Πώς «ψάρευε» τα θύματά του ο ψευτογιατρός

Η ταρίφα των 25.000 ευρώ για μια «θαυματουργή» ένεση

Περισσότερα από 900.000 ευρώ αποκόμισαν ο 66χρονος ψευτογιατρός και ο 72χρονος, συνεργός του, γερμανός γιατρός που εξαπατούσαν ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, άζοντας τους θεραπείες και δίνοντάς τους σκευάσματα που δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση.

Η δράση τους είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων. Μάλιστα η αστυνομική έρευνα εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ψευτογιατρών να είναι πάνω από πέντε.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι δύο τους εξαπάτησαν τουλάχιστον 15 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο στάδιο, ως επί το πλείστον, αλλά και ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις.

Η δράση τους ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 έως το Νοέμβριο του 2020 και εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως Αθήνα, Κέρκυρα και Χίο.

Πώς έπειθαν τους ασθενείς

Οι δύο άνδρες έπειθαν τους ασθενείς ότι έχουν τον τρόπο να τους θεραπεύσουν χορηγώντας τους πεπτίδια και συνδυασμό αμινοξέων, τα οποία εν μέρει δεν προκαλούσαν κακό, αλλά ούτε θεραπεία. Έτσι, οι ασθενείς σταματούσαν να παίρνουν τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγούσαν οι πραγματικοί γιατροί, κάτι που προκαλούσε επιδείνωση της υγείας τους και σε μερικούς τον θάνατο.

Ο 66χρονος παρουσιαζόταν με ιατρικές ειδικότητες που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική ιδιότητά του, ενώ ο Γερμανός γενικός γιατρός ως γενετιστής ή νευρολόγος. Μάλιστα οι δύο τους, προκειμένου να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους έλεγαν ότι η θεραπεία που προσφέρουν ερχόταν… σε σύγκρουση με τα συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ ακόμη έλεγαν ότι τη χρησιμοποιούσαν γνωστά πρόσωπα του πολιτικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού χώρου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένες εξετάσεις, ενώ όλα τα έξοδα καλύπτονταν από τους ασθενείς!

Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε ασθενή, τα «θεραπευτικά» φιαλίδια που παρείχαν, κόστιζαν από 200 έως 300 ευρώ ενώ, οι αντίστοιχες ενέσεις με βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ η δόση.

Στην εξέταση τους παρουσίαζαν την προτεινόμενη δήθεν θεραπεία και αφού έπαιρναν την έγκριση από τους ασθενείς, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση.

Οι δύο ψευδογιατροί αποκτούσαν… πελατεία από “στόμα σε στόμα” και φρόντιζαν να μη κάνουν γνωστή τη δράση τους στο διαδίκτυο.

Οι καταγγελίες που ξεσκέπασαν τη δράση τους

Η πρώτη καταγγελία για απάτη έγινε το 2016. Τον Δεκέμβριο του 2021 έγινε καταγγελία για θάνατο ασθενούς στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης. Η δράση τους υπολογίζεται ότι ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 και εντοπίζεται κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως μεταξύ άλλων και τη Θεσσαλονίκη, απ’όπου έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Χάρη στην πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης η δράση των δύο ψευδογιατρών έλαβε τέλος. Στην έρευνα συμμετείχαν αστυνομικοί και από τη Γερμανία καθώς και η Interpol.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες γερμανικές Αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση, φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις, ένα πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένα δίκανο και το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.
Στο πλαίσιο των ερευνών, οι αστυνομικοί άνοιξαν τους φακέλους που είχαν οι ψευτογιατροί για τους ασθενείς τους και διαπίστωσαν ότι εμπλέκονται στον θάνατο τουλάχιστον πέντε εξ αυτών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα