα κερδίσει έναν νέο εξαετές συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2003, αλλά και πάλι θα πέσει πάνω σε σπουδαίους επιθετικούς όπως οι Μούτου, Γκούνγιονσεν, Χάσελμπαϊνκ και Φορσέλ. Έτσι θα ακολουθήσει ο δανεισμός του στην Τσάρλτον με την οποία θα πετύχει 5 γκολ σε 22 ματς και θα την βοηθήσει να πάρει την 7η θέση στο πρωτάθλημα Αγγλίας. Η Τσάρλτον θα επιδιώξει να τον κρατήσει στο δυναμικό της και την επόμενη σεζόν, αλλά η Τσέλσι θα προτιμήσει να τον παραχωρήσει στην Άστον Βίλα. Μάλιστα, οι άνθρωποι της Τσάρλτον θα ενοχληθούν τόσο, που θα κινδυνεύσει να «χαλάσει» η μεταγραφή του παίκτη της Σκοτ Πάρκερ στην Τσέλσι. Τελικά οι δύο σύλλογοι θα τα βρουν και η μεταγραφή του τελευταίου θα πραγματοποιηθεί.

Ο Κόουλ σκόραρε εκείνη τη σεζόν τρία τέρματα σε 30 αγώνες με την Άστον Βίλα, σε μια χρονιά που ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό στο γόνατο στην αναμέτρηση της Αγγλίας με την Ολλανδία U21 τον Φεβρουάριο του 2005.

Το καλοκαίρι του 2005 θα επιστρέψει εκ νέου στην Τσέλσι και θα πάρει μέρος στα φιλικά προετοιμασίας. Ωστόσο, θα πέσει σε ακόμα μεγαλύτερα ονόματα που είχαν οι Λονδρέζοι στην επίθεσή τους, όπως οι Ντρογκμπά και Κρέσπο.Θα αγωνιστεί σε 12 ματς για το Κύπελλο και το πρωτάθλημα και έτσι το καλοκαίρι θα πάρει την απόφαση να αφήσει την ομάδα της καρδιάς του.

Πράγματι τον Ιούλιο του 2006 θα υπογράψει συμβόλαιο τεσσάρων ετών με την Γουέστ Χαμ, ωστόσο θα πέσει σε μια περίοδο αναταραχής στην ομάδα του Λονδίνου. Τα σφυριά» θα εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην κατηγορία την τελευταία αγωνιστική, με τον Κόουλ να αγωνίζεται περισσότερο προερχόμενος από τον πάγκο. Τη σεζόν 2007/08 έδειξε να κερδίζει περισσότερο την εμπιστοσύνη του προπονητή του και την επόμενη φάνηκε να ενηλικιώνεται αγωνιστικά.

Πέτυχε 12 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και τον Νοέμβριο του 2008 θα υπογράψει νέο πενταετές συμβόλαιο. Μάλιστα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, Φάμπιο Καπέλο θα τον καλέσει για το φιλικό με την Ισπανία το 2009. Την επόμενη σεζόν έπαιξε σε 30 ματς της Πρέμιερ Λιγκ εκ των οποίων στα 26 ως βασικός, αλλά ένας νέος τραυματισμός στο γόνατο θα τον κρατήσει εκτός δράσης από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 26 Φεβρουαρίου.

Στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν θα μείνει περισσότερο γνωστός για τα σχόλιά του στο Twitter. Μάλιστα, για κάποια από αυτά κατά την διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης της χώρας του με την Γκάνα το Μάρτιο του 2011, θα τιμωρηθεί με πρόστιμο 20.000 λίρες από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Το καλοκαίρι του 2011 θα βρεθεί στο στόχαστρο της Γαλατάσαραϊ και της Στόουκ, ωστόσο ο ίδιος θα προτιμήσει να μείνει στη Γουέστ Χαμ και να αγωνιστεί στην Τσάμπιονσιπ. Το «δέσιμο» του με τα «σφυριά» είναι τέτοιο που θα προτιμήσει να μείνει με 50% μείον στις απολαβές του. Στις 19 Μαίου του 2012 θα πετύχει το πρώτο γκολ της ομάδας του στη νίκη με 2-1 επί της Μπλάκπουλ για τα πλέι οφ ανόδου και θα βοηθήσει τα «σφυριά» να επιστρέψουν στην Πρέμιερ Λιγκ. Φέτος έχει αγωνιστεί σε 23 ματς και έχει σημειώσει 2 γκολ με την φανέλα της Γουέστ Χαμ.

Χ.Μ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα