Νέα παραδοχή του λάθους από το ΔΝΤ

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αποκάλυψη του απορρήτου εσωτερικού εγγράφου του ΔΝΤ, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά «mea culpa» για τους χειρισμούς στο ελληνικό ζήτημα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, παραχώρησε μία συνέντευξη που θα προκαλέσει συζήτηση.

Ο γάλλος οικονομολόγος, μιλώντας στο γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαίοι έχασαν χρόνο στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της. «Πράγματι, δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα… χάσαμε πιθανώς χρόνο», ανέφερε ο κ. Μπλανσάρ.

Συνεχίζοντας, το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι «…θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες». «Το ΔΝΤ είχε συστήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες. Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, αλλά όχι με αποφασιστικό τρόπο», προσέθεσε ο κ. Μπλανσάρ.

«Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό» και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα, ενώ η επίδραση από το βαρύ χρέος «επιβραδύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε μια αποδεκτή ισορροπία», επεσήμανε, τονίζοντας πως το κύριο δίδαγμα είναι ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντα την πραγματικότητα». «Όταν μια χώρα έχει ένα βάρος από μη βιώσιμο χρέος, θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα» και να το μειώσει, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ απέδωσε την καθυστέρηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που επηρεάζει την γηραιά ήπειρο, και ιδίως τη Γαλλία, η οποία παρόλα αυτά, όπως είπε, «δεν τα πάει και πολύ άσχημα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα